Lemezismertetők

OPHTHALAMIA – Dominion (Re-Release)

Kiadó: Soulseller Records

Weboldal: myspace.com/ophthalamia

Kiadás éve: 2011

Stílus: Black Metal

Brief Sum: This remastered stuff with four bonus tracks and new packaging is the best composition of northern melodic black metal, but I would use the classical tag with caution.

 

A ’80-as évek legvégén már javában tombolt Svédországban a death metal láz, azonban létrejött egy sor, fiatal formációkat tömörítő mozgalom is, akik nem kértek a death metalból és egy másik, szintén szélsőséges stílusban kezdtek el alkotni, a black metalban. Olyan bandákról van szó, mint a Dissection, az Abruptum, a Marduk vagy az Ophthalamia.

Úgy vélem, hogy az akkoriban felbukkant svéd black metal lényeges különbségek voltak. Amíg a Marduk (illetve a pár évvel később alakult Dark Funeral, Funeral Mist vagy Setherial) nyers, durva, agresszív, az Abruptum ambienttel keverve, addig a Dissection és az Ophthalamia dallamos oldalról közelített a fekete fémhez. Az Ophthalamia-t az Abruptum-ban, majd a Vondur-ban is érdekelt All énekes és It gitáros alapította 1989-ben Stockholmban. Egy It által alkotott fantáziavilág volt Ophthalamia, melynek istennője, a nő démonokkal, Elishia volt. It alkotta meg Ophthalamia táját, földi teremtményeit és nyelvét is, a zenekar összes szövege ehhez a fantáziavilágról szóló sztorikhoz kapcsolódik. A csapat az A Long Journey demóval mutatkozott be az undergroundban 1991-ben. Mivel All távozott a zenekarból, az 1994-ben megjelent debütáló albumon, az A Journey In Darkness-szen Shadow, alias Jon Nödtveidt (Dissection – R.I.P.) énekelt, az 1996-os Via Dolorosa-n pedig a Marduk-ból ismert Legion. Ezután tért vissza All – közben 1997-ben napvilágot látott egy válogatás anyag, a To Elishia -, akivel az 1998-ban kiadott A Long Journey (nem ugyanaz a demóval, az A Journey Of Darkness újra felvett változata volt, eltérő számsorrenddel és két bónusz felvétellel megtoldva) és a Dominion korongok készültek.

Véleményem szerint a zenekar legbefogadhatóbb, legemészthetőbb alkotása a Dominion. Annak ellenére, hogy a debütáló korongot Jon Nödtveidt énekelte fel és Night gitáros nem más, mint Emil Nödtveidt, Jon testvére, a muzsika nem mutat hasonlóságot a Dissection-nel, sokkal inkább – legalábbis szerintem – a Diabolical Masquerade-del. Hangulatos, fogós dallamokkal, riffekkel, csodaszép szólókkal felruházott dalaik a tradicionális heavy metal hatását viselik magukon, olyannyira, hogy a címadó szerzemény egy az egyben az Iron Maiden-re hajaz. Tulajdonképpen túl nagy változatosságról nem beszélhetünk a lemez esetében, a szerzemények nem lépik át a középtempót, de a megkapó, gyönyörű melódiák (pl. Time For War, Final Hour Of Joy, Great Are The Deeds Of Death) azonnal rögzülnek a fülekben, a hangulat beszippantja a hallgatót. Megemlíteném még, hogy az utolsó, zongorára épülő Legacy Of The True (Death Embrace Me III)-t A. Balogh játszotta fel.

A négy bónusz felvétellel megtámogatott, új csomagolással ellátott és remasterizált anyag az északi dallamos black metal egyik legjobb alkotása, de a klasszikus jelzővel óvatosan bánnék.

Tracklist:

1. Elishias mistresses gather
2. Time for war
3. Final hour of joy
4. Great are the deeds of death
5. Eclipse of life (The eternal walk IV)
6. A black rainbow rising (Castle of no repair III)
7. Dominion
8. Legacy of the true (Death embrace me III)
9. Great are the deeds of death (Bonus track, rehearsal 1996)
10. Final hour of joy (Bonus track, rehearsal 1996)
11. Time for war (Bonus track, rehearsal 1996)
12. Sacrifice (Bonus track, rough mix 1997)

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek