Lemezismertetők

OFERMOD – Ofermodian Litanies EP

Ha zenéről van szó, a legtöbben a death metal miatt szeretik Svédországot, számomra viszont mindig is a black metal kapcsán volt kedves. Lemezismertetőm ezúttal a skandináv országból érkezik, s a veterán Ofermod új kislemezéről szól.

A sötét fémet a mai napig sokkal inkább belengik a különféle legendák, mint más stílusokat. Ebben a közegben csak az a zenekar tud igazán érvényesülni, aki akarva vagy akaratlanul részesévé válik a szájról szájra terjedő történeteknek. Az Ofermod esetében pedig ezekből nincs hiány, hiszen az elmúlt évtizedek során volt itt több rendbeli testisértés, rablás, kábítószerproblémák és ki tudja még pontosan mi. Egy dolog azonban változatlan, mégpedig Michayah Belfagor, a produkció lelkének zenei elhivatottsága.

Rákanyarodva az Ofermodian Litanies-ra, ha valaki nem ismerné eddigi munkásságukat, akkor készüljön föl a lelket kiforgató agresszív, eredendően tiszta nyers gonoszságra. Belfagor károgó vokálja és lecsupaszított gitársávjai már a Mundus Imaginalis elején azonnal mélybe rántanak és pokolbéli utazásra hurcolnak, ahol Simon „Bloodhammer” Schilling (Marduk) fékezhetetlen és fordulatokban gazdag dobjátéka garantáltan előcsalogatja a legfélelmetesebb démonokat is. A kárhozottak birodalmának bejárását folytatja a fékevesztett ütemű Litanies of the Lascivious Lucifuga, amiben a hangsúly elsősorban a sátáni monológon, valamint a tört riffeken és a változatos dobtémán van. Az összes gyártásvezetői és hangmérnöki teendőt, azaz a kárhozat atmoszférájának megidézését, ezúttal is Magnus „Devo” Andersson, a Marduk egykori basszusgitárosa vállalta, aki ezen a területen korábban sokak között olyan bandákkal dolgozott együtt, mint a Dødsfall, Funeral Mist, Grafvitnir, Nefandus vagy a Ragnarok.

A CD azonban nemcsak a fent említett két számból áll, mindazonáltal egy szűkmarkúbbra sikerült kiadványról számolhatok be, no nem a közel 28 perces játékidő miatt, ami teljesen rendben van, hanem a trackeket illetően. Lényegében az itt szereplő öt szám közül mindössze az első kettő, a Mundus Imaginalis és a Litanies of the Lascivious Lucifuga új szerzemények. A Million Serpents Dance és a Chaos Reverberation tulajdonképpen a 2014-es, többféle limitált kiadásban megjelenő Serpents’ Dance EP teljes anyaga. Ezzel szemben a Tiamtü igazán lerágott csont, hiszenha jól értesültem megtalálható a 2020-as Pentagrammaton-on (ugyebár külön Moloch és Belfagor előadásában), a 2008-as Tiamtü-n, mi több a már említett Serpents’ Dance-n is. Ezúttal a szám egyik korai – kétségkívül különleges, de lassabb égésű – kiadatlan verziójának leporolt (újrakevert) változata érkezik. Ennek megfelelően a kislemezen valamelyest érződik a különböző korszakok lenyomata, miként a dalokat feljátszó zenészcsapat kézjegye egyaránt. Az eredmény ellenben mégis koherens, mivel a felvételeket korábban szintén Magnus gondozta, így a hangzás végig impozáns, illetve ugyanolyan kísérteties marad, miközben elég rendesen megszállja a hallgatót.

Úgy vélem az Ofermodian Litanies megjelentetésének célja, a pragmatikus szemponton túl, egész egyszerű. Megmutatják, hogy az Ofermod gépezete most is jelen van a black metal szcénában, továbbá jelzik, hogy a jövőben bizony még számolni kell velük. Summázat: Jó album, kevés meglepetéssel, annál több nosztalgiával!

Kiadó: Shadow Records / Regain Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black Metal
Webfacebook.com/OfermodOfficial

Tracklist:

  1. Mundus Imaginalis
  2. Litanies of the Lascivious Lucifuga
  3. A Million Serpents Dance
  4. Chaos Reverberation
  5. Tiamtü

Pontszám: 8,5

Kapcsolódó cikkek

OFERMOD – Mysterium Iniquitatis

Georgius

Hot News: Season of Mist news – Kylesa, Deathspell Omega, Ofermod, Funeral Mist

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek