Lemezismertetők

RAVEN – ExtermiNation

Kiadó: Steamhammer / SPV

Weboldal: www.ravenlunatics.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: NWOBHM

Brief Sum: This is real „power” metal. And quite lyrically…

 

 

 

Mindenekelőtt elnézést szeretnék kérni minden Raven ősrajongótól. Szánom-bánom, de eddig nem ismertem ezt az 1974 óta tevékenykedő legendás bandát. Mea Culpa! Amíg nem futottam bele az idén áprilisban megjelent ExtermiNation lemezükbe, fogalmam sem volt, hogy mit hagytam ki a metal zenei gyűjteményemből…

Ha esetleg a kedves olvasó is hasonló cipőben jár, mint a jelen lemezismertető írója, annak álljon itt némi információ a brit csapatról. A Gallagher tesók Newcastle-ben 41 évvel ezelőtt gondoltak egy merészet és zenei ambícióik kiteljesítése képen megalapították azt a zenekart, amelynek oly sokat köszönhet a világ a NWOBHM létrejötte kapcsán. A Saxon, a Judas Priest, a Diamond Head vagy az Iron Maiden nevek sokkal gyakrabban képviselik ezt az eseményt… Pedig a mai napig alkotó Raven is klasszikus lemezekkel, időtálló szerzeményekkel örvendeztette meg a zenei világot. 1988 óta folyamatosan ugyanazzal a felállással működő trió soha sem állt le, nem oszlott fel, még a 90’-es éveket is termékenyen végigtolták.

A sorlemezek között a tizenharmadikat tisztelhetjük az ExtermiNation-ben. A kiadvány tizenöt dalt tartalmaz, s most le is lőném egyetlen problémámat a lemez kapcsán: kicsit hosszúnak érzem a játékidőt. Még ha jobbnál jobb szerzemények is követik egymást, akkor is van az a szint, amikor megcsömörlik a hallgató, és már nem túl frissen csap bele a következő és következő dal feltérképezésébe.

Viszont minden más üdítőleg hat. A klasszikus heavy metal himnuszok sorát bővítő számok mellett „hard rock lazasággal” nyomatott őrületek is találhatóak az albumon. Könnyen megszerethető, azonnal énekelhető szerzemények követik egymást. Dögös riffek, feszes tempó jellemzi a lemezt, nehéz még egy kényelmes fotelban is végigücsörögni a Raven friss anyagát. Energiát pumpálnak a dalok a hallgatóba, de nem öncélúan, nem a pusztítás a lényeg, hanem a szórakozás. A srácok részéről a szórakoztatás.

Ezúttal is bebizonyosodott: öregember, nem vénember…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Destroy All Monsters
2. Tomorrow
3. It`s Not What You Got
4. Fight
5. Battle March/Tank Treads (The Blood Runs Red)
6. Feeding The Monster
7. Fire Burns Within
8. Scream
9. One More Day
10. Thunder Down Under
11. No Surrender
12. Golden Dawn
13. Silver Bullet
14. River Of No Return
15. Malice In Geordieland (Bonus track)

Pontszám: 9.5

Kapcsolódó cikkek

Raven – Brit heavy metal veteránok a Dürer Kertben

KMZ

RAVEN – The Murder Sessions (Re-release)

Stillborn

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek