Lemezismertetők

RAM VS. PORTRAIT – Under Command

Kiadó: Metal Blade Records

Weboldal: www.ram-metal.com & www.portraitmetal.com

Kiadás éve: 2014

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: There are two awesome bands playing on this release. Their style is pretty close to each other’s, playing classic heavy metal but they still manage to stay absolutely distinct through tiny but characteristic marks. I’ve known Portrait since the beginning, so it was a nice surprise to hear Ram. The album succeeded in leading me to a new favourite through an old one.

 

Egy izgalmas kiadvány ez a split CD. Két svéd zenekar osztja meg egymással a műsoridőt, ráadásul nem is akárhogyan. Mindkét csapat hozzájárult egy-egy vadi új saját számmal és két feldolgozással, ami közül az egyik a másik csapat dala. Izgalmas koncepció, nem csak egy összedobált lemezről van szó.

A két csapat közül a Portrait régi nagy kedvencem, így kíváncsi voltam, mit is tud a Ram nevű formáció, akikkel együtt bitorolják a műsoridőt. Kicsit utánaolvasva kiderült, hogy a Ram nem csak az ismeretlenből előrángatott csapat, hanem ők voltak azok, akik annak idején a Portrait létrejöttét inspirálták. A bandatagok a kezdeti idők óta jó cimboraságban voltak egymással, hiszen hasonló felfogásban játszák a heavy metalt.

Mivel a Portraitot ismertem korábbról is, nem csoda, hogy első hallgatásra ők tetszettek jobban. De nem kellett sok és a Ram is beérett a fülemben, sőt most már a kezdő Savage Machine a lemez általam legkedveltebb dala. Benne van az ősi Mercyful Fate okkult atmoszférája. Az ének kevésbé hasonlatos King Diamondéhoz, mint a Portraitnál. Egy fokkal a klasszikus metal énekes vonal felé mozdul, de azért a közép és magas tartomány rendesen használva van. A RAM zenéje picit egyszerűbb, kevésbé komplex, mégis pont ez az erőssége a dalaiknak. A Portrait feldolgozást is a saját markáns stílusukban adják elő. Nincs kapkodás, akkor sem mikor kicsit gyorsabban játszanak, szépen mindennek megvan a megfelelő íve.

A Kiss feldolgozás kicsit furcsán hathat ebben a zenei közegben, de meghallgatva egyértelműen telitalálat.

A Portrait is egy friss nótával indít. A Martial Lead-et egy hónappal a Crossroad megjelenése után írták. Befogadásához kell pár meghallgatás, de aztán összeáll a kép. Változásokról nem tudok beszámolni, egy vérbeli Portrait dalt kapunk, minden ismérvével együtt. Talán kicsit gyorsabb és kevésbé direktebb, mint amire számított a gyanútlan zenerajongó.

A Ram feldolgozás már könnyebben befogadhatóbb, és talán ez mutatja meg a két csapat közti különbséget, hogy a Ram direktebb. Megvallom ez a feldolgozás is megerősítette azt a gondolatom, hogy jobban utánanézzek nekik.

A szabadon választott feldolgozás megint kicsit kilóghat a fő vonalból, ráadásul a legendás Exciter viszonylag újabb dala van eljátszva, nem a klasszikus érából, de az előadásmód nagyon is beilleszti a többi dal közé. Iszonyat jó hallani, ahogy beindul a Portrait gépezet és lendületes sebességgel játsza végig a dalt.

Két remek csapatot hallhatunk ezen a lemezen. Stilusuk közel áll egymáshoz, mégis különböző. Hasonló módon játszák a klasszikus heavy metalt, de apró fogások egyértelműen megkülönböztetik őket egymástól. A Portraitot kezdetektől fogva ismerem, így kellemes meglepetés volt hallani a Ram-ot. A lemez elérte célját és egy általam favorizált csapat kapcsán egy újabb kedvencre bukkantam.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

Side A
RAM
1. Savage Machine
2. Welcome to my funeral (originaly performed by Portrait)
3. Creatures of the night (originaly performed by KISS)

Side B
PORTRAIT
1. Martial Lead
2. Blessed to be cursed (originaly performed by RAM)
3. Aggressor (originaly performed by Exciter)


Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

PORTRAIT – At One with None

KMZ

PORTRAIT – Burn The World

Saint-Savin

Ram és Portrait „Under Command” split album

KMZ

PORTRAIT – Crossroads

Saint-Savin

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait releases 2nd song taken off new album ‘Crossroads’ exclusively via Rock Hard Germany!

KMZ

Hot News: Swedish Heavy Metal gang Portrait announce new album ‘Crossroads’ April, 25th!

KMZ

Hot News: RAM present brand new video clip for ‘I Am The End’ via Metal Hammer Germany!

KMZ

Hot News – RAM full stream of new album „Death” available via website of Terrorizer magazine!

KMZ

Hot News – RAM release video for ‘Flame Of The Tyrants’ exclusively via Rock Hard Germany and reveal details on bonus-DVD for upcoming new album ‘Death’!

KMZ

Hot News – RAM launch landing page for upcoming new album „Death” and post first new song „Defiant”! Reveal album cover and track listing!

KMZ

Hot News – Swedish Heavy Metal monster Portrait confirmed as direct support for Evile European tour!

KMZ

Hot News -Metal Blade Records signs worldwide deal with Swedish Heavy Metal force RAM! Announces "Death" as title of forthcoming new album!

KMZ

Portrait Interjú

Saint-Savin

PORTRAIT – Crimen Laesae Majestatis Divinae

Saint-Savin

RAM – Lightbringer

Cosmicantagonist

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek