Lemezismertetők

OFERMOD – Mysterium Iniquitatis

Az 1996-ban alakult svédországi mélyen okkult muzikalitású Ofermod neve az igazán fanatikus underground Black metal rajongók előtt nem csenghet ismeretlenül, hiszen a két fő zenész, Belfagor (gitár) a fő hordáján kívül ismerős lehet sokak számára a Nefandus és a Serpent Noir formációkból, míg Nebiros (ének) a Malign és a Mephorash bandákból.

Az Ofermod immáron az ötödik nagylemezét adta ki a „Mysterium Iniqiutatis” mesterművel, mely picivel több, mint 49 játékidővel bír, 8 irgalmatlanul jól megkomponált, változatos éjsötét himnusszal.

A Belfagor gitáros és Nebiros énekes alkotta Ofermod legújabb LP-jén a következő vendégzenészek szerepeltek:

Calle Larsson dobos, a basszusgitárt pedig az a Magnus „Devo” Andersson kezelte, aki a Mardukban nyűtte a húrokat jó pár évtizeden keresztül (nem mellesleg ő producelte a „Mysterium Iniquitatis”-t).

A lemez címadó dalával indítanak a skandináv blackerek, ahol a kórussal ellátott részben Thomas Ericksson (Year Of The Goat) és Lars Broddesson (Excessum, ex-Marduk) is felbukkan vendégvokalistaként. Az „Inax Ya Lil” következik a sorban, a kedvencem: középtempós keretbe foglalt, jéghideg északi riffeket, ezenkívül harmóniákat sem nélkülöző tétel.

A „When the Blacksmith Killed the Shepherd” számhoz az a Thomas Karlsson írta a szöveget, aki olyan csapatok számára kreált textusokat, mint például a Therion. (Thomas egyébként a záró nótában, a „Loyal to Belial”-ban énekesként is megcsillogtatja tudását).

Az „Arteria Uterina” egy kisebb lassulást nem számítva rendesen végigseper a hallgatón, s ahogyan említettem, svéd démonok tökéletesen keverik a fagyos témákat a dallamokkal, ehhez társulnak a pokoli szövegek. A „Sacrosanctus” a lemez legrövidebb kompozíciója a maga három és fél percével.

A „Poraios De Rejectis” és a”Consecration” több mint 7 perces szerzemények, egyetlen üresjárat nélkül.

S már fentebb írtam, hogy a „Loyal to Belial” zárja ezt a káprázatosan zord alkotást, tökéletesen lezárván a „Mysterium Iniquitatis”-t. A végére még egy kis plusz info: a borító John Albin Hampus Ekström munkája, kiválóan alkalmazkodva az Ofermod kegyetlen Black metaljához.

Egy ádáz nagy 10-sel jutalmazom meg az okkult svéd hordát, s akiknek felkeltettem az érdeklődését esetleg, érdemes szétnézniük a Regain Records/Shadow Records háza táján.

Kiadó: Shadow Records / Regain Records
Kiadás éve: 2021
Stílus: Black Metal
Weboldal: facebook.com/OfermodOfficial/

Tracklist:

  1. Mysterium Iniquitatis
  2. Inax Ya Lil
  3. When the Blacksmith Killed the Shepherd
  4. Sacrosanctus
  5. Poraios de Rejectis
  6. Consecration
  7. Loyal to Belial
  8. Arteria Urterina

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

OFERMOD – Ofermodian Litanies EP

Herczeg Frigyes

Hot News: Season of Mist news – Kylesa, Deathspell Omega, Ofermod, Funeral Mist

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek