Lemezismertetők

PROTECTOR – Excessive Outburst Of Depravity

A legendás énekes, Martin Missy vezényelte Protector július 1-jén jelentette meg a germán High Roller Records gondozásában immáron nyolcadik teljes albumát, s igencsak lehengerlően pazar old-school mesterművet sikerült újfent alkotnia a kiváló Thrash/Death metal gárdának.

Hat évvel ezelőtt már írtam a Kronos Mortus hasábjain Protector-ismeretőt („Cursed and Coronated“), ahol röviden ismertettem a banda eddigi életútját, úgyhogy ettől most eltekintek, csupán annyit jegyeznék meg, hogy a kvartett felállása azóta is változatlan, azaz Martin Missy – ének, Mathias Johansson – basszusgitár, Michael Carlsson – gitár és végül, de nem utolsósorban Carl-Gustav Karlsson – dobok.

Az „Excessive Outburst of Depravity“ megjelenésének dátuma egyébiránt egybeesik az 1994-ben sajnálatosan korán elhalálozott bandaalapító dobos, Michael Hasse születésnapjával, Martinék így szerettek volna tisztelegni az emléke előtt…

Nos, akkor lássuk picit bővebben is, miért illettem fentebb az old school mestermű elnevezéssel a 47 és fél perces új Protector-anyagot:

A „Last Stand Hill“ mindenféle cicoma nélkül az ember arcába mászik, irgalmatlan erőtől duzzadó Thrash metal himnusz, a szövegvilág pedig tökéletesen illeszkedik a nótához, ugyanis Custer utolsó hadállásáról szól, a Little Big Horn melletti csatáról.

Hasonlóan kegyetlen tempójú a „Pandemic Misery“, a számcím pedig úgy vélem, mindent megmagyaráz. A „Referat IV B 4“ szintén egy mindenfajta kompromisszumot nélkülöző súlyos tétel.

Az „Open Skies and Endless Seas“ a vikingekről szól, s bár nyomokban tartalmaz némi lassulást, azért itt is rendesen belehúznak a srácok.

Nem veszem mindegyik szerzeményüket górcső alá, még egyre térek ki, a 30 éves háború borzalmairól szóló „Thirty Years of Perdition“-re, mely egy menetelősebb, vészjósló darab, ám itt sem hiányozhat a sebesség.

Akiket érdekel mind a 11 tétel rövid leírása, Martinék facebook-os Protector oldalán megtalálhatja, én mindenesetre nagyon szép gesztusnak értékelem ezt a kezdeményezésüket.

Még néhány fontosabb információ a lemezzel kapcsolatosan: Robert Pehrsson (Death Breath) Humbucker stúdiójában dolgoztak a régisulis thrasherek, a keverést és a masteringet Patrick W. Engel (Hatespawn) végezte el, a borító pedig Patrik Tegnander keze munkáját dicséri.

Megemelem képzeletbeli kalapom a négy tökéletes teljesítményt nyújtó Thrash metalos zenész előtt, s mivel történetesen csekélységem is ugyanazon a napon született, mint szegény Michael Hasse, számomra tökéletes ajándékot nyújtott át a Protector az „Excessive Outburst of Depravity“-vel, a pontszám egy pillanatig sem volt kérdéses, egy hatalmas 10-es, Thrash ’til Death!

Kiadó: High Roller Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Thrash / Death
Web: facebook.com/Protector.666not777

Tracklist:

 1. Last Stand Hill
 2. Pandemic Misery
 3. Referat IV B 4
 4. Open Skies and Endless Seas
 5. Infinite Tyranny
 6. Perpetual Blood Oath
 7. Thirty Years of Perdition
 8. Cleithrophobia
 9. Toiling in Sheol
 10. Shackled by Total Control
 11. Morse Mania

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

PROTECTOR – Cursed and Coronated Protector

Georgius

PROTECTOR – Urm The Mad

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek