Lemezismertetők

REATZIONE – Tales of Grotesque

Reatzione Cover231027

Kíváncsi vagy rá, mire képes egy thrashy groove brigád a death metal egyik őshazájában? Ha igen, akkor véletlenül se hagyd ki a szardíniai Reatzione második egészjátékosát, amit a Triad Records jóvoltából most röviden bemutatok Nektek!

A borítót nézegetve – amin egy plüssmaci ölel két játékbabát – valamiféle örült csépelésre számítottam, de szerencsére már az első percek után pozitívan csalódtam! A Tales of Grotesque kilenc száma ugyanis közel 33 percben zúdítja hallgatóságára a kőkemény groove-okat, a pörgős ütemeket és az izgalmas riffeket. A Sassari béli ötösfogat – Salvatore Sechi basszus, Mauro Carta (ex-Enigmas) dobok, A-Lex (ex-Hardened Sinner) gitárok, Mex (Shoggoth) vokál, Riccardo Sitzia (Rising Silence) gitárok – a közéleti problémákra fókuszáló két olasz és hét angol nyelven előadott dalszövegei mellett zenei tekintetben egyaránt képes kielégíteni a thrash metal szerelmeseit, miközben blast beatjeivel, brutális barázdakitöréseivel és gitárszószólival meg tudja szólítani a hardcore vagy akár a régivonalas deathcore szerelmeseit is. A hangzás kicsit Panterás ízű ugyan, de mindez szerintem inkább növelni fogja a nagyérdemű érdeklődését a munka iránt, mintsem elriasztaná.

Az album minden szerzeménye rejt magában valamilyen kis meglepetést, engem mégis négy szám fogott meg igazán. Először a tömény circle pit és headbang keverék, a Death to Pigs. A hardcore vokál alatt erős groovy sávok, viharos torzítások és heves dobpergések bontakoznak ki, szédületes sebességgel. Külön megnyerő, hogy nem a megszokott duplázócsapásokra épül a tempó, hanem a pergőre, továbbá szép tisztán szólnak a cinek is. Zeneileg az olasznyelvű Il dado è tratto nagyban elüt a Death to Pigs-től. Ez egy olyan mű, amely a régi death metal, illetve grindcore iskolákból merítkezik, ráadásul az elejétől a végéig erőszakot áraszt. Itt nem lehet laza vagy hangulatos pillanatokat találni, erről a fűrészelő riffek és a karcos torokének gondoskodnak, mi több, még csak nyomokban sem tartalmaz semmit a ma népszerű bullshit keménykedésekből. Az olyan tételek, mint a Born to Kill pedig szinte életre keltik a lemezt, valamint azt a benyomást keltik, mintha a stúdióban néznéd a Reatzione fellépését. Aki követi az elektronikus zenék újdonságait, az rögtön észre fogja venni, hogy a track elején hallható kis altatót egy évvel korábban felhasználta a német Scooter is. Ezt leszámítva ne keressünk hasonlóságokat, mivel a Born to Kill egy olyan, oi ütemre épülő death/hardcore rettenet, amire csak az olasz szintéren képesek. A produkció, a kivitelezés pedig határozottan a legjobbak közé tartozik a műfajban! Hihetetlen atmoszférát teremt a szintén olasz nyelven előadott zárótétel, az Io corro is. Ez inkább nu metalos, egészen konkrétan Slipknot gyökerekből táplálkozik, ritmusszekciójában ugyanakkor Tales Of Grotesque egyik legerősebb csapása. Olyannyira erős, hogy a basszusvonal képes lehet kiverni a legerősebb golyóálló üveget, míg a riffek és a dob garantálatlan egyetlen nyakat sem hagynak mozdulatlanul.

Biztos vagyok benne, hogy déli barátaink hírneve csak nőni fog ezen második, teljes kínálatukkal, amely egy újabb irgalmatlan támadásnak bizonyult, és amelynek dinamikus természete, illetőleg régivonalas eltökéltsége abszolút meggyőző! Magas ajánlás! Buona fortuna ragazzi!

Kiadó: The Triad Rec
Kiadás éve: 2022
Stílus: Thrash / Groove Metal
Webfacebook.com/Reatzione

Tracklist:

  1. Prelude of Hate
  2. Piss Flavoured Pussy
  3. Death to Pigs
  4. Under Dog’s Magnifying Glass
  5. Tentacles
  6. Il dado è tratto
  7. Worms Soaked Rot
  8. Born to Kill
  9. Io corro

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek