Lemezismertetők

PSYCROPTIC – Ob(Servant)

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.psycroptic.com

Kiadás éve: 2008

Stílus: Tech. Death Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

A mára már elég divatosnak mondható tech-death metal stílusban nyomuló Psycroptic Ausztráliából, azon belül is Tasmániából származik.
Jelen kritika tárgya a most megjelent, sorrendben negyedik nagylemezük. A négy zenész érti a dolgát, ehhez kétség nem férhet. Mindegyik profin kezeli hangszerét, de szerencsére nem technikázzák túl a nótákat. Nem esnek át a ló túlsó felére, mint megannyi banda manapság, nem lett „jazz-metal” a zenéjükből most sem.
A majdhogynem 50 percesre duzzadt anyag 9 tételből áll össze. Igazság szerint nem vagyok egy nagy tech-death fanatikus, csak néhány csapat jön be jobban ebből a stílusból. De meg kell mondjam, a Psycroptic az utóbbiak közé tartozik. Agyas a zene, de nem túl tördelt, éppen élvezhető.

Összehasonlításképp a Decrepid Birth, Necrophagist, Dying Fetus jut eszembe. Előny viszont, hogy nem végig blast-elnek. Változatosak a témák, a sebesség is folyton (de élvezhetően) hullámzik. Meglepetésemre előfordulnak itt thrash és Hc riffek is. Az meg külön jó pont, hogy nem egy föld alól bugyborgó „gutturál” énekhang szerepel a lemezen. Sok banda erre apellál, feleslegesen. Attól még lehet tech-death, ha nem folyamatos benne a hörgés. A nóták nem rövidek, átlagban öt percesek, kell egy kis idő, amíg az ember választ magának kedvencet, kis időbe telik, amíg az ember fülébe másznak a számok. De minden tételben vannak emlékezetes, megjegyezhető, sajátos részek, ami könnyebbé teszi az 50 perces agyalás befogadását.

A legjobb darabok a lemezen az első, címadó, a másodikként elhangzó Calculated Effort és az utolsó, iszonyat jó hangulatú, lassan felépülő Initiate. Szövegeik elég beteg dolgokkal foglalkoznak, paranormális jelenségek, fizikai hatások, meg ugye saját fantázia szülte jelenségekkel. Igazán kellemes hallgatnivaló! Aki nem szereti a mély, hörgős brutal death metalt, de a technikás, ötletes játék híve, tegye nyugodtan próbát az Ob(servant)-el, biztos nem csalódik.

Az egyetlen negatívum számomra, a kicsit steril, túlcsiszolt hangzás. De ez már csak személyes észrevétel. Mondjuk az sem kellemes, hogy a kiadó mp3 formátumban küldi el a lemezt. Más helyeken és más alkalommal az ilyen úton hozzám juttatott lemezről biztos nem írnának! Én is csak a zenekar miatt tettem kivételt! Nem értem, hogy várhatja el bármelyik kiadó, hogy mp3-ról írogasson akármelyik kritikus is. Ez volt az első és utolsó alkalom, hogy ilyenről írtam. Pedig ugye a Nuclear Blast-nál biztos nem kell spórolni a promóanyagokkal és a postaköltséggel…

A lemez jó. A többivel nem foglalkozom.

——————————-

ENGLISH VERSION:

Tech-death metal is one of nowaday’s more stylish genres and Psycriptic is a decent representative of it from Australia.
The present criticism’s topic is their brand new (fourth) album.
The four musicians are masters of their instruments, this is indisputable. They control their instruments in a professional way but luckily they don’t do too much technical stuff. They know the boundaries, not like a lot of other bands, they haven’t became „jazz-metal”.
There are 9 songs on this nearly 50 minutes long disc. To tell the truth I’m not a big fan of tech-death, I only like a few bands from the genre but I have to say that Psycroptic is one of them. Smart music, but not over-fractated, totally enjoyable.

To put in context I’d mention Decrepid Birth, Necrophagist, Dying fetus. It is an advantage that the drum is not just about blast-beats. The themes are varied, the speed is continuously flowing. Surprisingly there are trash and HC riffs too. It is an extra plus point that the vocals are not growling too deep. A lot of bands appeal on this, needlessly. It could be tech-death metal without continuous growls. The songs are not short, they are 5 minutes long in avarage, but you need some time to find a favorite one. But there are memorable parts in every songs that makes this 50 minutes of cogitation easier to take in.

The best pieces are the first (same title as the album), the second (Calculated Effort) and the last song, the fucken slowly building Initiate. their lyrics are about pretty sick stuffs, paranormal incidents, physical effects, and of course the creation of their own fantasies. Really nice to listen to it. For those who don’t like, growling brutal death metal, but loves technical, smart music should give a try to Ob(servant).

The only negative thing for me is the steril, over-polished sound. But this is just a personal observation. Although it is not a pleasent thing that the publisher sends the record in mp3 format. At other places and other time I’m sure tha I wouldn’t write about the album. I have made an exception because of the band. I don’t understand how could any record label have the critics to write abot an mp3. This was the first and the last time I wrote about such thing. I don’t think Nuclear Blast have to care about promotional stuffs and poastage…

The album is good. I don’t care about anything else.

Tracklist:

1. Ob(Servant)
2. A Calculated Effort
3. Slaves Of Nil
4. The Shifting Equilibrium
5. Removing The Common Bond
6. Horde In Devolution
7. Blood Stained Lineage
8. Immortal Army Of One
9. Initiate

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Gorguts, Psycroptic: technikás death metal zenekarok a Dürer Kertben

KMZ

Hot News: Psycroptic – On Tour With Obituary; New Dates!

KMZ

Hot News – Psycroptic: Album Stream / Tour With Origin!

KMZ

Origin, Psycroptic: közös lemezbemutató a Dürer Kertben

KMZ

Hot News – Psycroptic: Second The Inherited Repression Trailer Released!

KMZ

Hot News – Psycroptic: First „The Inherited Repression” Trailer Released!

KMZ

Hot News – Origin & Psycroptic: European Tour February / March 2012

KMZ

Hot News – Psycroptic: Debuts First Song From “The Inherited Repression”

KMZ

Hot News – Psycroptic: Reveals „The Inherited Repression” Album Cover

KMZ

Hot News – Psycroptic: Reveals Track-List, Release Date For „The Inherited Repression”

KMZ

Misery Index, Hate Eternal, Psycroptic, Beneath The Massacre – Koncertbeszámoló

Davkov

The Black Dahlia Murder, Cephalic Carnage, Psycroptic, Sylosis – Koncertbeszámoló

terror

Psycroptic Interjú

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek