Lemezismertetők

OVER THE VOIDS… – Hadal

Az egyszemélyes lengyel Over The Voids… már második albumával jelentkezik. Az összes hangszert a The Fall művésznév alatt tevékenykedő úriember kezeli, aki a Medico Peste-ből lehet ismerős, de nem mellesleg, élő fellépéseken besegít az egy ideje nagy nevet szerzett honfitársainál is. Igen, a Mgła zenekarról beszélek. A nagy testvér felemlegetése természetesen nem csak ezen kapcsolat miatt indokolt, ugyanis az Over The Voids… is egészen hasonló zenei elképzelést preferál. Már első hallásra felüti a fejét a párhuzam, de kár lenne egyszerű kópiának elkönyvelni ezt az egyébként egészen jól működő muzsikát. Az Over The Voids… nagyon is tudatosan egy kicsit más ösvényen halad.

A kilencvenes évek norvég black metal-ja esszenciális módon van jelen. Zord, sötét és fagyos mizantrópia ömlik a nyakunkba, ahogy azt megszerettük annak idején. Nem is tudnék megnevezni egyetlen konkrét hatást ebből az érából. Inkább csak néhány dallamfoszlány emlékeztet időnként a Nemesis Divina-s Satyricon-ra, vagy a Transilvanian Hunger-es Darkthrone-ra. Erre jön rá egy sokkal maibbnak mondható melankolikus atmoszféra teremtés. Mivel lényegében ez a Mgła receptje is, szerencsésebb, ha inkább hozzájuk viszonyítva határozom meg a különbségeket. Számomra a legjobb kulcsszó itt az ‘egyensúly’. The Fall kiváló érzékkel balanszíroz a zabolátlan, nyers, fekete energia és a gyönyörűséges, de annál fájdalmasabb elvágyódást, veszteség érzetet keltő mélységes dallamok között. Ennek a magam részéről roppantul örülök, mert úgy vélem, sok atmoszférikus black-et játszó banda elveszíti ezt az élt a nagy “érzelemtengerben”. Itt Igazi tisztelettel ápolják a fekete fém hagyományait. Ennek megfelelően a hangszerelés sincs túlgondolva, ám néhol akusztikus betétek és tiszta énekes részek tarkítják a produkciót. A hangzás elég kásás és barátságtalan, ahogy az a black metal nagykönyvében meg van írva, de így is szépen ki lehet venni mindent. A megszólaláshoz még The Fall orgánumát is hozzávenném, mert károgás helyett egyfajta középfekvésű hörgést használ, hogy kifejezésre juttassa elkárhozott gondolatait.

Már a debüt lemezen jelen volt minden elem, de talán mostanra állt össze igazán. Az egyensúly tökéletes, már csak néhány karakteresebb, fogósabb téma kellene a teljes elégedettséghez. Ezúttal nem leszek szőrös szívű, mert kifejezetten erős lemezek tartom a Hadal-t.

Ha szereted a Mgła csapásirányát, szerintem ez sem fog csalódást okozni. Viszont, ha a honfitársak zenéjét már túlságosan polírozottnak érzed, akkor az Over The Voids.. lehet a következő választás.

Kiadó: Nordvis Produktion
Kiadás éve: 2020
Stílus: Black Metal
Weboldal: facebook.com/overthevoids

Tracklist:

  1. The pillar
  2. One commandment
  3. In the great war of nothing
  4. Witchfuck
  5. Stone vault astronomers
  6. Prodigal king
  7. A tribe with no mythology
  8. Corridors inside a glacier
  9. Thin ice

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

OVER THE VOIDS… – Over the Voids

Ľuboš

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek