Lemezismertetők

REVAMP – Wild Card

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: http://revampmusic.com/

Kiadás éve: 2013

Stílus: Symphonic Gothic Metal

Brief Sum: It seems like that Floor Jansen hasn’t only become agressive at answering our questions, but she also came to a point when some musical rebellion is starting. I can confirm the rumors about this is her heaviest work up to date, and Wild Card is definitely not just another symphonic cliché. Though the target audience remained quite the same, the album contains some interesting taste of grooves, solos and even a djent theme in the second track, but I still miss a full-blooded ballad. This is a quality material for fans of Epica-like bands, but I do not presume big (or any) future for the band, now that Floor has joined the lines of Nightwish. Even so, fans of the genre should give it a listen.

Az igazat megvallva, rendesen elment a kedvem ettől a kritikától, mikor az őszi interjú alkalmával csak egy durcás kislány reakcióját kaptam válaszul, amit persze profi módon kezelve félre kell tenni az értékeléskor – de még szerencse, hogy mi, amatőr, hobbi-újságírók néha megengedhetjük magunknak a szubjektivitás luxusát. Élnék is ezen jogommal boldogan, ám a helyzet azt diktálja, hogy a rossz személyes benyomás ellenére is azt mondjam, meglepően jól sikerült a ReVamp második anyaga.

Meglehet, hogy Floor Jansen művésznő az évek során nem csak a kérdések megválaszolásánál lett ennyire harcias, hanem zeneileg is beérett nála a lázadó korszak, az ugyanis kristálytiszta tény, hogy a Wild Card karrierje eddigi legsúlyosabb kiadványa lett. Az mondjuk más kérdés, hogy a hangszeres alapokba vajon mennyire volt befolyása a holland amazonnak, hisz saját bevallása szerint is tulajdonképpen már kész dalok fogadták a stúdióban a vokál felvételét megelőzően – az eredmény mindenesetre önmagáért beszél: határozottan nem egy tucat szimfónikus matériát dobtak terítékre.

Ettől függetlenül, az alap célközönség persze nem változott, de akadnak az anyagon szokatlan, jóleső groove-ok, feszes riffek, pazar szólók, de még djent téma is(!) például a kettes The Limbic System-ben, ami azért valljuk be, nem egy szabvány eszköz a female fronted színtéren. A klasszikus női éneket alkalmanként hörgés is tarkítja, ez önmagában ugye nem nagy ügy, érdekesség viszont, hogy maga Floor ragadta meg a mikrofont ezek saját kezű kivitelezéséhez (legalább nem minden dühét rajtunk töltötte ki), és igazából nem is sült el rosszul ez a kezdeményezés. Ami viszont nagyon hiányzik, az egy jól eltalált, érzelemdús, hagyományos ballada, melynek igen nagy létjogosultsága lett volna az albumon, de sajnálatos módon a Distorted Lullabies is csak megtévesztésig jut ezen a fronton, így hát mit tehet a hallgató, maradnak szárazon a zsebkendők.

A produkcióhoz egyébként több neves zenész is asszisztált, többek között Devin Townsend, Marcela Bovio és a mindenki által jól ismert, régi, After Forever-ös bajtárs, Mark Jansen is vendégszerepet kapott a korongon. Túlzás lenne azt állítani, hogy mindez különösebb pluszt adna az összképhez, mint ahogy bármennyire is jó az album, a szűk 50 perces játékidő valahogy mégsem inspirál arra, hogy külön figyelmet szenteljek a két bónusz dalnak.

A borító kimondottan izgalmas és ötletes (ennek színvilágát és kreativitását már a debütnél is értékeltem), a megszólalás sem vet vissza semmit a szerzemények értékéből és állítólag, ez alkalommal a tartalom is meglehetősen személyes hangvételű. Összességében valóban minőségi munka került a nagyközönség elé, az Epica-féle bandák rajongói nem hibázhatnak a Wild Card-dal, ennek ellenére nem jósolok nagy jövőt a ReVamp –nek, nehezen tudom elképzelni ugyanis, hogy Floornak a Nightwish mellett lenne ideje és energiája újra teljes erőbedobással egy harmadik opuszra koncentrálni – az elkövetkező két-három évben legalábbis kizárt dolog, vagy ha mégsem, az könnyen a minőség rovására mehet vagy egyik, vagy másik oldalán. A stílus rajongói mindenesetre jó eséllyel próbálkozhatnak az aktualitással.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. ‘The Anatomy Of A Nervous Breakdown’ On The Sideline
2. ‘The Anatomy Of A Nervous Breakdown’ The Limbic System
3. Wild Card
4. Precibus
5. Nothing
6. ‘The Anatomy Of A Nervous Breakdown’ Neurasthenia
7. Distorted Lullabies
8. Amendatory
9. I Can Become
10. Misery’s No Crime
11. Wolf and Dog


Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Revamp – lyric video for ‘Nothing’ exclusively debuts on BoxxMagazine.com

KMZ

ReVamp Interjú

Jillian

Revamp – »Wild Card« out now!

KMZ

Hot News: Revamp – »Wild Card« Track-By-Track Video Trailers Available

KMZ

Hot News: Revamp – New Trailer About The Recording Process Online

KMZ

Hot News: Revamp – Digital Single Out Now!

KMZ

Hot News: Revamp – To Support Kamelot on European Tour!

KMZ

Hot News: Revamp – Third Album Trailer Online / Digital Single Announced!

KMZ

Hot News: Revamp – Reveal Tracklist, Guest Musicians and New Album Trailer!

KMZ

Hot News: Revamp – Reveal Album Title And Cover Artwork!

KMZ

Hot News: Revamp – Announces New Bass Player!

KMZ

Hot News: Revamp – New Album In The Making!

KMZ

Hot News – Revamp: Cancels participation in Out Of The Dark TourKMZ

REVAMP – ReVamp

Jillian

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek