Lemezismertetők

PAINFUL DEFLORATION – Antihuman Antisocial

Kiadó: SoulFlesh Collector Records

Weboldal: myspace.com/painfuldeflorationband

Kiadás éve: 2010

Stílus: Crust / Grindcore

Brief Sum: This is the best European grindcore album I’ve heard in years. If you like when somebody mixes the most agressive genres such as crust, thrash, death, hardcore and – of course – grind then this album is absolutely for you! Brutal, agressive, memorable, varying and I could go on. For me, it’s already a grindcore classic.

Az egyértelmű volt számomra, hogy Ukrajna a feltörekvő grindcore és death metal bandák egyik legjobb melegágya, de hogy az utóbbi évek legjobb európai grindcore lemezét onnan fogom hallani egy számomra ismeretlen csapattól, azt nem gondoltam volna. Ezt a keleti death/grind mozgalmat igyekszem követni valamennyire, de mégis valahogy elkerültek eddig – legnagyobb sajnálatomra. A csapat 2006 óta létezik, az Antihuman Antisocial pedig a harmadik nagylemezük, amit még 2010-ben adtak ki, és tekintve a lemez minőségét és a rajta hallható zenét, érthetetlen, hogy miért nem hallottam felőlük eddig.

Ami elsőre feltűnik az embernek az a hihetetlenül brutális és erős hangzás. Minden tisztán kivehető, egyenként kegyetlen hangerővel, de pont úgy tudták megkeverni, hogy legyen karcos ugyan, de egyszer se recsegjen, vagy legyen zajos. Ez az – ebben a stílusban – egyedi hangzás is már megkülönbözteti őket a hasonszőrű bandáktól, de ennyi nem szokott levenni a lábamról. A zene azonban tipikusan annak az iskolapéldája, hogy hogyan kell a grindcore-t izgalmasan, változatosan jól játszani. Ehhez első sorban technikás és kreatív zenészek kellenek, akiket itt megtalálunk minden fronton. A dobos úgy üt, akár egy gép, de egy percen belül is úgy tudja felvonultatni a rengeteg különböző témát, hogy nincs a zene egyszer sem esik szét, a ritmustörések helyett inkább a verzék és fillek színesétésére törekszik. A gitárosokkal sincs különösebb gond, bár igaz, hogy itt nem Suicmez témáit kell eljátszaniuk, de amit kell, azt hibátlanul hozzák, a gitártémák pedig ötletesek. A vokálos szintén minél több hangszínt próbál felvonultatni, ezzel is még inkább változatosabbá téve a dalokat. Szót kell ejteni még a basszusgitárosról is, akire nagyobb szerep hárul ezen a lemezen, mint általában, sok a basszuskiállás, és ezek ráadásul nem egy-két hang pengetéséből állnak, de ez a feladat is tökéletesen el van látva.

A zenészek kvalitásain túl egy jó lemezhez kell a megfelelő számírási készség, ami ebben a csapatban maradéktalanul megvan. A dalszövegek ötletesek, néha viccesek, inkább társadalom- és szubkultúra kritikusak, ami ehhez a zenéhez jobban is illik, mint a gore témák. Zeneileg pedig én mindig is dicsérendőnek tartottam, ha valaki nem szégyellt más stílusokból elemeket átvenni, és azt sikerült jól összedolgoznia a saját hangzásvilágával, mert ezzel lehet újszerűt, különlegeset alkotni. Itt sem voltak restek a crustból, a thrash metalból, vagy néhol még a hardcore-ból és értelemszerűen a brutal death metalból is átvenni egy-egy témát, szinte minden számban találhatunk valamilyen stílusfúziót, amitől nincsen két egyforma dal a lemezen. A d-beates és a groove-os témák nagyon gyakran vegyülnek a blast-beates témákkal, de jó példa az ilyen keverékre a „Profit For Golden Coffin” sludge-os kezdése, majd crustos végül brutal grindos váltása, amit egy modern thrash téma követ, hogy aztán visszaváltson a jó húzós sludge témára. Amikor nem d-beates crust grindot játszanak, akkor az alapstílus mellett vagy egy lassabb, húzósabb témára kezdenek rá, mint például a „Beyond All Lies”-ban, amely kicsit kilóg ugyan a többi dal közül, de egyáltalán nem rossz, különösen a közepén található, amely akkora súllyal bír, hogy a legtöbb lassabb sludge banda megirigyelhetné. Ezen felül gyakran hallhatunk kicsit az Anaal Nathrakhra emlékeztető témákat: szuperszónikus blast-beatre egy megjegyezhető, kicsit black hatású gitártémát raknak, amelyet mi más szakíthatna meg, mint egy crust és egy thrash téma. Egy feldolgozást is találhatunk a lemezen, de ezek után meg sem lehet azon lepődni, hogy egy Deep Purple klasszikushoz, a Comin’ Home-hoz nyúltak hozzá, méghozzá – ha lehet így fogalmazni egy ilyen csapat esetében – ízlésesen. Ez alatt azt értem, hogy a főbb verzét csak szimplán áthangszerelték, a többi részt viszont saját szájuk íze szerint alakították, a szólóhoz pedig tiszteletteljesen nyúltak hozzá.

Mondhatnám azt a közhelyet, hogy a lemezzel egyetlen problémám van, a rövidsége, de egyrészről a 25 perc egy grindcore csapat esetén normálisnak számít, másrészről pedig talán pont azért, mert annyi minden történik a lemezen, inkább többször újrahallgatja az ember. Persze nem mondom, hogy nem lett volna ellenemre ha még egy-két hasonló csapást mérnek a fülemre, de így sem lehetek elégedetlen. A helyzet az, hogy ilyen jó és izgalmas lemezt ebből a stílusból ritkán hall az ember. Talán a tavalyi Lock Up albuma – amelyet szintén nagyra tartok – közelíti meg színvonalban, de a helyzet az, hogy a Painful Defloration megeszi azt a lemezt reggelire, az ukránok jóval egyedibb, keményebb és változatosabb lemezt alkottak az Antihuman Antisocialon. Mindenkinek erősen ajánlott, akit nem zavar, ha egy gyors és brutális zene megjegyezhető és fogós témákkal van színezve! Én pedig nagyon remélem, hogy egyszer élőben is láthatom majd ezt a csapatot, de addig is örülök, hogy ismét egy új kedvencet avathattam.

Tracklist:

1. Don`t Stop Violence
2. Grind Till You Doe
3. Subculture Genocide
4. Stand For Nihilism
5. Lack Of Reality
6. The Loud Underground
7. Beyond All Lies
8. Antihuman Antisocial
9. Of False Authorities
10. Alone But Strong
11. Profit For Golden Coffin
12. Hatred Gave Me Wings
13. The Gallows Swing
14. Comin\’ Home (cover)

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek