Lemezismertetők

OVERKILL – Scorched

Az Overkill történetébe 1985-ben kapcsolódtam be, a Feel the Fire-től követem munkásságukat. Az első általam hallott metal csapatok között volt. Nem mondom, hogy rögtön kedvencek lettek, de megfogott az általam eddig nem hallott intenzitás a zenében, ami miatt egyre többször megfordult a lejátszómban és azt vettem észre, hogy szinte csak őket hallgatom. A zenéjük az évek során valahogy változott is, meg mégsem, mivel sosem tűnt el belőle az Overkill esszencia. Nem hódoltak be a divatnak, kitartottak az elképzeléseik mellett, így hitelesek tudtak maradni. A divat néha velük szaladt, néha elpártolt tőlük, de ez engem sosem érdekelt, kitartok mellettük, amíg ők is kitartanak maguk mellett.

A legutóbbi lemez, a Wings of War különösen jól sikerült, köszönhetően a változatos, ugyanakkor remek daloknak. Nagyon vártam már a folytatást. Mint kiderült, a csapat nem tétlenkedett, az elmúlt évek járvány miatti lezárásai alatt szép nyugiban érlelte, formálta ötleteit. Ennek eredménye a Scorched lemez.

Egyből a címadóval kezdődik, nincs intró, egy izgalmas gitárjátékkal van felvezetve a Scorched, majd jönnek a monumentális dobok (The Years of Decay), míg beindul a középtempós darálás. Mielőtt Bobby belép, hallani kik játszanak, de azután már minden kétség eloszlik. A dalt a végén egy lassú, súlyos riffel induló rész, majd Verni tekergős basszusa zárja.

A Goin’ Home nagyon lazán kezdődik, punkos lendülettel, ami náluk nem szokatlan, mégis felkaptam a fejem, a refrénnél. The Surgeon Verni féle basszussal nyit, a dal hangulatában hasonlatos a címadóhoz. Míg a Twist of the Wick megint egy meglepetés. Sokféle részből tevődik össze. A végén a kórus meglepetés (bocs lelőttem a poént). Szokatlan de nagyon ide illik.

A Wicked Place laza, bluesos rock and roll. Hatása olyan, mint mikor először lassultak be a Drunken Wisdommal, régen hallhattunk tőlük ilyent, zseniális a refrén. Kevés lassú Overkill dal van, de az a kevés igazán markáns. Most ez a kedvenc dalom a lemezről.

A Won’t Be Comin’ Back dal az első lemezig nyúl vissza, úgy, hogy semmi porosság nincs benne. Kitűnik lazaságával, elsöprő lendületével és hatalmas refrénjével.

A Fever hangulatában a szintén zseniális From the Underground and Below időszakba repít minket. Eleinte melankólikus dal, kicsit elszállós, lassan építkezik valami szikárrá. Ez után jó váltás a Harder They Fall, egy tempós tekerős dal, mint megszokhattuk tőlük az utóbbi lemezeken. Know Her Name-ben Verni ismét kap pár másodpercnyi figyelmet a dal közepén.

Zárásként a Bag o’ Bones a sokadik laza dal a lemezen.

A bevezetőben említettem, hogy számomra fontos az Overkill, nem tagadom, kicsit elfogódott vagyok velük kapcsolatban. Ugyanakkor nem tartottam volna ki mellettük, ha nem hoznák azt a zenét, amit igazán szeretek. Ebben a lemezben benne van egész eddigi munkásságuk veleje. Miközben hallgattam, a dalok megidézték korábbi lemezeik hangulatát, néha csak egy-egy pillanatra, ugyanakkor nem fukarkodnak az új ötletekkel, mindezt erőtől kirobbanóan teszik.

Kiadó: Nuclear Blast
Kiadás éve: 2023
Stílus: Thrash / Groove
Webfacebook.com/OverkillWreckingCrew

Tracklist:

  1. Scorched
  2. Goin’ Home
  3. The Surgeon
  4. Twist of the Wick
  5. Wicked Place
  6. Won’t Be Comin’ Back
  7. Fever
  8. Harder They Fall
  9. Know Her Name
  10. Bag o’ Bones

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Az Overkill, a Destruction és a Flotsam and Jetsam is játszik a 2019-es Killfesten

KMZ

OVERKILL – Live In Overhausen

Saint-Savin

OVERKILL – The Grinding Wheel

Saint-Savin

Új kislemez és videó az Overkilltől – novemberben a Crowbarral érkeznek a Dürer Kertbe!

KMZ

Overkill, Crowbar – Közös koncert a novemberi Killfesten

KMZ

Az Overkill októberben kiadja a »Historikill: 1995 – 2007« nevet viselő box setjét!

KMZ

Overkill – Megtekinthető a „Bitter Pill” zenevideó!

KMZ

Hot News: Overkill – release official ‘Armorist’ music video!

KMZ

Hot News: Overkill – announce European headliner tour for »White Devil Armory«

KMZ

Hot News: Overkill – announce headlining tour for 2014!

KMZ

Hot News: Overkill – start tracking new album today!

KMZ

Hot News: Overkill – To Release Limited “The Electric Age” Tour Edition!

KMZ

Hot News: Overkill – To Tour Scandinavia!

KMZ

Hot News: Overkill – Play Exclusive Gig at Olympic Games 2012!

KMZ

Hot News: Overkill – Killfest 2012 European Dates Announced!

KMZ

OVERKILL – The Electric Age

Azagtoth

Hot News: Overkill – Release Lyric Video For Brand New Song!

KMZ

Hot News: Overkill – European Killfest 2012 Dates!

KMZ

Hot News: Overkill – Release New Song + New Music Video Stills Available!

KMZ

Hot News – Overkill: Studio Video Online!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek