Lemezismertetők

PRONG – X – No Absolutes

Kiadó: SPV

Weboldal: http://prongmusic.com

Kiadás éve: 2016

Stílus: Groove / Industrial Metal

Brief Sum: Tommy Victor has returned to form with the Carved Into Stone album back in 2012. Since then, in less than five years, X – No Absolutes is Prong’s fourth studio album and the band didn’t drop the ball this time either. The record is charged with ferocious energy: thrashy / hardcore dynamics, chunky grooves – and even some more sophisticated arrangements here and there, with Tommy Victor further exploring his range as a vocalist and songwriter. An absolute killer (pun intended)!

 

Tommy Victor nem akármilyen tempót diktál, amióta ismét magára talált a Pronggal! Mindeközben, az évente menetrendszerűen érkező újabb anyagok dacára, a mennyiség szerencsére nem megy a minőség rovására. A különleges kitérőt jelentő tavalyi Songs From The Black Hole feldolgozás-album után máris itt az aktuális sorlemez, és a Carved Into Stone-nal (két kevésbé ütős lemez után) újból roppant magasra helyezett mércéből továbbra sem enged a mester.

Ha röviden kellene bemutatni a tizedik Prong lemezt, én rendkívül intenzív, változatos és fogós szerzemények gyűjteményeként írnám le. Mindezen tényezőknek köszönhetően azon veszi észre magát az ember a korong hallgatásakor, hogy szinte pillanatok alatt pörög le az egész, és azonnali újrajátszásért kiált. Ami azt illeti, Tommy nem is eresztette bő lére, hiszen eleve a négy percnél hosszabb dal is ritka, és a bónuszként a végére biggyesztett lendületnótával, a Universal Law-val együtt sem lépi túl a teljes játékidő a negyvenöt percet. Röviden, de velősen…

Részleteiben elemezve, az indusztriális beütés kevésbé jellemző, csak elvétve érhető tetten (Soul Sickness). A Cut And Dry és az In Spite Of Hindrances ezzel szemben ízig-vérig hardcore, na persze a védjegyszerű Prong hangzással. A Belief System kimért tempókkal és öles groove-okkal operál. Az igazi nagy meglepetést azonban a Do Nothing hozza, egy lassú és rendkívül hangulatos darab. Talán a múltkori Neil Young átirat, a Cortez, The Killer hozta meg hősünk kedvét a merészebb énekkísérletekhez, mindenesetre amennyire szokatlanok tőle az itt hallható témák, annyira remekül sült el a dolog! Sőt, a leginkább üvöltős-kántálós stílusáról ismert Tommy nem is állt meg itt, mert a Rude Awakening album darkos dallamosságát idéző Ice Runs Through My Veinst és az ismét elszállósabb With Dignity-t is teletűzdelte jóféle melódiákkal. Bravó!

Tény, hogy ez a Prong-féle groove-os, néhol ipari színezetű thrash / HC ötvözet ma már nem számít annyira a saját korát megelőzőnek, mint a fénykort jelentő 1990-as években, „csak” egyéninek és különlegesnek. Viszont a banda jelentőségéből és érdemeiből, illetve az album értékeiből ez mit sem von le. Április 2-án irány a Dürer Kert!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Ultimate Authority
2. Sense of Ease
3. Without Words
4. Cut and Dry
5. No Absolutes
6. Do Nothing
7. Belief System
8. Soul Sickness
9. In Spite of Hindrances
10. Ice Runs Through My Veins
11. Worth Pursuing
12. With Dignity
13. Universal Law

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Prong: áprilisban koncert a Dürer Kertben

KMZ

PRONG – Carved Into Stone

Dehumanizer

PRONG – Power Of The Damn MiXXXer

Southpeace

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek