Lemezismertetők

ORIGIN – Entity

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: myspace.com/origin

Kiadás éve: 2011

Stílus: Technical Death metal

Brief Sum: The band – as it’s general from them – made a high quality, killer, technical death metal album. Their name guarantees the quality, the possibility of emergence of error or disappointment is equal to zero.

 

Annak ellenére, hogy túltelített színtérről, ipari mennyiségben termelődő, egészségtelen lemez megjelenésről beszélünk, azért néha-néha sikerül kifogni egy-egy király bandát, anyagot. Ez lehet (ritkább esetben) egy friss, vadonatúj banda bemutatkozó korongja vagy egy régi motoros új albuma.

Az 1997-ben alakult, topeka-i (Kansas) Origin eme utóbbi táborba tartozik. Véleményem szerint a 2005-ben kiadott Echoes Of Decimation jelentette számukra az áttörést, onnantól indult be a banda szekere. Az Antithesis-szel (2008) rátettek még egy lapáttal, tulajdonképpen azzal a lemezzel biztosították be helyüket a komplex, brutális death metal felsőházában. Úgy gondolom, hogy a death metal évek óta állandó minőséget képvisel, a nagy öregek (pl. Cannibal Corpse, Nile, Vader) hozzák a rájuk jellemző (tőlük elvárt) szintet, de bukkannak fel új, friss, izgalmas death bandák is (pl. Ageless Oblivion, The Faceless). Az Origin az előző csoportba tartozik. Ha valaki ismeri összes eleddig megjelent albumukat, habozás nélkül veheti az irányt a legközelebbi lemezbolt felé, hogy megvegye az új cd-t. Esetükben szó sem lehet csalódásról, a rajongók biztosra mehetnek velük kapcsolatban. A komplex dalstruktúrák és tömény, brutális megszólalás ellenére befogadható lemezről beszélhetünk, melyet pl. a nyitó Expulsion Of Fury, a dallamos szólókkal, harmóniákkal felvértezett Conceiving Death vagy Swarm támasztanak alá. Ahogy az tőlük elvárható, változatos albumot tettek le az asztalra, hiszen a pusztító death/grind témák (John Longstreth dobos), a jazzbe hajló, technikás basszusjáték (Mike Flores), remek szólók és riffek (Paul Ryan) mellett lassú és középtempós részek is megbújnak. Az is a korong javára írandó, hogy a dalokat nem nyújtják el a végtelenségig, mint a rétestésztát, nem passzíroznak millió riffet vagy váltást a számokba, hiszen a Purgatory, az instrumentális The Descent, a Committed és a Banishing Illusion a két perces játékidőt sem érik el. Velük szemben a Saligia és a Consequence Of Solution hét perces felvételek, egyben a lemez leghosszabb, legkomplexebb szerzeményei. Plusz extrémitást kölcsönöz az albumnak, hogy Paul és Mike mellett egy harmadik személy Jason Keyser is hörög.

A You Fail! bónuszdalt felvonultató album csemege a javából a komplex death metal szerelmeseinek, az Origin ezúttal sem hibázott. Csak úgy mint a Nader Sadek, az új Hate Eternal vagy Morbid Angel alkotások, az Entity 2011 legjobb death metal művei közé sorolandó, egyben követendő példa az ifjú titánoknak.

Tracklist:

1. Expulsion Of Fury
2. Purgatory
3. Conceiving Death
4. Swarm
5. Saliga
6. The Descent
7. Fornever
8. Committed
9. Banishing Illusion
10. Consequence Of Solution
11. Evolution Of Extinction
Bonus Track:
12. You Fail!

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Monstrosity, Origin, Reject The Sickness, Intrepid – Koncertbeszámoló

szgabor

Marduk, Immolation, Origin – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Origin stream new album in full

KMZ

Hot News: Origin launch new track „Absurdity of What I Am” (lyric video)

KMZ

Hot News: Origin premiere new song „Manifest Desolate”

KMZ

Hot News: Origin reveal new album details and exclusive formats for Europe

KMZ

Hot News: Origin signs with Agonia Records for Europe

KMZ

Origin, Psycroptic: közös lemezbemutató a Dürer Kertben

KMZ

Hot News – Origin & Psycroptic: European Tour February / March 2012

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek