Lemezismertetők

Primordial – Where Greater Man Have Fallen

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: http://primordialweb.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Folk / Doom / Black Metal

Brief Sum: Where Greater Man Have Fallen is a masterpiece, again. The atmosphere is more balladic and contemplative, musically more mid-tempo doom. With the genuine Primordial sounding, the album is a time travel to the ’80-s underground, when quality and message were more important than selling as much stuff as possible.

 

A mai zavaros és nehezen átlátható, mindenféle bélyeggel és megnevezéssel ellátott stílusirányzat és zenekar között akad pár olyan monumentum, akik a média és a zenei értékteremtés szempontjából „egy másik világban” kezdték meg működésüket.

Számomra a Primordial „a zenekar”, mely tökéletes példája annak, hogyan képesek valakik hűek maradni a gyökereikhez, mégis mindig aktuális, súlyos mondanivalóval gondolkodásra késztetni.

Nem tudok felidézni egy olyan lemezt, egyetlen olyan pillanatot tőlük, mely gyengébb lett volna, minden kiadványukon pont annyi ideig dolgoztak, amennyi a tökéletes végeredményhez kellett. A kissé anakronisztikus, ám a kompromisszummentes értékteremtés mellett elkötelezett hozzáállást tökéletesen példázza, hogy a zenekar még mindig analóg stúdióban veszi fel a lemezeket.

A Primordial hangzásvilága a ’80-as évek heavy és doom metal lemezeit idézi, hiba nélkül.

Szövegek tekintetében a Where Greater Man Have Fallen folytatja a Redemption at the Puritan’s Handen megkezdett eltávolodást a (tévesen) kelta-vagy folk metalnak bélyegzett lemezek szövegvilágától. Ismét találunk bibliai metaforákat ( Babel’s Tower, Come the Flood), de ugyanúgy megtalálható a tisztelgés William Blake előtt , utalás Marcus Agrippa-ra vagy éppen tradicionalista lázadás a modern világ ellen (The Seed of Tyrants). Minden dalszöveg megérne egy irodalmi elemzést.

Zeneileg a középtempós, doom-os témák kerültek előtérbe. A Redemption at the Puritan’s Hand zsigeri black metal dalai és harcias atmoszférája erre a lemezre nem jellemző. Kevésbé direkt, inkább elmélkedős, balladai hangulatot teremt. A hangzásról már ejtettem pár szót, annyit még hozzáfűznék, hogy érdemes meghallgatni a lemezt mp3-ban, majd utána veszteségmentes formában (praktikusan a megvásárolt korongról…). Évek tapasztalatai azt mondatják velem, hogy a rossz minőségű mp3-ak legalább 50%-ot elvesznek egy adott anyag élvezeti értékéből. Főleg, ha egy ilyen kiváló minőségben elkészített albumról beszélünk.

Nálam ez az album is tízpontos. Időutazás a metalnak abba az időszakába, mikor még az érték számított a mennyiség és a forma helyett. Szívből ajánlom a többi Alan nevéhez fűződő projektet is, mint a Dread Sovereign, vagy a Twilight of the Gods.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Where Great Men Have Fallen
2. Babel’s Tower
3. Come The Flood
4. The Seed of Tyrants
5. Ghosts of the Charnel House
6. The Alchemist´s Head
7. Born to Night
8. Wield Lightning to Split the Sun


Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Heathen Crusade Turné – Primordial, Moonsorrow és Der Weg einer Freihet a Barba Negra Music Club-ban áprilisban!

KMZ

Primordial, Svartidaudi és Ketzer koncert a Barba Negrában

KMZ

Primordial – „Wield Lightning To Split The Sun” videópremier

KMZ

Primordial, Winterfylleth – Koncertbeszámoló

Cryonus

Hot News: Primordial announce title of new album and German release shows

KMZ

Hot News: Primordial premiere first track from folk compilation!

KMZ

Hot News: Primordial ‘Imrama’ official vinyl release coming March 29th/April 2nd!

KMZ

Hot News – Primordial announce two UK shows in May 2012!

KMZ

Hot News – Primordial to embark on European Paganfest tour in March!

KMZ

Hot News – Primordial win Best Underground Band Award at Metal Hammer Golden Gods in London!

KMZ

PRIMORDIAL – A Journey’s End (Re-Issue) 2CD

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek