Lemezismertetők

PAEDIATRICIAN – Postpartum Depression

Nem meglepő, hogy a Padllizsános fiúk ismét valami betegség után nevezték el a 30 percnyi agy és hallójárat gyaluló, érzelmi és idegrendszeri hullámvasútra felültető új lemezüket. Múltkor a pikkelybőr rendellenességgel született csecsemő témája után nyúltak, most pedig a szülés utáni depressziót vették célba a POSTPARTUM DEPRESSION-re keresztelt gyomorforgató alkotásukkal. 

A  Paediatrician általánosságban egy gusztustalan keresztmetszet a goregrind és a slamming brutal death metal vonalán. Ezt az irányt most sem hagyták el, viszont úgy érzem kaptunk egy nagy adag – bár ebben a műfajban konkrétan nem nevezhetjük dallamnak így – groove-ot az arcba. Egyfajta beteg hullámzásról van szó, ami végigtol az egész lemezen, mint egy elszabadult vonat. Számonként átlagosan 2 és fél perc őrület, amit kapsz, de nincs idő a fejedhez kapni, mert a leállított elektromos csontfűrész már indul is be újra. Kegyetlenül intenzív egy lemez – szerintem lesz, aki nem is tudja egyben végighallgatni. Nem azért, mert rossz – hanem, mert sok. A rengeteg riff és ritmusváltás szétcincálják a szónikus és rektális receptoraidat. Bár ennek a zenének ez is a célja – így ezt nem negatívumként írom, továbbá embere válogatja mennyire komálja és tolerálja a szervezet a masszív hallgatnivalót. Tisztán lehet hallani a profi konstrukciót, mely bizonyítja, hogy mennyi témát is lehet egy lemezzel/lemezben letenni az asztalra. 

A brutális huncutság úgy indul, mintha benyomnál egy nagy cupákos gombot, ami a pofádba zúdítja a riff áradatot. Ezt literálisan értem, mert egyre többet visszatérő elem egy vákuumot idéző szónikus robbanás, combos bassdrop formájában. A riff repertoár ismét egy szélesebb palettát fedd le persze csak a műfajt tápláló vénarendszerből. Legfőképpen a slam és a Mortician fűtötte brutal death riffeket kapod a pofádba, de előbukkan néha egy kis tech, old school death és deathgrind vonal is. A bassz is rendesen dübörög és bár a dobot képtelenség lenne tempóban lekövetni, a zene hullámzását kiválóan hozza, annak ellenére, hogy kissé halkra lett kikeverve. Ez egyébként az első lemez, amin már az új bőgős srácot üdvözölhetjük és hallhatjuk.

A Padli egyik kuriózuma a brutális dobszekció, mely a lemezen slammesebb irányba tolódott el, ami szintén a groovy hangulat felé nyomta a korongot. Persze a kegyetlen gyors témák maradtak, így a 260 bpm időnként repülő turbinaként darál be kegyelmet nem ismerve. Öveket becsatolni, támad a double storke és gravity blast! 

A vokál terén ismét nincs hiba. Símaszkos barátunk torka egy külön hangszer – nem csoda, hogy koncerten is két mikrofonnal küldi az ipart. A többféle vokál típus és tónus, már már megerőszakolja a füledet. Jön a guttural, a grunt, a pig squeal, a mezei growl meg az isten tudja, mire keresztelt morajlás, visítás! 

A lemez egyetlen gyenge pontja, pont a töménysége. Nehéz hallgatnivaló, amit ha egyben nyomsz le, egy idő után összefolynak a dalok (meg a szemed előtt a világ). Ugyanakkor senki nem várja el, hogy ez prog metal legyen, így ez a mínusz pont inkább a műfaj sajátosságnak tudható. 

Összességében nálam nagyobbat cuppant, mint az előző korong. A POSTPARTUM DEPRESSION groovy hömpölygő flow-ja nagyon betalált. Közben ezerrel tekernek a műfaj stíluselemei, viszont változatosan szétszórva. Bátran feküdjetek a gyermekorvos pengéje alá, még ha nem is vagytok már kis faszosok!

Kiadó: Vile Tapes Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Slamming Brutal Death / Goregrind
Web: www.facebook.com/paediatricianband

Tracklist:

 1. Mastectomy
 2. Postpartum Depression
 3. Suicide Ambulance
 4. Newborn Torso In the Dumpster
 5. Social Anxiety Disorder
 6. Poliomyelitis
 7. Gangraena Emphysematosa
 8. Pandemic
 9. Monstra Duplicia
 10. Weakness (Panic Disorder)
 11. Innocent Abuse
 12. Umbilical Hernia
 13. Hippocratic Oath

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

XIV. Full of Anger Underground Metal Fesztivál – Koncertbeszámoló

Azagtoth

Paediatrician, Killermia – maradandó élményként fogunk visszaemlékezni erre a koncertre

KMZ

Needless, Paediatrician, Türböwitch, Exodikon – Koncertbeszámoló

Herczeg Frigyes

Lowland Fest 2022 – Koncertbeszámoló

Gyrsee

Paediatrician, Jack, Apoptosis – Koncertbeszámoló

Steve

XII. Full Of Anger Underground Metal Fesztivál – underground mindörökké

Gyrsee

II. Fekálfeszt – öt órányi pöce

KMZ

Paediatrician – Harmadik album!

KMZ

Paediatrician – Megjelent a második nagylemez!

KMZ

Paediatrician Interjú

KMZ

Paediatrician – Surgical Excoriation album előzetes

KMZ

Black Extravaganza – Koncertbeszámoló

SteveShield

Paediatrician – Műtét újra kiadva!

KMZ

Fork-Lift Massacre Fest – Koncertbeszámoló

Morhguel

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek