RAM VS. PORTRAIT – Under Command

Print Friendly, PDF & Email

2014. dec 29, 8:04 :

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.ram-metal.com & www.portraitmetal.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: There are two awesome bands playing on this release. Their style is pretty close to each other’s, playing classic heavy metal but they still manage to stay absolutely distinct through tiny but characteristic marks. I’ve known Portrait since the beginning, so it was a nice surprise to hear Ram. The album succeeded in leading me to a new favourite through an old one.

 

Egy izgalmas kiadvány ez a split CD. Két svéd zenekar osztja meg egymással a műsoridőt, ráadásul nem is akárhogyan. Mindkét csapat hozzájárult egy-egy vadi új saját számmal és két feldolgozással, ami közül az egyik a másik csapat dala. Izgalmas koncepció, nem csak egy összedobált lemezről van szó.

A két csapat közül a Portrait régi nagy kedvencem, így kíváncsi voltam, mit is tud a Ram nevű formáció, akikkel együtt bitorolják a műsoridőt. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a Ram nem csak az ismeretlenből előrángatott csapat, hanem ők voltak azok, akik annak idején a Portrait létrejöttét inspirálták. A bandatagok a kezdeti idők óta jó cimboraságban voltak egymással, hiszen hasonló felfogásban játszák a heavy metalt.

Mivel a Portraitot ismertem korábbról is, nem csoda, hogy első hallgatásra ők tetszettek jobban. De nem kellett sok és a Ram is beérett a fülemben, sőt most már a kezdő Savage Machine a lemez általam legkedveltebb dala. Benne van az ősi Mercyful Fate okkult atmoszférája. Az ének kevésbé hasonlatos King Diamondéhoz, mint a Portraitnál. Egy fokkal a klasszikus metal énekes vonal felé mozdul, de azért a közép és magas tartomány rendesen használva van. A RAM zenéje picit egyszerűbb, kevésbé komplex, mégis pont ez az erőssége a dalaiknak. A Portrait feldolgozást is a saját markáns stílusukban adják elő. Nincs kapkodás, akkor sem mikor kicsit gyorsabban játszanak, szépen mindennek megvan a megfelelő íve.

A Kiss feldolgozás kicsit furcsán hathat ebben a zenei közegben, de meghallgatva egyértelműen telitalálat.

A Portrait is egy friss nótával indít. A Martial Lead-et egy hónappal a Crossroad megjelenése után írták. Befogadásához kell pár meghallgatás, de aztán összeáll a kép. Változásokról nem tudok beszámolni, egy vérbeli Portrait dalt kapunk, minden ismérvével együtt. Talán kicsit gyorsabb és kevésbé direktebb, mint amire számított a gyanútlan zenerajongó.

A Ram feldolgozás már könnyebben befogadhatóbb, és talán ez mutatja meg a két csapat közti különbséget, hogy a Ram direktebb. Megvallom ez a feldolgozás is megerősítette azt a gondolatom, hogy jobban utánanézzek nekik.

A szabadon választott feldolgozás megint kicsit kilóghat a fő vonalból, ráadásul a legendás Exciter viszonylag újabb dala van eljátszva, nem a klasszikus érából, de az előadásmód nagyon is beilleszti a többi dal közé. Iszonyat jó hallani, ahogy beindul a Portrait gépezet és lendületes sebességgel játsza végig a dalt.

Két remek csapatot hallhatunk ezen a lemezen. Stilusuk közel áll egymáshoz, mégis különböző. Hasonló módon játszák a klasszikus heavy metalt, de apró fogások egyértelműen megkülönböztetik őket egymástól. A Portraitot kezdetektől fogva ismerem, így kellemes meglepetés volt hallani a Ram-ot. A lemez elérte célját és egy általam favorizált csapat kapcsán egy újabb kedvencre bukkantam.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Side A
RAM
1. Savage Machine
2. Welcome to my funeral (originaly performed by Portrait)
3. Creatures of the night (originaly performed by KISS)

Side B
PORTRAIT
1. Martial Lead
2. Blessed to be cursed (originaly performed by RAM)
3. Aggressor (originaly performed by Exciter)


Pontszám: 9

VN:R_U [1.9.22_1171]
Rating: 0.0/10 (0 votes cast)
Ezt a cikket eddig 332 alkalommal tekintették meg.

Szólj hozzá!

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..