Lemezismertetők

REAL LIES – Wulfgang (demo)

Kiadó: –

Weboldal: www.reallies.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Progressive Stoner / Rock

 

 

 

 

A Real Lies-ról idén januárban hallottam először, amikor véletlen letévedtem egy koncertre. A zenekar még valamikor az ezredforduló után kezdett el gyakorolni majd koncertezni (a demo anyagát már négy éve játsszák), de a tagcserék meglassították kissé a folyamatot, míg végül 2006 áprilisában felvették a dobot és a gitártémákat, majd egy egyéves szünet után felkerültek az énektémák, szeptemberben a basszusgitár, és így került fel egyenlőre a zenekar honlapjára a demo tavaly novemberben a végleges keverés után. A négy szegedi fiatal zenéjét stoner/progresszív rock keverékeként tudnám megnevezni, bár az a fajta súlyos hangzás, ami mostanában átjön a koncerteken, ezen a lemezen még ennyire intenzíven nem tapasztalható. Ettől függetlenül a zene nagyon korrektül van összerakva, a hangzás és a keverés így is elég jó, élvezhető, és megfogja az embert.

Az első szám a Close To Be Opened, progresszív elemekkel tarkított témával indul, és egy tört ütemekben gazdag, szaggatós riffekkel teli, de ugyanakkor érezhetően lebegős, laza témákat is felvonultató hangzásvilág keveredésévé válik, amelyek nincsenek túlbonyolítva, de itt ez teljesen a helyén van. A súlyosabb részeknél a földbe döngölnek a riffek, a lazábbaknál kitárt karokkal szédülsz bele a hangulatba. A témák remekül illeszkednek egymáshoz, nem válnak unalmassá, sablonossá. Az énekek is remekül fekszenek a dalra, Lakatos Bence (dob) – ma az ő posztját Papdi Csaba tölti be – játéka egyszerű, de ugyanakkor teljesen a helyén van, ízesen színesíti ott az alaptémákat, ahol a szám ezt megkívánja.

A második dal a Bürger, ami magyar nyelvű szöveggel van megáldva, és az az a nóta, ami a legjobb a demon. Egyszerű mégis komplexé varázsolt darab ez, a szöveg fantasztikus, itt a valóság kopogtat, hogy felébresszen a semmittevésből, és hogy merni lépj. Keményen szólnak a gitárok az elszállósabb részeknél, feszülnek ahol kell. Nagy “DNS” Gergő (basszusgitár) játékán itt is jól megfigyelhető, hogy ő sem az egyszerű kiséret híve. Ebben valamennyire az előző basszeros, Peralta Miguel ízlésvilága is benne van, de Gergő is remekül helyt áll.

A címadó Wulfgang egy rövid kis instrumentális szám, amit egyedül Szabó Attila (ének/gitár) játszott fel, még a dobfelvétel idején. Semmi különös, talán leginkább egy introként lehetne ezt a számot felfogni. Az utolsó szám a Sway, amin ismét érezhető a progresszív zene hatása, sőt talán itt a legjobban. Itt is remek harmóniák követik egymást míg be nem indul a keményebb rifekkel megáldott nóta, ahol Váczi Balázs (ének/gitár) jóvoltából is remek témák, hangulatok váltják egymást, minden a helyén, az ének remek, a komplexebb dallamok itt is előtérben, előkerül a stoner feeling is, egyszerűen jó. Fejlődőképes csapatot volt szerencsém megismerni, akik elkövetnek mindent azért hogy haladjanak, fejlődjenek, és ez a demo pár apró hibától eltekintve ráadásul egy nagyon jó borítóval van megáldva, amit Szabó Attila készített. Idén várható az új demo, addíg is a műfaj kedvelőinek javaslom az oldal böngészését és az anyag beszerzését!

Tracklist:

1. Close To Be Opened
2. Bürger
3. Wulfgang
4. Sway

Pontszám: 8

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek