Lemezismertetők

PARADOX – Riot Squad

Kiadó: AFM

Weboldal: www.paradox-bangers.de

Kiadás éve: 2009

Stílus: Thrash Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Paradox… hmmm… még a kétkazettás magnók idejében, a nyolcvanas évek végén sikerült hozzájutnom a német csapat első, Product Of Imagination című albumához, melyet rengeteget hallgattam, míg el nem keveredett valahová. Aztán tizenpár év múlva, mikor ismét megszereztem, újra kellemes élményeket szerzett és úgy érzem, nem csak a nosztalgia miatt. Az ezt követő Heresy-t már az akkori kritikák is Metallica kópiának írták le, így nem is érdeklődtem iránta. Aztán jött a 2000-es Collision Course – a ritmusszekcióban a progrock Sieges Even soraiból ismert Holzwarth tesókkal –, amit akkoriban egészen jó anyagnak tartottam. Majd nyolc év csend után, módosult felállással tavaly megjelent az Electrify, ami sajnos viszonylag könnyedén elment mellettem. Az is igaz azonban, hogy túl sok energiát nem fektettem bele. Most itt az új anyag, jól kivitelezett, de kicsit érdekes borítóval.

Harmónia- és dallammenettel indul a Suburban Riot Squad, melynek első énektaktusai az Ossiant pattintották agyamba. Ez szerencsére csak egy pillanat műve volt, később inkább a korai Testament-et éreztem itt-ott beszivárogni. A szólók ízesek, a közöttük lévő szaggatott betét pedig kicsit változatosabbá teszi a nótát. Az előzőnél valamivel kapkodósabb, egyszerű, de fogós dallamokat, refrént és sok gitármelódiát hozó tétel a Hollow Peace. A szóló alatt a basszus is villant kicsit a háttérben, a dalt pedig egy elég power metalos téma zárja. Ez az egyik kedvencem. A Riptide kissé középszerű thrash nóta heavys alapokra érkező ikergitározással és viszonylag izgalmas záró szólóval. A Rise In The Rank középtempós, inkább prog-power, mint thrash eposz, hosszú instrumentális felvezetéssel. Persze azért itt is jut némi cséplés az emlékezetes refrén mellé. Az Evolution Reset újra egy kicsit elcsépeltebb, kevésbé izgalmas dal, melybe egy-egy pillanatra ugyan be-beköszön a korai Megadeth, de még így is a visszafogottabb tempójú záró téma a legjobb benne. Kár, hogy a rá elnyomott szóló túlságosan a háttérbe van keverve.

Madárvijjogásos gitárral indul a középtempós, a kevésbé thrash-es dalok közül való, dallamos Nothingness, melyben figyelemre méltó futamokat hoz a basszus és emlékezetes a refrén. Ezt a szélvész tempójú No Place To Survive követi, melyben az elég könyörtelen aprítás mellett is dallamos az ének. Jó húzásnak tartom, hogy egy lassabb betéttel megtörik a száguldás, kicsit feldobja a dalt. Egyszerű, mégis figyelemre méltó a Dream Hero ritmizálással játszó verze alapja, a csapat mércéjével mérve megadallamos refrén és az egész tételt átszövő gitármelódiák. Nálam a lemez egyik legjobbja! Jófajta tamjátékból indul és építkezik a szinte végig dallamos, király belassulós részt is hozó Planet Terror. Kalapálós és technikás részeket is felvonultat a tempós Psychofficial, melynek szólója nagyon rendben van. Újrahallgatásra serkentő záró nóta.

Nem vagyok nagy thrash fan, mindössze pár banda lemezeit hallgatom ebből a stílusból, vagy a stílus határáról. A kiadó szerint a Riot Squad egy thrash lemez. Szerintem nem a vegytiszta fajtából, már ha van ilyen egyáltalán. Az biztos, hogy a legnagyobb mértékben a thrash-es elemek uralják a zenét, de muszáj megemlíteni a sok dallamot, a heavy-s, poweres témákat és az egy-két, sóhajnyi progos pillanatot is. A hangzás nem gyilkos, de teljesen elfogadható, egyedül a szólókat érzem alulkevertnek, sajnos nem ritkán hajlamosak elveszni a zenében, nem emelkednek ki úgy, ahogy azt a többségük megérdemelné. A producer a zenekar agya, az énekes-gitáros Charly Steinhauer volt. Ő írta az összes zenét is, így első sorban neki köszönhetjük ezt a szórakoztató, de nem kiemelkedő lemezt.

——————————-

ENGLISH VERSION:

Paradox… hmmm… I heard their first album, Product of Imagination back in the days of cassette recorders, which I listened to until it got lost. Tens of years later I received it again and brought back memories. The following Heresy had been declared as a Metallica copy, so I haven”t show interest in it. The Collision Course came in 2000, with the Holzwarth bros in the rhythm section from the progrock Sieges Even – which I found a good stuff. After 8 years of silence, they published Electrify the last year with a modified line up which one passed by me. True tough, I wasn”t trying that hard to get it. The new stuff has arrived, with nice but a bit interesting cover.

The Suburbian Riot Squad starts with melodic harmonies, the first sing parts reminded me of Ossian. Fortunately this took only for a moment, I felt early Testament influence later on. The solos are nice; the middle broken patterns make the song colorful. Hollow Place is bit faster, brings simple but catchy melodies and lots of guitar tunes. The bass guitar steps out from the shadow under the solo; the song ends with a power metal theme. It”s one of my favorite. The Riptide is a regular trash song based on unisolo heavy metal guitar and with relatively exciting ending solo. The Rise in the Rank is a moderate, more prog-power than trash epic, with long instrumental start. There is some threshing under the remarkable refrain tough. The Evolution Reset is a regular and less exciting track again, where we can welcome some early Megadeath influence, which I felt too much in tempo. Unfortunately the solo in it was mixed too much into the background. The moderate and melodic Nothingness starts with screeching guitar and it is from less-trash songs; the bass guitar brings memorable play and the refrain is remarkable. It”s followed by the very fast No Place to Survive, in which the singing is melodic upon the cruel thrashing. I consider it a nice thing that they break the song with a slower part, which elates the song. A simple but remarkable one is Dream Hero”s rhythmic verse base, the refrain and the guitar melodies are megamelodic measured with the bands scale. It”s the best for me on the album! The Planet Terror starts and builds from nice tom play; it is melodic almost throughout and has cool slowed parts. The fast Psychofficial marches up technique and banging parts as well, which has a quite good solo. This final song spurs on re-listening.

I”m not that into trash, I listen to only a few bands from this genre, or the border of the genre. According to the label Riot Squad is a trash album. Not from the purest of the style, if such thing exists at all. It”s true that the music is dominated mainly by trash elements, but we have to tell about the lot of melodies, heavy and power themes as well as the minor prog. The sound is not that killer, but nice; I feel the solos were not mixed that well, they often get lost in the music, and some of them can”t emerge that much. The producer is the brain of the band; the singer-guitarist is Charly Steinhauer. He wrote all of the songs, thanks to him we can have this entertaining but less outstanding album.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Suburban Riot Squad
2. Hollow Peace
3. Riptide
4. Rise In Rank
5. Evolution Reset
6. Nothingness
7. No Place To Survive
8. Dream Hero
9. Planet Terror
10. Psychofficial

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

PARADOX – Heresy II – End Of A Legend

Georgius

KME videók: Suicidal Angels, Ggu:ll, Shadowdream, Diamond Lane, Backdawn, Whispered, Carnifex, Death Angel, Paradox, Thunderstone

KMZ

PARADOX – Tales Of The Weird

Dehumanizer

Hot News: Paradox – “Brutalize” lyric video avaialable!

KMZ

Hot News: Paradox unveil cover artwork & tracklist of new album!

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek