Lemezismertetők

RHAPSODY OF FIRE – The Cold Embrace Of Fear

Kiadó: Nuclear Blast

Weboldal: www.rhapsodyoffire.com

Kiadás éve: 2010

Stílus: Symphonic Power Metal

Brief Sum: This new Rhapsody Of Fire material proves once again that the italian guys love filmscores. They delivered their best standalone composition in this 7 act 35 minutes long symphony. Although there’s too much spoken storytelling in the album so if you’re looking for bombastic speed/sympho metal in Rhapsody style Cold Embrace Of Fear might not be the best buy for you, but you will love Erian’s Lost Secrets!

Meglepetésként ért, hogy a Rhapsody of Fire (csodák csodájára elsőre így írtam le, azt hittem sosem fogom már megszokni az új nevüket) a nagyon sikeres Frozen Tears Of Angels lemez után nem sokkal egy újabb kiadvánnyal rukkolt elő. Ez már csak azért is furcsa, mert a nagylemez bemutató turnéja még el sem startolt.

Persze ezúttal nem egy tipikus nagylemezt kaptunk az olaszoktól, hanem leginkább a Power Of The Dragonflame albumot felvezető Rain Of A Thousand Flames című kiadványukra emlékeztet. Ugyanis a Cold Embrace Of Fear a csapat tagjai szerint mindössze egy dalból áll, amit hét felvonásra, motívumra bontottak a nagylemezre pedig terjedelmi okok miatt nem fért fel. Igen, ezen lemez zenei anyagának jó része még a Frozen Tears Of Angels dalaival együtt született.
Nos, mint említettem ez az anyag a Rain Of A Thousand Flamest idézte fel, hiszen inkább EP-nek mondható és túl sok klasszikus értelemben vett metal zene sincs rajta. A fiúk szabadon engedhették képzeletüket és egy valóban filmzenére emlékeztető albumot hoztak össze, grandiózus nagyzenekari részekkel, sok szimfonikus zenével, ami háttérbe szorítja a villanygitárt meg a dobokat. Ezen felül rengeteg szöveges átvezető, narráció is van az albumon. Több színészre bízták ezek felvételét, de Sir Christopher Lee hangját millióból is felismerné az ember. Ismét sokat hozzáad a hangulathoz, nem véletlenül dolgoznak már vele évek óta. Miután már az új Manowar anyagon is ő fogja mondani a régen Orson Welleshez tartozó sorokat elképzelhető, hogy ő lesz a Metal hangja, aki Szarumánnál és Dooku grófnál is hatalmasabb, hogy csak a fiatalok körében legismertebb két szerepét említsem.
A lemez történései a The Dark Secret Saga cselekményét viszik tovább, a hősök a messzi északon fekvő Har-Kuun hólepte erődjébe lépnek be egy régi, misztikus ismeretekkel teli könyvért, ami segíthet nekik a világukat fenyegető veszély megértésében és leküzdésében.

Persze nem kell megijedni senkinek, azért három komoly számot összehoztak a szimfonián belül. Ezek a monumentális The Ancient Fires Of Har-Kuun, az olasz nyelvű Neve Rosso Sangue és a lemez legjobb tétele az Erian’s Lost Secrets.
Az Ancient Fires Of Har-Kuun közel negyed órájával megfelelő változatosságot biztosít még az amúgy elég változatos lemezanyagon belül is, ráadásul egy olyan riffel indítja a metalos részt, amilyet eddig nem hallhattunk az olasz csapattól! Először alig hittem a fülemnek! 2002 óta minden Rhapsody kiadvány kötelező eleme egy olasz nyelvű dal, ami ismét egy lírai, akusztikus, népi hangszerekkel megtámogatott tétel lett, volt már jobb ilyen daluk is, de rossznak nem nevezném.

Az Erian’s Lost Secrets viszont mindent felvonultat, ami miatt szeretni lehet a Rhapsodyt! Grandiózitás, jó énekdallamok, szaggató gitár, erőteljes kétlábdobos témák, elsőre ülő, együtténeklős refrén. Persze a nagyzenekari részekkel teljes harmóniában.
Ráadásul elérték a céljukat, mikor az ágyamban fekve fülelte az albumot szemeim becsukva egyből magam elé tudtam képzelni egy filmet a zene hatására.

Nem hiánypótló vagy kihagyhatatlan kiadvány egy egyszerű rockernek, de minden Rhapsody és szimfonikus metal rajongónak kötelező!

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. ACT I: The Pass Of Nair-Kaan
2. ACT II: Dark Mystic Vision
3. ACT III: The Ancient Fires Of Har-Kuun
4. ACT IV: The Betrayal
5. ACT V: Neve Rosso Sangue
6. ACT VI: Erian’s Lost Secrets
7. ACT VII: The Angels’ Dark Revelation

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Rhapsody Of Fire – Volar Sin Dolor (official lyric video)

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire – video clip „Dark Wings Of Steel“ released!

KMZ

RHAPSODY OF FIRE – Dark Wings Of Steel

Menegroth

Hot News: Rhapsody Of Fire – „Dark Wings Of Steel“ out now / new trailer available!

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire – first “Dark Wings Of Steel” album trailer online!

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire – “Dark Wings Of Steel” coming in November!

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire – Live video „Dawn Of Victory“ available!

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire to release Live album on May 3rd!

KMZ

Hot News: Rhapsody Of Fire signs with AFM Records!

KMZ

Hot News – Rhapsody Of Fire: Announce Tour Dates!

KMZ

Hot News – Rhapsody Of Fire: Announce New Second Guitar Player

KMZ

Rhapsody Of Fire Interjú

Darkjedi

RHAPSODY OF FIRE – The Frozen Tears Of Angels

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek