Lemezismertetők

REGARDE LES HOMMES TOMBER – Regarde Les Hommes Tomber

Kiadó: Les Acteurs de l’Ombre Productions

Weboldal: facebook.com/rlhtband

Kiadás éve: 2013

Stílus: Sludge / Post-Black Metal

Brief Sum: Apocalyptic atmosphere with a deep knowledge of the genre: doomy, sludge-y black metal with typical French mentality. A strong debüt with a refreshing mix of different styles.

 

A 2011-ben alakult francia zenekar egy igencsak érdekes koncepcióval állt elő tavaly. A black metal továbbgondolása nem mindig részesül osztatlan sikerben. Elég csak arra gondolni, hogy már a hallgatóság is eléggé megosztott: az egyik fél nem fogadja el a stíluson belüli kisebb-nagyobb változtatásokat, vagy más elemek bevonását; a másik pedig mindig csak a változtatáson töri a fejét. De nem csak ez a két véglet létezik: vannak, akik nagyon jól megvannak az arany középút keresésével – kevesen ugyan, de meg is találják.

Azonban a post-black színtéren szerencsés helyzet állt elő, hiszen egyre több olyan alkotás születik, amelyek a tradicionális koncepcióhoz úgy adnak hozzá más elemeket, hogy közben annak szubsztanciája nem vész el – legalábbis részben. A francia miliő az egyik legjobb példa erre manapság: The Great Old Ones, Paramnesia – a tavalyi év legjobb albumai között vannak a szerzeményeik. Kiadójuk a Les Acteurs de l’Ombre Productions, a RLHT debütáló albumát is ők jelentették meg, érdemes lesz figyelni rájuk.

Egy jól végiggondolt konceptalbum ez, zeneileg mindenképp. Annyira álomszerű az egész lemez atmoszférája, hogy az embernek fel sem tűnik a szűk negyven perc játékidő. A black alappal rendelkező elképzeléshez nagyon jó arányban adagolják a sludge és doom formákat. Mint fent említettem, mindez úgy történik, hogy megtartva a fő irányvonal jellegzetességeit – károgás, blastbeat és lassabb részek okos összehangolása stb. – megjelenik a sludgera jellemző kopottas, ám nagyon energikus hangulat, és a doom mélybe húzó, de mégis visszafogott hömpölygése. A hangzás természetesen kellően „mocskos”, de még így is letisztultnak mondható. Aki szereti és ismeri a műfajt, azt a lemez jutalmazza, hiszen a furcsának tűnő stíluskeverés alatt mély érzelmek és harmónia leselkedik a hallgatóra. Zeneileg rettentően jól kifejeződik az album témája, mely az ízléses borítón is megfigyelhető. A teremtőjével egyenrangúságra vágyó teremtmény lázadása, amely itt hamar apokaliptikus lezárást kap – külön cikket lehetne szentelni ennek, de a bábeli torony históriáját mindenki ismeri. A dalszövegek nem hozzák az általam elvárt színvonalat, ehhez az elgondoláshoz véleményem szerint komolyabb hozzáállás kellett volna, de ez nem is annyira elsődleges.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Prelude
2. Wanderer of Eternity
3. Ov Flames, Flesh and Sins
4. Sweet Thoughts and Visions
5. Regarde les hommes tomber
6. A Thousand Years of Servitude
7. The Fall

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

KME videók: Votum, Degradead, Regarde Les Hommes Tomber, Khadaver, Promethee, Children Of Bodom, Omnium Gatherum

KMZ

Hot News: LADLO Productions news: Pensées Nocturnes, Way To End, Regarde Les Hommes Tomber

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek