Lemezismertetők

ORDEN OGAN – To The End

Kiadó: AFM

Weboldal: www.ordenogan.de

Kiadás éve: 2012

Stílus: Epic Melodic / Power Metal

Brief Sum: Another great album by Orden Ogan, with which they definitely got closer to reaching their goals, like being mentioned on the same page with their idols, the style’s greats of present and past. Make no mistake, it doesn’t reform the genre. Instead we have wondrous, immersive songs, melodies and feelings woven from modern and classic elements. Metal Lives Forever!

Október végén jelent meg a melodikus metal germán mestereinek harmadik lemeze, mely elődeihez (Vale – 2008, Easton Hope – 2010) hasonlóan a megkezdett úton, a német elődök nyomvonalán halad. A kiadó szerint ez a Blind Guardian, a Running Wild, és a Gamma Ray fémjelezte út, természetesen a csapat saját ízeivel fűszerezve, a kliséktől tartózkodva, a súlyos riffeket folkos elemekkel és modern hangzással ötvözve, melyért az énekes Seeb felelt. Szerinte az albumot, mely gyorsabb és súlyosabb, ugyanakkor himnikusabb és melodikusabb is elődeinél egységében kell megítélni. Ez talán antagonisztikusan hangzik, de az album meghallgatása után úgyis egyértelművé válik.

A limitált kiadás bónusz DVD-jén megtekinthető a csapat 2010-es emlékezetes wackeni fellépése, az őszt pedig Turilli mesterék társaságában kalandozták be a fiúk. Megtesznek tehát mindent, hogy a zenéjük eljusson a rajongókhoz.

Egyszerű, de kiváló gitármelódiára épülő intróval, a The Frozen Few-val indul az album. Kiváló kezdés, szerencsére nem a hasonló bandáknál megszokott unalmas, jellegtelen szimfonikus nyavalygás. A címadó To The End az első pár hallgatás során, nagy ívű dallamai ellenére szinte nyomtalanul ment el mellettem. Talán ismerősnek tűnő vezérriffje miatt, nem tudom, de később igazán jóban lettünk. Kiváló dallamokat és bűvészelemeket is felvonultató szólója is kiemelendő. A középtempós, bólogatós (első kislemezdal) The Things We Believe In-t epikus refrénje, nagy kórusai, tuti slágerré teszik, s még a koncerteken közönségénekeltetéshez szükséges kiállás is előre be van építve a dalba. Nálam az egyik legütősebb tétel.

Grúvos és tempós témák váltakoznak a Land Of The Dead-ben, melyben a refrén alatti kiváló dobjátékra érdemes külön odafigyelni. A zongorás, akusztikus gitáros, folkos/keltás(?) hangulatú The Ice Kings azonban tele van hangszeres finomságokkal, villant benne a szóló és pompás a hangszerelése is. Bezsírosodó refrénje viszont szerintem lehetne átütőbb.

A Till The Stars Cry Out egy nagy kórussal és ragadós gitármelódiákkal nyitó, sodró, kétlábdobos történet belassulós refrénnel és hangulatos, fúvosokra és vonósokra épülő skótos/íres hangulatú betéttel. Szaggatott, középtempós, bólogatós, de társaihoz hasonlóan nagyot éneklős, kiváló kórussal megtámasztott tétel a This World Of Ice, mely úgy érzem, kicsit kilóg a sorból s így nálam nem is épp kedvenc. Nem úgy az azt követő Dying Paradise, mely egyszerűen zakatolva száguldásnak induló atomsláger. Népénekeltetésre alkalmas középtempóra visszaálló kiállással, s laposan induló, de szépen kibontakozó ikerszólóval.

A Mystic Symphony savát a kétlábgépes őrlések és a tördelt, lassú grúvok lüktetése adja. Fenséges akusztikus balladának indul az Angels War, mely húzós, zakatolós és visszafogott témákat váltogató, középtempóban vonuló, mélabús énekkel operáló, több mint 7 perces eposszá növi ki magát. Gitártémáival, zeneiségével, változatosságával naggyá váló történet. Nem tipikus sláger.

Három és fél perces, zongorás finomsággal, a Take This Lighttal zárul a lemez. Búcsúzós hangulatú, koncertre outronak tökéletesen megfelelő szerzemény.

Nincsenek nagy megfejtések, s hallhatóan újító szándék se túl sok. Vannak azonban együtténeklésre, fejrázásra bármikor magukkal ragadó, energikus metalopuszok, hatalmas kórusokkal, amik ebben a műfajban szerintem szinte elengedhetetlenek. Ha szereted a korai Hammerfallt, nagyot a különbségek ellenére sem tévedhetsz az Orden Ogannal.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. The Frozen Few
2. To The End
3. The Things We Believe In
4. Land Of The Dead
5. The Ice Kings
6. Till The Stars Cry Out
7. This World Of Ice
8. Dying Paradise
9. Mystic Symphony
10. Angels War
11. Take This Light


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Orden Ogan – „F.E.V.E.R” single videoklip

KMZ

Orden Ogan – „Ravenhead” megjelenése bejelentve

KMZ

Hot News: Orden Ogan – „Masks“ video clip released/ music meets movie!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – „To The End“ album enters Germany’s album chart at #41!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – „Land Of The Dead“ video clip available / album out now!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – title song „To The End“ available for streaming & free download!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “behind the scenes” material available / European tour with Luca Turilli’s Rhapsody and Freedom Call!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “The Things We Believe In” video clip and single released!

KMZ

Hot News: Orden Ogan – “To The End” release date set!

KMZ

Hot News – Orden Ogan: New album “To The End” in April!

KMZ

ORDEN OGAN – Vale

Southpeace

Orden Ogan Interjú

KMZ

ORDEN OGAN – Easton Hope

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek