Lemezismertetők

OS – Tehom

A hazai metal underground mélységei, ha nem is beláthatatlanok, mindenesetre az utóbbi évek új zenekarokban és izgalmas kiadványokban egyaránt bővelkedett. Mára eljutottunk oda, hogy a szcéna kitermelt jó néhány olyan bandát, akiknek a lemezei nem biztos, hogy megjelenésük pillanatában azonnal a közönség látóterébe kerülnek.

Bevallom én így voltam a hazai Os zenekarral, akiket – ötéves múltjuk ellenére – pár héttel ezelőtt a görög old school death metalban utazó Abyssus egyik előzenekaraként volt szerencsém csak megismerni. Zenéjüket az ancient metal of death körébe sorolják, amely talán már sejtetni engedi az olvasónak, hogy közel sem egy megszokott és untig hallgatott „hagyományos” death formációval van dolgunk. Ámbár előadásukban nem rukkoltak elő rendkívüli dolgokkal, személy szerint engem mégis megragadott az a „komor kripta hangulat”, amit egykettőre a színpadon teremtettek. Élőben tehát az Os jól működött, így komoly reményekkel vásároltam meg a 2020-as Stationes Viae Mortist, valamint az idei november első napjaiban megjelent második lemezüket, a Tehomot is. Aktualitása okán ez utóbbiról fogom megosztani gondolataimat.

A sötét fém mesterei Tehom című korongja a főként black, death és doom irányultságú német Iron Bonehead Productions gondozásában került piacra, ez pedig az undergroundban mozgók körében biztosan nem cseng ismeretlenül. Az albumon hat dal kapott helyet, amiből a kezdő és a záró tétel instrumentális. Zeneileg a mű egésze egy régi, dohos kripta atmoszféráját idézi. Már a nyitány folyamatosan taszítja a hallgatót a borús-szürkeségbe, mintegy felkészítve ezzel a rá váró melankolikus belső mélység bejárására. Ebből azután a zene végletekig feszített, monoton, egészen hipnotikus üteme, csak egy pár másodpercre fel-felfelcsendülő old school death téma erejéig enged kizökkenni. Az albumon szereplő számokon az Ember és a Mélység búskomor, őrjítő fájdalommal teljes dialógusa vonul végig. Érdekességként jegyzem meg, hogy a harmadik számban (Submerge) hallható Csáth Géza, Egy elmebeteg nő naplója című elmeorvosi tanulmányának legmegrázóbb mondata, míg az ötödikben (Dissolve) Krasznahorkai László Háború és háborújának egyik ikonikus kijelentése tűnik fel egy röpke pillanatra. Az alkotás egyébként szinte parancsolja a „dalszövegek” egyidejűleg történő olvasását a számok követésével, de nem a memorizálás szándékával (aki egyszer is belenéz a szövegkönyvbe, azonnal rájön mire utalok), hanem az átlényegülést elősegítve. Az Ember folyton kesereg, töpreng, meg akarja érteni a halál kapujában is az elkerülhetetlent, míg a Mélység egyszerűen csak meg akarja szállni, egyúttal egy örvényhez hasonlóan teljesen el akarja nyelni, hogy a feloldódásban végleg megválthassa szenvedéseitől. Gyötrődésekkel telített beszélgetésük a hallgatót mintegy bezárja elméje sírkamrájába, kényszerítve ezáltal a halálon és megsemmisülésen való elmélkedésre.

A lemez borítója szintén nagyon eltalált, továbbá teljesen passzol az album szövegvilágához, emellett meglehetősen figyelmet keltőre is sikerült. Bevallom első pillanatban magával ragadott, mert markánsan kifejezésre juttatja, hogy életünk minden percében jelen van az elmúlás, a vég. Akaratunktól függetlenül e felé közeledünk mindnyájan – ezt jelzi a borítón az emberi test fejjel lefelé történő ábrázolása. Ugyan a föld egyénileg húz mindnyájunkat belseje felé, előbb-utóbb mégis mindenki a koponyák számát gyarapítja majd.

A Tehom nem zúzza szét a házat, nem ámuldozunk a korongon hallható dobtémákon, miként a gitárszólóktól sem feszülnek pattanásig az idegeink. Egyszerűen nem ez a célja. Aki ilyesmit keres, az nem jó lemezzel, pláne nem jó zenekarnál próbálkozik. A Tehom tehát nem a zenei bravúroskodásról szól, hanem az egyedüllét, a keserű temetői magány megidézése a nyomasztó, kíméletlen monoton zenén keresztül. Mindezzel együtt, az Os új korongját kizárólag a műfaj kedvelőinek ajánlom!

Kiadó: Iron Bonehead
Kiadás éve: 2022
Stílus: Death Metal
Web: https://osdeathworship.bandcamp.com/

Tracklist:

  1. Opening
  2. Gaze
  3. Submerge
  4. Inhale
  5. Dissolve
  6. Abyss

Pontszám: 8,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek