Lemezismertetők

PUTERAEON – The Cthulhian Pulse: Call From The Dead City

A svéd Jonas Linblood gitáros/énekes munkásságát még a dallamos death/thrash metalban utazó (s az azóta már feloszlott) göteborgi Taetre-s időszaka óta követem figyelemmel, s az utóbbi években, 2014-től kezdve több interjút készítettem vele, a legutóbbi október 5-re datálható.

Jonas 2008-ban indította útjára a Puteraeont a régi jó kis old school SweDeath-hangzással, s immáron a negyedik nagylemezük, „The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City” fog megjelenni idén november 13-án a dán Emanzipation Productions gondozásában. A Puteraeon eddigi anyagai (a három nagylemez valamint 2 EP) kivétel nélkül bejöttek nekem, így kíváncsian vártam, milyen újdonságokat tartogat majd az új LP.

A svéd halálmetalosok 2 single-t bocsátottak ki ez évben, mintegy a teljes nagylemez felvezetőjeként: a „Sleeping Dread”-et augusztus közepén, a másikat „The Curse” címmel pedig szeptemberben, melyek borítóját Jonas alkotta meg, továbbá mindkét nótához videót is készítettek Jonas zenésztársa, Rune Foss gitáros jóvoltából. A két single/video hallgatása/nézése közben Jonasék újfent meggyőztek, hogy egy újabb kegyetlen hangzású, dallamokat sem nélkülöző Puteraeon-remekmű született. A srácok, a saját, Hatecraft nevű stúdiójukban vették fel a teljes anyagot, melyet basszusgitárosuk, Daniel Vandija rögzített, míg a keverés és a mastering Dan Swanö mester keze munkáját dicséri. Dan egyébként megjegyezte, hogy az egyik legjobb Death metal album, amelyet valaha is kevert, továbbá megemlítette, hogy véleménye szerint ez az eddigi legjobb Puteraeon kiadvány. Teljes mértékben egyetértek Swanö mester véleményével, miután rengetegszer meghallgattam a promóciós anyagot.

Mint már említettem, a Puteraeon a régi, jól bevált SweDeath hangzást ötvözi a melodikus riffekkel, szólókkal egyetemben, mindehhez pedig kiválóan megírt nóták, és misztikus Lovecraft-atmoszféra társul. Az új lemez egyébként koncept-anyag lett, a szövegek H.P. Lovecraft: „Chtulhu hívása” című novellájára épültek, a minden igényt kielégítő lemezborító pedig a spanyolországi illetőségű Juanjo Castellano művész alkotása. Egy szomorú megjegyzést még hozzá kell tennem a fentebb leírtakhoz: a teljes nagylemezt Jonasék a tavaly sajnálatosan elhunyt egykori gitárosuk, Hans Sörensen (1975-2019 R.I.P.) emlékének ajánlották…

A végére maradt a pontszám: egy irgalmatlan nagy 10-sel jutalmazom a Puteraeon: The Cthulhian Pulse: Call from the Dead City LP-jét, aki pedig nagy Lovecraft-rajongó és ráadásul még szereti is az old school SweDeath-hangzású hordákat, mindenképp ajánlom a figyelmébe Jonas Lindbloodék legújabb munkáját.

Kiadó: Emanzipation Productions
Kiadás éve: 2020
Stílus: Death Metal
Weboldalwww.puteraeon.com

Tracklist:

  1. Horror in Clay
  2. The Sleeping Dread
  3. Permeation
  4. Nameless Rites
  5. The Curse
  6. Legrasse’s Puzzle
  7. Into the Watery Grave
  8. Call of R’lyeh
  9. Terror at Sea
  10. The End Cometh

Pontszám: 10

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Puteraeon – New video available

KMZ

PUTERAEON – Cult Cthulhu

Dr. Feelgood

Hot News: Puteraeon – New videoclip “Flesh Architect”

KMZ

Hot News: Puteraeon video update

KMZ

Hot News – Puteraeon news

KMZ

PUTERAEON – The Esoteric Order

Dr. Feelgood

Puteraeon Interjú

Dr. Feelgood

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek