Lemezismertetők

POSPOLITE RUSZENIE – Pospolite Ruszenie

Kiadó:

Weboldal: www.pospolite.ruszenie.pl

Kiadás éve: 2014

Stílus: Folk Rock / Medieval Metal

Brief Sum: Pospolite Ruszenie is a unique project in the heavy folk scene: they mix authentic 15-17th Polish texts and melodies with progressive hard rock, folk metal and modern world music. Their first, self-titled full-length album is a diverse and special material with relaxing, soul-calming moments and archaic atmosphere but also with heavier elements. There are no weak parts on the album, also the record quality and the graphic artwork is good and fitting for such music. I absolutely recommend it to the lovers of musical specialities, especially of early music and its modern interpretations!

 

A lengyel Pospolite Ruszenie-vel még 2010 vége felé találkoztam bemutatkozó kislemezük és klipjük kapcsán. Már akkor érdekesnek találtam a XV-XVII. századi lengyel dalokat és verseket modern zenei köntösbe ültető csapatot, akik a kissé egy kaptafára készült, a színtéren hemzsegő német középkori rock/metal zenekaroktól eltérően jóval sajátosabb ízt képviseltek. Az első rendes anyagra azonban további négy évet kellett várni, 2014 legvégén azonban megjelent azonos című nagylemezük is (a „pospolite ruszenie” egyébként a régi magyar nemesi felkelés lengyel megfelelőjét jelöli).

A zenekar alapvetően egy hatfős állandó felállással rendelkezik, viszont első nagylemezükön összesen 16 zenész működött közre, köztük a lengyel régizene és rock színtér több elismert tagja is! A gitárok, dobok és némi billentyű mellett meghatározó szerep jut sok-sok népi és középkori, reneszánsz és barokk hangszernek a tekerőlanttól a fidulán át a lantig vagy éppen a furulyáktól a sípokon és dudákon át a népi ütősökig, mindezt pedig megfejeli többféle vokál is (tiszta férfiének, női ének, hörgések, kórus és narrációk). E nagyszabású projekt mozgatórugója Krzysztof Kramarz fő zeneszerző, gitáros-billentyűs, aki a lemezfelvételek egy részét is vezényelte. A dalok részben fennmaradt, autentikus középkori és koraújkori dallamokra épülnek, szövegeik pedig egytől egyig a lengyel nyelv korai változatán íródott versek és egyházi énekek. Ebből fakadóan a vallásos jellegű szövegek vannak túlsúlyban – a térségben, Lengyelországban és Ukrajnában viszonylag népszerű „keresztény folk metal”-nak mégsem mondanám, hiszen inkább a források jellege hozta magával az irányvonalat, mintsem a szándékos témaválasztás.

Ha már itt tartunk, valójában folk vagy középkori metalnak nem is nevezném, de még középkori rocknak sem feltétlenül, hiszen némelyik dal illetve dalrész modernizált reneszánsz vagy barokk zenének is elmenne, például a Do Kasie-ben („Katához”) éppen csak a végére jelenik meg némi progresszív rock, egyébként inkább dzsesszes, funkos hatású régizenei tétel. Ilyen szempontból akár a világzene kategóriába is sorolhatnánk a Pospolite Ruszenie-t, de azért a klasszikus progresszív hard rock elég meghatározó benne, sőt találunk pár súlyosabb elemet is. Ilyen a 29-es zsoltárra épülő, nyitó Nieście chwałę, mocarze, mely akár folk metalnak is tekinthető hangszerelésének és a hörgéseknek köszönhetően, de mondhatnám a reneszánsz táncdallamot groove-os pillanatokkal ötvöző, 47. zsoltár szövegét feldolgozó Kleszczmy rękoma wszyscy zgodliwie-t is vagy a szintén vidámabb hangulatú, szerelmes témájú Nie zlodziejemet („Nem egy tolvaj”) és a zárótétel törzsi hatású betétjét is. Az egyházi énekre épülő Pan Bóg Wszechmogący-t szintén itt lehetne említeni, különlegessé mégis a punk rockos lezárás teszi, ami a basszer és dobos zenei kötődésének köszönhető.

Mindezek ellenére is inkább léleknyugtató, kikapcsolódáshoz és pihenéshez alkalmas zenéről van szó, mely nagyon jól eltalált elegye a régizenének és keményebb rock/lágyabb metal vonalnak. Persze akár érdemes lehetne a súlyosabb részeket alaposabban kiaknázni, a következő lemezre remélhetőleg kerül fel a zenekar nevéhez és a metalosabb jegyekhez igazán passzoló vitézi ének is – bár nem tudom, ilyenek mennyire maradtak fenn Lengyelországban, e korongon egyedül a Sławne potomstwo Lechowe („Lech nevezetes leszármazottja”) tekinthető valami hasonlónak szövege alapján, zenéje mégis elég lágy.

Összességében azonban nem igazán lehet hibát találni az anyagon, a felvételek minősége is teljesen korrekt és a booklet is szép, hangulatos kivitelezésű. Mindenkinek bátran ajánlom, aki különleges zenei csemegére vágyik és szereti a letűnt korok muzsikáját illetve azok modern interpretációját!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Nieście chwałę, mocarze (Psalm XXIX) / Ascribe unto the Lord, O Ye Mighty (Psalm XXIX)
2. Dobranoc Ci, Anusieńku / Good night, Annie
3. Błogosławiony człowiek (Psalm I) / Blessed is the man (Psalm I)
4. Do Kasie / To Kathy
5. Kleszczmy rękoma wszyscy zgodliwie (Psalm XLVII) / Let us clap our hands in harmony (Psalm XLVII)
6. Pan Bóg Wszechmogący / Lord God, the Almighty
7. Nie złodziejem / Not a thief
8. Pieśń o Narodzeniu Pańskim / A Song of the Nativity
9. Sławne potomstwo Lechowe / The Renowned Offspring of Lech
10. Żołtarz Jezusów / Lament over Jesus

Pontszám: 9.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek