Lemezismertetők

PORTRAIT – Crossroads

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.portraitmetal.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum:  So far all of Portraits albums have amazed me, and this is the third time it happened. As long as maestro King Diamond releases nothing new, the amusement of those who hunger for occult heavy metal is tasked to Portrait. So far they are great, and I think they will stay great. And when the maestros return, we are going to have three bands to be excited about.

 

A 2004 óta aktív svéd Portrait neve ismerősen csenghet metalrajongó füleknek. Ugyanis a csapat immáron harmadik nagylemezét jelentetii meg, Crossroads címmel. Zenéjüket leginkább a Mercyful Fate hagyaték felkarolásával lehet jellemezni. Lendületes lemezeik okkult hangulata és friss zenei megközelítésük új dimenziót nyitott a diamondi életmű értelmezéséhez. Nem csoda, hogy első megmozdulásuktól kezdve jelentős rajongói támogatást tudhatnak maguk mögött.

A lemezborító hasonló stílusban készült, mint az eddigiek, ezzel is jelezve, hogy a csapat nem a változásról, kísérletezésről szól. A felállásban mégis történt némi változás, de most az énekes maradt, így megszólalásban nincs olyan nagy különbség, mint az előző lemezen.

Annak idején a Crimen Laesae Majestatis Divinae lemezük kritikáját azzal fejeztem be, hogy a záró Der Todesking új irányt mutat, ami árnyalhatja a Mercyful Fate hatást és egy egyedi irányba terelheti őket. Persze csak alig észrevehető, leheletnyi változásokat tudok elképzelni. Vajon az új lemezen ez megtörténik? Tényleg vágynak ilyen irányra a Portrait tagjai?

A lemezt végighallgatva nem egyértelműek a válaszok. Valami eltolódás történt, annak ellenére, hogy már az első hangoktól belekerülünk a már jól ismert zenei környezetbe. A lemez sokadik hallgatásra adja meg magát, de akkor helyrekerül minden hang, kerek lesz a történet.

Az akusztikus felvezető után egyből egy monumentális dallal kezdenek. Per Lengsten hangja eleinte mélyebbről indul, de aztán felszökik a magasokba. Ez és dallamvezetése megintcsak hozza a szokásos párhuzamot, amit a zene csak még kerekebbé tesz.

A We Were not Alone kezdő gitárjai klasszikus heavy metalos riffeléssel indulnak. Középtempója ellenére lendületes dal, van benne pár izgalmas zenei megoldás, gondolok itt a gitárok párbeszédére a középrészen.

Az In Time kezdése és punkos lendülete korai időkre utal vissza, ilyen dalokat a Return of The Vampire előásott felvételei között lehet találni. Mellékesen megjegyzem, hogy e két nóta jelent meg egy kislemezen, ami a Crossroads-ot volt hivatott beharangozni. A kislemez harmadik dala egy igazi különlegesség, egy Judas Priest bootleg feldolgozás. Zseniális húzás!

Black Easter középtempója sok finom megoldásnak ad teret, amit főleg a lábdob ki is használ. Középrészen aztán egy ízes Hank Shermann féle gitárkiállást hallhatunk.

Az Ageless Rites kezdésébe mintha egy black metalos riffet is elrejtettek volna. Ki kell emelnem a basszusjátékot, ami a gitárok mellett sokat tesz hozzá a megfelelő hangulat megteremtéséhez.

Az Our Roads Must Never Cross-ban szólal meg Per a legtöbb hangon. Ráadásul a dobokkal nyomatékosított refrén az egyik legizgalmasabb tétellé teszi a dalt.

Az adu ász megint a végére maradt. A nemes egyszerűséggel Lily-re keresztelt nóta rengeteg párhuzamot rejt magában. Az első fele akusztikus gitárral kísért ének, már ez a minimalista rész is remekül eltalált, ezt már csak fokozza az utána bekapcsolódó nagyzenekari rész. Kicst más az alaptéma, mégis kapcsolódik egymáshoz a két rész, nem különálló egységek. Valójában egy egyszerű dalról van szó, mégis, vagy épp ezért, elkapja azt a 80-as évekbeli MF hangulatot, ami a dalt az egekig emeli. Akaratlanul is eszembe jut egy másik női név, Melissa.

Visszatérve az elején feltett kérdésekre, látható nem egyértelmű a válasz, de be kell lássam, ebben az esetben nem is fontos. A Portrait eddig minden lemezével elvarázsolt, és megtette ezt harmadszorra is. Amíg King Diamond mester nem jelentkezik új anyagokkal, addig az okkult heavy metal zenére kiéhezett hallgatók szórakoztatása egyedül a Portraitra marad. Eddig remekül csinálják, és úgy gondolom ezután is így lesz. Ha pedig végre visszatérnek a mesterek, már három zenekarért lehet lelkesedni.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Liberation
2. At The Ghost Gate
3. We Were Not Alone
4. In Time
5. Black Easter
6. Ageless Rites
7. Our Roads Must Never Cross
8. Lily


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

PORTRAIT – At One with None

KMZ

PORTRAIT – Burn The World

Saint-Savin

RAM VS. PORTRAIT – Under Command

Saint-Savin

Ram és Portrait „Under Command” split album

KMZ

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait releases 2nd song taken off new album ‘Crossroads’ exclusively via Rock Hard Germany!

KMZ

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait announce new album ‘Crossroads’ April, 25th!

KMZ

Hot News – Swedish Heavy Metal monster Portrait confirmed as direct support for Evile European tour!

KMZ

Portrait Interjú

Saint-Savin

PORTRAIT – Crimen Laesae Majestatis Divinae

Saint-Savin

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek