Lemezismertetők

ONTBORG – Following The Steps Of Damnation

Úgy vélem, több írásom alapján kiderült, hogy nagy tisztelője vagyok a svéd underground mozgalomnak (immáron 31 éve), és itt jegyezném meg, hogy semmi kivetnivalót nem találok az olyan nem svédhoni hordákban, amelyek a mára már klasszikusnak tekinthető svéd megszólalás szintjén mozognak, természetesen nem szimplán lemásolva a nagy elődöket Stockholmból, avagy Göteborgból.

Nos, példának okáért itt van egy remek kis gárda Itáliából, még pontosabban Meranoból, Dél-Tirolból: az Ontborg. Picit beleástam magam a muzsikusok előéletébe (maga az Ontborg nem oly régi, 2017-ben alakultak) és az alábbiakat sikerült kiderítenem: Christoph Flarer dobos, Lukas Flarer gitáros, valamint Florian Reiner gitáros már régebben, a 90-es évek derekától kezdődően is együtt nyomult a melodikus death/black metalt játszó Voices Of Decayben, mely zenekar 2017-ben oszlott fel 3 nagylemez után.

Ennek romjain jött létre a melodeath-t játszó Ontborg, s 2019 májusában megjelentették a „Within the Depths of Oblivion” debütáló korongot, ha minden igaz, saját kiadásban.

2022 végén leszerződtek a svédországi, lapplandi Black Lion Records-hoz, ahol többek között a Jacob Björnfot vezette Kvaen is található.

Február 24-én jelenik meg hivatalosan a második Ontborg album, nevezetesen a „Following the Steps of Damnation” a fentebb említett kiadó gondozásában.

10 pazar kis nótát tettek le az asztalra az alábbi felállásban: Lukas Flarer – ének/gitár, Florian Reiner – gitár, Christoph Flarer – dobok, Christoph Gufler – basszusgitár.

A többszörösen végighallgatott promos cucc során a Dismemberes David Blomquist/Robert Sennebäck gitáros duó járt végig az eszemben: ugyanis náluk lelhetőek fel ilyesfajta dallamok a láncfűrészes hangzást oldandó/megtámogatandó.

Az Ontborg szerény véleményem szerint nagyon is a saját útját járja, hiszen Lukas orgánuma egyáltalán nem hasonlít sem a Dismember-es Mattiéra, sem pedig a sajnálatosan korán elhunyt Lars-Göran Petrovéra. Nagyon jól megkomponált szerzemények sorjáznak a „Following the Steps of Damnation-ön, lassabb-gyorsabb kivitelben, a hangzásra sem lehet egy rossz szavam sem, tökéletesen szól minden.

A borítójukat a méltán híres spanyol Juan José Castellano Rosado / Juanjo Castellano készítette el, (az első lemezüknél is ő volt a művész), tökéletes egységet alkotva ezzel a zord, s egyben sok harmóniával felvértezett halálmetal muzsikával.

Irgalmatlan nagy 10-es a srácoknak és a svéd klasszikus death metal rajongóknak csak ajánlani tudom az Ontborg-ot, érdemes figyelni rájuk!

Kedvenc dalok:

„Echoes of Time”, „To he North”, I am the Night”.

Kiadó: Black Lion Records
Kiadás éve: 2023
Stílus: Melodic Death Metal
Webfacebook.com/Ontborg

Tracklist:

  1. Steps Of Damnation
  2. Purgatory
  3. Echoes Of Time
  4. Nightfall
  5. To The North
  6. Underneath
  7. I Am The Night
  8. Ending Path
  9. Old Mother Frost
  10. The Tower

Pontszám: 10

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek