Lemezismertetők

RITUAL DEATH – Ritual Death

A Ritual Death szentségtelen kollektívája egyenesen a nidarosi pokolból érkezik hozzánk, földrajzilag Északon kell keresgélni, méghozzá Norvégiában. Az istentelen művész urak Trondheim városából ontják ránk a fekete halál fémet, olyan ősi csapatok nyomdokain haladva, mint a Blasphemy, Beherit vagy a Black Witchery. Primitív, zsigeri, sátánimádó black / death metal hallható a norvégok bemutatkozó albumán, melyet egyfajta kultikus aura leng körül, ami abszolút betudható a tagok eléggé termékeny és változatos zenei előéletének. Nosophoros (Dark Sonority és Mare gitáros – itt dobos), Wraath (One Tail, One Head, Fides Inversa és Darvaza torok, csak hogy párat soroljak, itt most ének és gitárok) és Lord Nathas (Funeral Harvest énekes / gitáros, itt basszusgitározik plusz háttérvokálok) illetve H. Tvedt (orgona / billenytűk) alkotta Ritual Death nem feszegeti a határokat, magát a műfajt sem most fogja megújítani. Lecsupaszított, egyszerű zenét rejt a debüt, semmi trükközés, semmi agyontechnikázott rész: az egy időben oly népszerű (mára már kikopott) disszonáns témákat is nagyítóval kell keresni ezen az albumon. Az Ancient Devil Worship nevű old school rombolással nyit a lemez, a Celtic Frost hatása nyomokban fellelhető, de az orgona / billentyűk miatt érdekes „szájízt” kapnak a nóták. A hangzás a stílusbeli követelményeknek megfelelő, nincs túlpolírozva, nyers és koszos. A pergő szépen kopog, ahogy kell, Nosophoros technikailag pont annyit rak bele a Ritual Death dinamikai vázába, ami pontosan elég / ideillik. Nagyrészt tuka-tukák, kétlábgépes középtempók jellemzik. A gitársound különösen tetszik, a doomosan lassú riffek néhol csodásan kirajzolódnak, lásd: Lunae című track. Wraath hangja mélyebb tónusú károgás, némi hörgéssel vegyülve, simán lehet érteni, mit mond. Amúgy meg remekül kihallani mindent, aki a Marduk-féle szónikus mészárlásra vágyik, az lapozzon. A Black Metal Terror közvetlen brutalitása és húzós riffjei el lettek találva, de a Morbid Veils Of Kharon is pusztít a maga barbár módján. Amennyire sallangmentes, pőre lehet ez a muzsika, olyan hatásossá tud válni. Ez a Ritual Death obskúrus lényére hatványozottan igaz. Nincs töltelék hang a debütön, gyorsan le is megy az a kb. 32 perces játékidő.

Ahol az atmoszféra megkívánja (Salome’s Dance a legjobb példa) bekúszik egy szintiszőnyeg vagy valami harmonikusabb riff, de nem vitték túlzásba. A cél egy destruktív / néhol hipnotikus fekete fém megteremtése, minél direktebb módon, az ördögi esszencia összes jellegzetességével. Érdemes többször nekifutni, lassan szívódik fel, az entitás arca homályosan bontakozik ki, nem mutatja meg elsőre magát. A Darkness Of Death doomos zárása ügyesen el lett találva, de említhetném a The Pale King templomi orgonafolyamát, számomra az egyik leghangulatosabb track a korongon. Az utolsó dal, a Nothingness Without Emptiness Within könyörtelen darálással indít, hogy aztán málházós – menetelős black metal opusszá alakuljon át. A fináléban elhangzó billentyűfutamokat és úgy en bloc az összes billentyűs témát egy régi tagnak, H. Tvedt-nek köszönhetjük. Vele teljes a kör.

Mindent összevetve ez egy kerek produkció, biztos van még mit manifesztálniuk a zenészeknek a messzi Északon. Sőt ahogy az eddigi munkáikat elnézem / hallgatom, bőven van még energiájuk / idejük is erre. A stílus híveinek erősen ajánlott anyag!

Kiadó: Shadow Records / Regain Records
Kiadás éve: 2022
Stílus: Black / Death Metal
Webhttps://ritualdeath.bandcamp.com

Tracklist:

  1. Ancient Devil Worship
  2. Vermin
  3. Lunae
  4. Black Metal Terror
  5. Morbid Veils of Kharon
  6. Salome’s Dance
  7. Darkness of Death
  8. The Pale King
  9. Nothingness Without Emptiness Within

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek