Lemezismertetők

OSSIAN – Egyszer Az Életben

Kiadó: Hammer Records

Weboldal: www.finntroll.net

Kiadás éve: 2009

Stílus: Heavy metal

 

(scroll down for English Version)

 

Ismét menetrendszerűen érkezett az Ossian immár megszámolni sem tudom hányadik nagylemeze az „Egyszer Az Életben”. Nem vagyok egy nagy Ossian fanatikus, de azért egy-két lemez kifejezetten tetszik, mint például a „Titkos Ünnep”; „Örök Tűz” vagy a régebbi lemezek közül az „Emberi Dolgok”. Megbízhatóan dolgozik a zenekar, és egy percre sem állnak le sok rajongó legnagyobb örömére. Én a magam részéről viszont, kicsit feszítettnek tartom ezt a tempót, és a túlságosan precízen érkező lemezek sora azért tompít a zene minőségén. Már csak azért is, mert az Ossiannak van egy kialakult zenei stílusa, melyről egy lépéssel sem akarnak elmozdulni. Ennek sajnos az-az eredménye, hogy hiába vannak profi zenészek a zenekarban, az összkép egy idő után egysíkúvá válik, és sokszor felmerül bennem a klasszikus „egy kaptafára” íródó dalok rémképe. Az öröm az ürömbe viszont, hogy így vakon meg lehet bízni az újabb dalcsokor minőségében. Ennek szellemében gyakorlatilag nulla elvárással vágtam bele a korong tizenkét dalának hallgatásába.

Mire lecsengett az új lemez utolsó akkordja is, bizony felmerült bennem, hogy a dalok minősége eléggé hullámzó, így az összképem is vegyes az albummal kapcsolatba. Vannak persze kiemelkedő momentumok, melyek, ha úgy tetszik, elviszik a hátukon az egész produkciót. Ilyen a tipikusan gyors harapós riffel felvértezett „Vadászik a Vér”, vagy a lassabb, kellemes refrénű „Külvárosi Álmok”, a magyarságról szóló akusztikus, szép dallamvezetéssel megírt magasztos címadó, vagy a szintén kellemes „Fegyver és Töltény”. Akad érdekesség is, méghozzá egy átdolgozás a „Presser-Dusán” dal a „Fényév Távolság”, melyet Kaszás Attila emlékére írtak át teljesen hitelesen, és nem mehetünk el szó nélkül az instrumentális „Magyar Tánc” mellett sem, melyben „Brahms” művét tekeri el „Rubcsics Ricsi”. A többi dal sem rossz, csak sajnos nem lépik át a középkategóriás Ossian dalok színvonalát. Ami a korong érdekessége még, hogy jár mellé egy bónusz DVD is „Időutazás” címmel, melyen időrendi sorrendben visszafelé haladva egészen 1998-ig megtaláljuk az összes Ossian klipet. Ez egy nagyon nagy ajándék a rajongóknak, melyet büszkén fognak odailleszteni a gyűjteménybe. Természetesen a korong kivitelezése, és hangzása is a már jól megszokott magas színvonalat követi.

A „kemény mag” már tuti beszerezte ezt a lemezt és valószínűleg nem is csalódtak benne. Én a magam részéről egy kicsit fásultnak érzem ezt a kiadványt. Remélem, nem fogják elkapkodni, és legközelebb egy erősebb dalcsokorral lepnek meg. Végezetül csak azt tudom mondani, hogy nem az „Egyszer az Életben” lesz a kedvenc korongom az Ossiantól, de a koncertekre tuti befér majd egy-két dal erről a lemezről is.

————————-

ENGLISH VERSION:

Here is the expected new Ossian album, Egyszer az életben, after uncountably many releases. I’m not a great Ossian fan, but I like a couple of their CDs, like Titkos ünnep, Örök tűz, or from the older albums, Emberi Dolgok. We can trust in the band, they’re always doing a good job, they can’t stop, their fans can’t be disappointed. But as for me, I find this a bit strained, the albums keep on coming too precisely, and it spoils the quality of the music. That’s because Ossian have their own image, which was formed during the years, and they don’t want to change it at all. After a while, it becomes a bit dull, the songs appear to be too schematic, despite the fact that there are professional musicians in the band. But with it, we can always know what to expect, which is a good thing. Based on these thoughts, I had no real expectations when I sat down to listen to the twelve songs.

After hearing the last beat of the album, I could assess that the quality of the songs fluctuate during the tracklist, so my overall point of view is also mixed. There are some highlights on the album, which are enough to call this album good or okay. Like Vadászik a Vér, a song with typically fast catchy riffs, or the slower Külvárosi Álmok, with its nice chorus. Emberi Dolgok is also a song like this, this acoustic, solemn composition with a beautiful melody is about belonging to Hungary. Fegyver és Töltény is also pleasant. We can hear some interesting songs, like Fényév Távolság, which was originally played by Presser and Dusán. This song, dedicated to Attila Kaszás, is a fair remake of their old song. It’s also important to mention the instrumental Magyar Tánc, a remake by Rubcsics Ricsi of a Brahms composition. The other songs aren’t bad either, but they doesn’t surpass the level of the average Ossian songs. There’s an interesting bonus DVD in the pack, titled Időutazás. We can find there all the Ossian video clips travelling back in time, until 1998. It’s a great present for the fans, they will be proud of it when they get this. The sounding of the album and the cover are also of the usual high level.

The most faithful fans have probably already bought this release, and they may not be disappointed. As for me, I found this release a bit dull. I hope they’ll have a bit more work on their next album, and we can hear a bit more stronger tracklist. To close my review, I can only say that Egyszer az életben won’t be my favourite Ossian CD, but one or two songs can be able to enrich the concert tracklists.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Vadászik a vér
2. Külvárosi Álmok
3. Egy tökéletes nap
4. Egyszer az életben
5. Fegyver és töltény
6. Fényév távolság
7. Csak egy Rockzenekar
8. Kiáltunk az égre
9. Mindenki Egyért, Egy Mindenkiért
10. V. Magyar tánc
11. A Játék neve
12. Holnaptól minden más

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

“Minden Barátot szeretettel várok a Békesség Sugárúton!” – Paksi Endre dal- és klippremier!

KMZ

Három év után újra Ossian ünnep Budapesten!

KMZ

Ossian – áprilisban érkezik a “Csak a Jót” nagylemez

KMZ

Ossian – ma este lemezbemutató koncert a Barba Negra Trackben!

KMZ

Ossian – 3 hónap alatt dupla platina A Reményhozó album!

KMZ

Ossian – kígyózó sorok a megjelenés napján platinalemezzé érett ‘A Reményhozó’ dedikálásán

KMZ

Ossian – ‘Ez jár nekem’ dalpremier a jövő héten érkező A Reményhozó albumról, a budapesti lemezbemutató koncerten a lengyel Crystal Viper lesz a zenekar vendége

KMZ

OSSIAN – nőnapi dal -és klippremier: Gyönyörű Bolond

KMZ

OSSIAN – előrendelés és dalpremier – hamarosan érkezik A Reményhozó!

KMZ

Ossian – Új dallal és jubileumi koncertsorozattal ünneplik Paksi Endre 60. születésnapját

KMZ

Megjelent az Ossian új válogatáslemeze, tripla jubileumot ünnepel idén a zenekar

KMZ

Ossian – Lemezelőzetes dallal jelentkeztek, előrendelhető a “Nyitott szívvel” válogatásalbum!

KMZ

Ossian – Egy éves budapesti szünet előtt – látványos nagykoncert jövő szombaton a Barba Negra Track-ben!

KMZ

Ossian – Dupla platinalemez Az Igazi Szabadság!

KMZ

Ossian Dalpremier: Köd előtted, köd mögötted – Ma jelenik meg az új album!

KMZ

Ossian – Célszemély dalpremier / Hamarosan érkezik az új album!

KMZ

Ossian dal -és klippremier: Ahol a szürkeség véget ér

KMZ

Ossian: Hallgass bele az új lemez dalaiba / hétvégén indul a turné!

KMZ

Ossian – Platinalemez a 30 év legszebb balladái

KMZ

5 nap alatt aranylemez lett az Ossian „30 év legszebb balladái” albuma

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek