Lemezismertetők

PARADOX – Tales Of The Weird

Kiadó: AFM

Weboldal: www.paradox-bangers.de

Kiadás éve: 2012

Stílus: Power / Thrash

Brief Sum: Tales Of The Weird is the sixth album of this German cult power / thrash band (with a new line-up around the veteran guitarist-vocalist Charly Steinhauer once again) with a strong old school vibe, songs full of energy and technicality – plus particularly brilliant solos from the newly recruited extreme metal guitar hero Christian Münzner. 

A most következő néhány sor elsődlegesen azok figyelmére tarthat számot, akik kellően mély ismeretekkel vértezték fel magukat a 80-as évek másod-és harmadvonalbeli thrash metal mezőnyét illetően. A Paradox német létére mindig is inkább az amerikai vonulathoz állt közelebb – a kezdeti időkben a germán Metallicaként is emlegették a zenekart –, vagyis a puszta nyers agresszió helyett a technikás hangszeres játékra és a komplex dalfelépítésre helyezte a hangsúlyt, ráadásul Charly Steinhauer énekes-gitáros hangja miatt a power / speed irányzattal is rokonítható volt. Az ő neve és a Paradox közé amúgy nyugodtan kitehetjük az egyenlőség-jelet, hiszen az eredeti felállásból mára egyedül ő maradt meg a végeláthatatlan tagcserék és hosszabb-rövidebb (olykor kényszerű) szünetek közepette, miközben a zenei megközelítés azóta sem változott.

Mindjárt az akusztikus intróból – az alapképletet lásd / halld a Metallica-féle Battery indításában – kibontakozó címadó számmal kezdve igen magas sebességfokozatra kapcsol a banda, és nem is nagyon enged az intenzitásból. Mindeközben hol az utóbbi két Artillery lemez (már csak a dallamos ének okán is), hol meg a honfitárs Rage ugrott be a tengerentúli stílusjegyek mellett, ám a Paradox önálló arculata egy pillanatra sem vész el.

Az egyik legizgalmasabb szerzemény éppen az előbb említett Tales Of The Weird, amelyben a fékevesztett speedelésből menetelős tempók vezetnek át a lemez egyedi színfoltjaként szolgáló, a hőskori teuton metalra jellemző himnikus refrénbe, majd ismét rendesen belehúznak Charlyék. Ne gondoljuk azonban, hogy rögtön az elején minden puskaporát ellövi a csapat, egyszerűen csak a direktebb tételek dominanciájáról beszélhetünk a továbbiakban. Ezek közül a Brutalized, az Escalation és a The Downward Spiral nótákat nevezném meg mint legemlékezetesebbeket. A sorból némileg kilóg a heavy metalosabb hatású, Rage és Iced Earth vonásokat is mutató Fragile Alliance és Brainwashed, viszont engedélyeznek némi „pihenőt” a lendületnóták között. A death metalos munkásságáról ismert Christian Münzner gitáros (ex-Necrophagist, Obscura, Spawn Of Possession stb.) szólójátéka azonban minden dalban osztályon felüli. A srác nagyon érzi, mi illik az ilyenfajta régi sulis muzsikához és szépen felépített, ízes futamokat kanyarított a Tales…-re. Ezek egyike-másika az Obscura dalokban sem hangzana szokatlanul, de a hagyományos power / speed tekerés szintén a kisujjában van Christiannak.

A japán kiadás végére bónuszként felkerült egy klasszikus Rainbow szám felgyorsított átdolgozása is, amely ebben a formában a vendég Bob Katsionis (Firewind) billentyűzésétől eltekintve egészen úgy hangzik, mintha Kai Hansen és a Gamma Ray vette volna kezelésbe.

A gondosan kidolgozott szövegi koncepció sosem volt idegen a Paradoxtól. Jelen esetben a dalszövegek nem álltak rendelkezésemre, így nem is állíthatom egyértelműen, hogy a nóták között létezne ilyen összefüggés, vagy hogy a korong egy komplett történetet tárna elénk. Mindenesetre annak alapján, amit eddig kihámoztam, Herr Steinhauert napjaink legégetőbb politikai-társadalmi problémái foglalkoztatják, a megfogalmazás pedig mérsékelten szájbarágósra, de túlságosan általánosra és ennélfogva ingerszegényre sikeredett. A szándék megvolt, erről egyebet nem tudok most elmondani.

Ízig-vérig old school, hangzásában is leplezetlenül retro anyag, az igazán élvezetes fajtából. Ugyanezen a vonalon nálam a dán Artillery 2009-ben nagyobbat robbantott a When Death Comes lemezzel, ám a Tales… sem sokkal marad el mögötte. Ajánlott!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Tales Of The Weird
2. Day Of Judgement
3. Brutalized
4. Fragile Alliance
5. Escalation
6. Brainwashed
7. Slashdead
8. Zeitgeist
9. The Downward Spiral
10. A Light In The Black


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

PARADOX – Heresy II – End Of A Legend

Georgius

KME videók: Suicidal Angels, Ggu:ll, Shadowdream, Diamond Lane, Backdawn, Whispered, Carnifex, Death Angel, Paradox, Thunderstone

KMZ

Hot News: Paradox – “Brutalize” lyric video avaialable!

KMZ

Hot News: Paradox unveil cover artwork & tracklist of new album!

KMZ

PARADOX – Riot Squad

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek