Lemezismertetők

PRETTY MAIDS – Motherland

Kiadó: Frontiers Records

Weboldal: www.prettymaids.dk

Kiadás éve: 2013

Stílus: Melodic Metal

Brief Sum: One of Denmark’s longest-running bands (in the business over thirty years now) is still in full stride. Their current album Motherland is another brilliant blend of melodic hard rock and real riff oriented metal.

Bő három évtizedes fennállása alatt immár tizenhárom stúdióalbum a sokat látott dán csapat mérlege (pár speciális EP, élő felvétel és válogatás mellett). Már az 1984-es bemutatkozó Red Hot And Heavy korongon megmutatkozott az a jellegzetességük, ahogy a harapós, metalos riffelést a könnyedebb, hard rockos témákkal váltogatták. Ebből aztán kialakult a banda védjegyszerű megszólalása, az egyes sorlemezek hangzása hol erre, hol meg arra tolódott el, az arányérzékét azonban sohasem vesztette el a Pretty Maids.

Az össztermésből a színvonalukat tekintve is kiemelkedő utóbbi anyagok kimondottan súlyosra sikeredtek, a Motherland pedig lényegében ezt a vonalat folytatja. Sőt, rá is tesz egy lapáttal. Olyannyira, hogy helyenként határozottan borongós lett a muzsika, pontosabban a dalszövegek nagy része alapozza meg ezt a hangulatot. A hatalom ilyen-olyan praktikáival és a modern ember mindennapi gondjaival szembesítenek lépten-nyomon Ronnie Atkinsék. Nem túl mélyrehatóan – mondjuk úgy, az értelmesebb utcai vagy kocsmai politizálás szintjén –, de legalább nem is fárasztóan, többnyire elkerülve a világnézeti zsákutcákat és a céltalan vagdalkozást (egyedül a zeneileg sem kiugró Hooligannel verik a lécet). Egyébként szerintem ez így is van rendjén: nyissák csak fel a szemünket, ha kell, de ne gondolkodjanak helyettünk!

Annál is inkább, mert ily módon a zenéé marad a főszerep. Az albumot felvezető Mother Of All Lies és Sad To See You Suffer egyaránt ideális kedvcsinálónak bizonyult. Előbbi a szigorúbb, utóbbi a lazább oldaláról mutatja, ugyanakkor mindkettő híven reprezentálja a zenekart. Frappánsan megírt, fogós dallamokkal felvértezett darabok, az aktuális koncertprogramban biztos helyük lesz. A lemez első nagy dobása viszont számomra a kimért és fokozatosan kibontakozó, zseniális refrénben kicsúcsosodó To Fool A Nation, amely bár másodikként kerül sorra, nemhogy nem töri meg a Mother Of All Lies diktálta lendületet, hanem egyenesen izgalmasabbá teszi az anyag felépítését. Utána a The Iceman amúgy is rendesen felpörgeti a tempókat. Az Infinity egy különösen megkapó zongorás lírai szerzemény, a Motherland következő fénypontja. A szövege is úgy telitalálat, ahogy van. Nem helyezi új megvilágításba a szerelmet (mert hát mi másról szólna egy vérbeli rockballada?..), egyszerűen csak szép. Érzéssel, ihletetten fogalmazódott meg, minden érzelgősségtől és dagályosságtól mentesen. Ez sem kis szó!.. A másik „csajos” nóta, a Bullet For You ezáltal némileg el is halványul mellette; nem úgy a legvégén az epikus, öt percen túlnyúló Wasted. Az I See Ghosts elején meg felszisszen az ember, mert a kezdőriffben kicsit visszaköszön az előző korong It Comes At Night-ja, az összképet viszont ez sem csorbítja számottevően.

A Motherland-en már az a René Shades bőgőzik, aki a két esztendővel ezelőtti koncertfelvételen debütált, míg a produceri irányítást Jakob Hansen (lásd még: Amaranthe, The New Black, Volbeat, Avantasia stb.) végezte, ő 2010-ben a Pandemoniumon már bizonyított. Fülbeötlő változás, hogy ezúttal felerősödött a Morten Sandager által kezelt billentyűs hangszerek szerepe. Ez azonban nem vizezi fel a soundot, nem is viszi el retro irányban. Épp ellenkezőleg: nagyon is modern színezetet ad neki. Ronnie Atkins énekest meg nem lehet eléggé és elégszer dicsérni. Torkában ennyi év után is megvan a „ráspoly”, ám ha az adott téma úgy kívánja meg, a legtermészetesebb módon vált tiszta hangra.

Habár most nem ugrották meg a Wake Up To The Real World és a Pandemonium albumok szintjét, azért még mindig nagyon tudnak az „öreglányok”. Ha kedveled a jófajta dögös, dallamos muzsikát (akár az AOR / hard rock, akár a metal felől érkeztél) és netán még nem ismernéd őket, bátran mozdulj rájuk!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Mother Of All Lies
2. To Fool A Nation
3. Confession
4. The Iceman
5. Sad To See You Suffer
6. Hooligan
7. Infinity
8. Why So Serious
9. Motherland
10. I See Ghosts
11. Bullet For You
12. Who What Where When Why
13. Wasted


Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Pretty Maids – Karácsony előtt pótolják az elmaradt tavaszi koncertet

KMZ

Pretty Maids és Pink Cream 69 koncert az A38 Hajón

KMZ

Pretty Maids: márciusban lemezbemutató koncert az A38-on

KMZ

Hot News: Pretty Maids – New Single and EPK

KMZ

Hot News: Danish Dynamite Rockers Pretty Maids to release their new album „Motherland” on Frontiers in March!

KMZ

PRETTY MAIDS – It Comes Alive (Maid In Switzerland)

Dehumanizer

Hot News – Pretty Maids to celebrate their 30th Anniversary with the release of „It Comes Alive” – the band’s first ever audio-visual release!

KMZ

PRETTY MAIDS – Pandemonium

Cosmicantagonist

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek