Lemezismertetők

PORTRAIT – Crimen Laesae Majestatis Divinae

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.portraitband.se

Kiadás éve: 2011

Stílus: Heavy metal

Brief Sum: The swedish occultists are preparing for a brand new séance. Specifically, they want to summon the black lord born 30 years ago, who shines in the dark night like a royal diamond. The sermons of the ritual bring up memories of the mysteries of past ages, though at the same time the final song allows a glance into a possible future, still in the service of the dark lord, yet on a unique way.

A svéd okkultisták újabb szeánszra készülnek. Mégpedig, hogy ismét megidézzék a 30 éve született fekete urat, aki úgy ragyog a sötét éjszakában, mint egy királyi gyémánt. A szertartás zsoltárai felidézik elmúlt korok misztikumát.

A 2004-ben alakult svéd Portrait jó lendülettel indította pályáját. Demóik underground körökben pozitív visszhangra leltek, amit a 2008-ban kiadott első lemezzel koronáztak meg. A szinte semmiből előkerült zenekartagokat nem kisebb cél vezérelte, mint a legendás Mercyful Fate nyomdokain haladva, olyan sötét energiával teli klasszikus metal zenét játszani, ami végre helyrerázza a lassan cikivé váló heavy metal státuszát. A 80-as évek elejében gyökerező okkult zenéjükbe sikerült természetes módon belegyúrni hatásaikat. A csapat nevét viselő bemutatkozó anyag egy görcsmentes, energikus bandát mutat. A Mercyful Fate mint főerő már messziről lerí, nem csak a gitároknak, hanem Phillip Svennefelt énekesnek köszönhetően is, aki rengeteg formulát felhasznált King Diamond eszköztárából. Phillip az album elkészülte után otthagyta a csapatot. A nagy kérdés, hogy az új vokalistának, Per Karlssonnak mennyire sikerült őt pótolni, okozott-e ez változást a zenei képben?

A borító hasonló stílusú, mint előző albumon, nagy változást nem ígér. A CD-re nyolc darab 6-9 perc közötti hosszúságú dal lett préselve. Ezek kicsit hosszabbak, mint előzőleg, és arra engednek következtetni, hogy a dalok komplexitása nőtt.
Nincs semmi felvezető, egyből a húrok közé csapnak. A kezdő virga nem árul zsákbamacskát, a csapat nem tért le az eddig kijelölt útról, amit még jobban erősít az énekhang belépése. Hozza az ide kívánkozó magasakat. Talán annyira nem erőlteti hangszálait, mint elődje, de teljesen rendben van. Talán legfőbb különbség, hogy ő magasban és normál módon énekel, nincs dörmögés, ami előző lemezen néha feltűnt. Hatások között kicsit erősödött a korai Maiden, csakúgy mint az első Mercyful Fate lemezen, de gyakran a hangulat inkább a Fatal Portraitot idézi. Vajon miért? 🙂

A Beast of Fire elsöprő lendületével egyik legjobb dal a lemezen. A folytatás középtempója ez után még vánszorgósabbnak tűnik, de a nagyszerű dallamvezetés egy lassan bontakozó, erős nótát mutat. A harmadik dal egy akusztikus gitárral kísért gitárszóló. Nem túl karakteres, hiányzik belőle némi fifikáltság, így inkább csak átvezetőnek hat, mint önálló dalnak. A Bloodbathban visszatér a sebesség, erősödik a Maiden hatás, anélkül, hogy az alapvető stílusjegyek változnának. A birdge, az énekkiállással egész érdekes.
Itt elérkezünk a lemez másik nagy slágeréhez, a Darkness Foreverhez. Talán azért is mondom ezt, mert akora korai Diamond énektémával indít, hogy na! Többféle hangulat keveredik a dalban, vannak reszelősebb részek, vannak lírikusabb betétek, gondolok itt például a felbukkanó akusztikus gitár kíséretre.

A The Nightcomers és a The Passion két tempós dal, főleg utóbbiban nagyon szögez a dobos, bár sebességben nem alkotnak rendkívülit. Kellemes darabok, de nem érzek bennük túl sok extrát, inkább csak rendben vannak. A lemez a majd 10 perces Der Todeskinggel zárul. Címével ellentétben angolul énekel Per. Az első dallamok egy folk metal csapatba is helyt kapnának. Itt szakadnak el legjobban a diamondi esszenciától. Egyedisége és összetettsége miatt a legizgalmasabb tétel a lemezről.

A Portrait nem változtatott a recepten, de szerintem ezt nem is várta tőlük senki. Apró különbségek vannak. Most erősebbnek érzem a mester szólózenekarának hatását, mint előző anyaguknál. A gitárjáték izgalmasabb lett, több díszítés használnak, de még mindig vannak kontrasztot jelentő egyszerűbb részek benne. Az utolsó dal pedig egy új irányt mutathat, ha le akarják vetni magukról a MF bőrt.
A célját elérte a csapat, már nagyon hiányzott a zenei palettáról egy olyan banda, akik meg tudják mutatni mi is az igazi fémzene veleje, még ha egyediségük vitatható is, nem tudok olyan csapatot mondani, kivéve persze a hatásokat (igaz ők egy ideje pihennek), akik ezt ilyen minőségben produkálják. Ha minden jól megy, akkor élőben is meg lehet majd nézni őket májusban Budapesten. Ott találkozunk!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Beast Of Fire
2. Infinite Descension
3. The Wilderness Beyond
4. Bloodbath
5. Darkness Forever
6. The Nightcomers
7. The Passion
8. Der Todesking

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

PORTRAIT – At One with None

KMZ

PORTRAIT – Burn The World

Saint-Savin

RAM VS. PORTRAIT – Under Command

Saint-Savin

Ram és Portrait „Under Command” split album

KMZ

PORTRAIT – Crossroads

Saint-Savin

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait releases 2nd song taken off new album ‘Crossroads’ exclusively via Rock Hard Germany!

KMZ

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait announce new album ‘Crossroads’ April, 25th!

KMZ

Hot News – Swedish Heavy Metal monster Portrait confirmed as direct support for Evile European tour!

KMZ

Portrait Interjú

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek