Lemezismertetők

OCTOBER – Gyémánt Út MCD

Kiadó: –

Weboldal: www.october.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Dark / Heavy metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Az October a korábbi Árnyak frontember Molnár Róbert új zenekara; “Gyémánt út” c. kiadványuk egyfajta előzetes az októberben megjelenő teljes hosszúságú albumról.

A zene is erősen hajaz az Árnyakéra: melankolikus hangulatú, ugyanakkor könnyed, fülbemászó, táncolható metált játszanak. Szerencsére az említett zenekarnál azért fémesebb az összhang, és más hatások is vannak. Különösen a folk elemeket érdemes említeni, amely a második, címadó nótában a legerősebb. Itt jól el van találva a népies dallamot játszó duda (Pék Zsuzsa játszotta föl).

Az első dalban még nincs folk hatás, viszont ez lett a legrockosabb. A főtéma igen tetszetős, a szöveggel együtt az összkép nagyon heavy metálos. Már itt kitűnik, hogy Molnár Róbert mennyire jó énekes, noha nincsen óriási hangterjedelme. Kellemes mély és középtartományban mozog, amelyben maximálisan ki is használja az adottságait, magabiztosan és átéléssel énekel.

A harmadik szám, a Víz vagy egy igen szép ballada-szerű szerelmi vallomás (?) A refrén óriási – biztos vagyok benne, hogy nagy koncert kedvenc lesz, ha nem az már most is -, bár mintha valami másra is emlékeztetne. A duda is ízlésesen lett beillesztve, itt különösen magyaros dallamot játszik.

A dalszerkezetek elég egyszerűek, egyetlen verzéből és a végtelenségig ismételgetett refrénből állnak. Mivel mind a három refrén elég erős, ez tulajdonképpen nem baj. Bár a stílus elég távol áll tőlem, ez a hanganyag mégis meggyőző. Hosszú távon ugyan egyhangúvá válhatnak a kiszámítható felépítésű nóták, de ennél az anyagnál ez nem történik meg, mivel csak három számból áll. Természetesen a hangzásra sem lehet panasz, a maxit Töfi keverte a Denevér stúdióban. Kíváncsi vagyok a nagylemezre, ha tudják tartani legalább ezt a színvonalat, mindenképp figyelemre méltó lesz.

—————-

ENGLISH VERSION:

“Gyémánt út” from the band of former Árnyak frontman Robert Molnar is a preliminary to their full-length album to be released in October.

The music is strongly reminiscent of Árnyak: they are playing melancholic yet at the same time lightly, catchy, danceable metal. Fortunately the overall picture is heavier than the aforementioned band, and there are other influences as well. Especially the folk elements worth a mention, their influence is the strongest in the
second, title track. Pék Zsuzsa, who is on the horn that plays a folksy melody, has really got it.

In the first song there is no folk influence yet, but this is the rockiest one. The main theme is quite admirable, and the overall picture with the lyrics is very heavy metallic. It’s apparent even here how good a singer Robert Molnar is despite not having an incredible range of voice. He stays pleasantly at the low and middle
ranges, in which he maximally exploits his vocal skills, singing confidently and passionately.

Track three, Víz vagy, is a beautiful balladistic confession of love (?) The chorus is great – I’m sure it will be a hit at gigs, if it is not already one -, though as if it was like something else. The horn is placed tastily here, and plays an especially Hungarian-style melody.

Song structures are pretty simply, they consist of one single verse and a chorus endlessly repeated. Since all three choruses are pretty strong, this is in fact not bad. Although the genre lies far from me, I find this material powerful. In the long run these predictable songs may get monotonous, but this doesn’t happen in the case of this release, for it consists of only three tracks. Of course, there can be no complaint about the sound; the maxi was mixed by Töfi in studio Denevér. I’m keen on what the full-length will be like; it will be notable if they can stick to this standard.

Tracklist:

1. Folyók hátán
2. Víz vagy
3. Gyémánt út
4. Folyók hátán (folk mix)
5. Víz vagy (folk mix)
6. Gyémánt út (folk mix)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek