Lemezismertetők

QUINTA ESSENTIA – Archetypal Transformation

Kiadó: Deathgasm Records

Weboldal: www.quintaessentia.net

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black / Death / Thrash

 

(scroll down for English Version)

 

A Quinta Essentia név egy 2004-ben alakult amerikai bandát takar, kik most jelentkeznek második lemezükkel mely az “Archetypal Transformation” címet viseli. A négyes zenéje elég sok mindenből tevődik össze, de a szokásos black / death / thrash metal kategóriát azért rájuk lehet aggatni. Talán még ehhez hozzátartozik az is, hogy enyhe itt-ott dark metalos beütés is tetten érhető.

A korongon szereplő hét dal majd egy órás játékidőt tesz ki, így a számok hosszúsága átlagban hét perc felett van, ami azért nem egy szokványos jelenség ebben a zenei közegben. Persze, ezzel nem lenne baj, csak sajnos nem rejt annyi jó ötletet és témát ez a korong, hogy ilyen hosszúságú lemez végig lekötné a hallgatót. Sőt, kifejezett idegesít egy idő után az amerikaiak zenéje. A már említett dark metalos behatást a foszlányokban felbukkanó dallamos ének biztosítja, de nem hogy hozzá nem tesz a zenéhez, hanem teljesen nem is odaillő hangulatot produkál. A másik, hogy hiába a nagy hangszeres tudás (amiért minden elismerésem a csapaté), valahogy nem áll össze a kép. Mintha a sok riffet egymásba tapasztva feljátszották volna, és mondanom sem kell, hogy ennek következtében rengeteg hallgatás után sem marad meg az emberben semmi.

Sajnos én nem felkészült zenészek öncélú játékát akarom hallgatni, hanem dalokat, amik itt nincsenek. Sorjáznak a témák egymás után, és csak várok, hogy történjen valami, de csak az idő múlik és a tempók változnak. Az egyetlen pozitív dolgot a szinte mindegyik nótában felbukkanó kiváló szólók jelentik. Még talán a borító is a pozitív dolgok egyik része, csak sajnos ez kevés az üdvösséghez. Nem tudom, kinek mit mondana ez a zene, ha meghallgatná, de tegyen vele egy próbát. Én hiába próbálkozom.

————————-

ENGLISH VERSION:

The name QUINTA ESSENTIA hides an American band formed in 2004 who come up with their second full-length now titled “Archetypal Transformation”. The music of the four-piece is made of several things but the usual Black/Death/Thrash category would do the job here too. Maybe it can be added that some Dark Metal touches can also be detected.

The seven tracks of the disc total up to almost an hour, so the average length is more than seven and a half minute, and this is not a common phenomenon in this milieu. Of course this would not be a problem, but there are not as many good ideas and themes that could entertain the listener for an hour. Moreover, the music of the Americans gets annoying after a time. The already mentioned Dark Metal touch is provided by the clean vocal parts here and there, however, it does not add anything special to the music but rather creates an unfitting mood. The other thing is that the musical skills are in vain (for which they have my appreciation though), because somehow the whole thing is not coherent. As if they had stuck all the riffs together and due to this nothing can be memorized even after several spins.

Unfortunately, I do not want to hear the art for art’s sake play of skilled musicians but songs which we do not have here. Themes come and go one after the other, and I’m still waiting for somethnig to happen, but only time passes by and tempos change. The only positive thing is the presence of great solos in all tracks. Maybe the cover can also be regarded as a positive thing but it’s not that much, unfortunately. I don’t know what this music would mean to you but have a try. My efforts are in vain.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Venom Of The Pernicious
2. The Universal Longing
3. Absent Illumination (The Transgressor)
4. Formative Evasion
5. Forgotten But Not Undreamt
6. Arcane Stellar Firmament
7. Instinctual Human Descension

Pontszám: 6

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek