Lemezismertetők

OSSIAN – Küldetés

Kiadó: Hammer Records

Weboldal: www.ossian.hu

Kiadás éve: 2008

Stílus: Heavy metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

2008 szeptembere van, és itt az új Ossian lemez, mint ahogy azt megszokhattuk minden évben. Kíváncsian vettem a kezembe a CD-t, hogy vajon az örökké lelkes és kitartó Paksi Endre csapata mit is hozott össze.
A 13 dalt tartalmazó koronghoz igényes booklet és kivitelezés tartozik, szerintem ezzel nem lesz baja senkinek. A hangzás is egy fokkal jobb, mint az előző lemezen. Nos, hogy a dalok jobbak lettek -e, vagy sem? Ez jó kérdés. Azt mondanám, hogy aki eddig szerette az Ossian-t, az most is fogja, mert a jól megszokott stílusban íródtak a dalok. Akinek meg ugyebár nem jött be eddig sem, most sem fog, mert semmilyen kiugrót nem tapasztalhatunk a régebbi lemezekhez képest, de ettől függetlenül Ossian rajongói mércével jó lett.

Az akusztikus bevezető után, felcsillant a szemem, mert egy nagyon kellemes és jó dalt hoztak össze, melynek címe “A száműzött visszatér”. Itt először azt hittem, hogy ez lesz az az album, ami nem arról szól, hogy itt egy újabb kiadvány a sok közül. A következő trackre váltva már el is oszoltak ezek a kételyeim, mert úgy éreztem, hogy lentebb ment a mérce pár szinttel, és csak az “elmegy” kategóriába sorolhatom a dalokat. Az “Új aranykor” sem változtatott ezen a véleményemen. Aztán jött egy ballada, ami egészen jól indul, de aztán unalomba fullad, és inkább arra gondol az ember, hogy vált a következő trackre. Az albumon találhatunk egy másik lírai dalt is, a “A küldetés”-t, ezt jobbnak nevezném, mint az előzőt. Valószínű, sokan szeretni fogják… A további dalokról csak annyit, hogy aki eddig ismerte őket, az tudja, mi is következik.

Valami kis újítást érzek a dalok terén, talán egy kicsit változatosabbak a számok és nem annyira egysíkú minden dal. Nem tudok sem jót, sem rosszat mondani az albumról, mert egy jól bevált receptet alkalmaznak, és úgy tűnik, ez nyerő…

Tulajdonképpen, ha a koncertjeiken rengetegen tombolnak, a magyar metal életben szinte nekik fogy legjobban a lemezük, akkor méltán nevezhetjük őket sikeres zenekarnak, de hozzátenném, nem mindig jelenti ez azt, hogy a legjobb zenekar is.
Az értékeléssel bajban vagyok, mert én is Ossian rajongó vagyok lelkem mélyén, de mégis húzom a számat, mert nem győztek meg teljesen.
Aki szereti Paksi Endre hangját, Rubcsics Richárd, Wéber Attila, Erdélyi Krisztián gitárjátékát és Hornyák Péter dobjait, az nyugodtan szaladjon le egy lemezboltba és vegye meg a cd-t, hogy együtt lelkesen énekelje Paksi Endrével a dalokat.

———————

ENGLISH VERSION:

Now it is the September of 2008 and the new Ossian album is out in every year, as we used to it. I took the CD curiously: what could the band of the ever keen and tough Endre Paksi create?
The album with 13 tracks is equipped with a demanding booklet and design, so that won’t be a problem for anybody. The sound is also a bit better than in the previous album. Well, are the songs better, or not? This is a good question. I would say that the one who loved the Ossian before,; he/she will love it, as well, as the songs are written in the usual style. However, who did not like it before, he/she won’t like it, as nothing outstanding is present comparing to the previous album; but for an Ossian fan, it is good.

After the acoustic intro, my eyes kindled as they created a very pleasant and good song, called “A száműzött visszatér”. I thought first that this will be the album, which is not about being a new album among the others. At the next track, my discredits whisked away, since I felt that the level went down with a few grades, and I could list the songs in the category: hearable. The track “Új aranykor” did not change my opinion, too. Afterwards a ballad came, which starts quite well, but later it gets boring and one can think to change to the next track. There is another lyric track, called “A küldetés”, which is better than the aforementioned one. It is possible that many people will like it… About the following tracks I can say that who knows them, knows as well, what follows.

A kind of innovation can be felt in the songs; maybe they are a bit more diverse. I can not say any bad or good about the album, as they apply a well-tried recipe and it seems to be winner…

As a matter of fact, if there are many people ramping on their concerts, and they are the ones, whose CDs are sold nearly the best, so they can be called as a successful band, but I must add that it does not always mean that they are the best.
I am in trouble at the evaluation as deep in my soul I am also an Ossian fan, but I pucker up my lips as they did not convince me totally.
Who likes the vocals of Endre Paksi, the guitar play of Richárd Rubcsics, Attila Wéber and Krisztián Erdélyi or the drums of Péter Hornyák, he/she should run to the CD shop and buy the CD to sing together the songs with Endre Paksi.

Tracklist:

1. Ébredés (intro)
2. A Száműzött visszatér
3. A Véletlen
4. Új Aranykor
5. Asszony feketében
6. Mondd ki!
7. A kőszikla
8. Az ördögök mennyországa
9. Az Életvonal
10. A Küldetés
11. A Nagybetűs Szavak
12. Jó időben, jó helyen
13. Útközben

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek