Lemezismertetők

ROBINZON CIRKUSZ – Lilöpig Filing

Kiadó: 

Weboldal: www.robinzoncirkusz.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Alternative / Pop / Rock

 

 

 

 

A 2004-ben alakult Robinzon cirkusz négyesfogatának bemutatkozó korongját tarthatom a kezemben, ami még igaz egy jó pár hónappal előbb jelent meg, de most lett szerencsém írni az anyagról. A végső felállás 2006-ban alakult ki a zenekar körül. Hogy milyen is a zene, azt kéne definiálni, de nem tudom egyszerűen karlegyintéssel letudni, hogy alternatív rockzene, avagy beatzene, mert egyik sem igaz külön-külön. Igen, megvannak a megfelelő stílusjegyek külön-külön, de mikor az összképet nézzük, akkor egy színes zenei kavalkádot kapunk, s csak nézünk nagyokat, hogy miféle témákat adagolnak a srácok.

A szövegek mindent visznek, nagyon el vannak találva, remekül illeszkednek a koncepcióhoz. Egy remek intro után már az “Inges alakok” kapják meg a magukét, hiszen elég erősen előjön a bandából a meetingcostingcasting iránti gyűlölet, amit meg is értek. Ez egy rockosabb darab, ami vadnyugati fílinggel kezdődik, de csak egy pillanatig. A szövegelős részeknél grooveosak a gityók, de utána egyből vált a tempó és a hangulat. Remek váltások színezik ezt a számot, amik csak emelik a színvonalat. Mindenki megkapja a magáét. A “Disco” is egy dallamosabb témával indul, aminek van egy alaptémája. Hamar megjegyezhetőek a dallamok és a szövegek, méghozzá a zene segítségével.

Azért előjönnek a tipikusabb alteres jellemzők is, de ezt is a saját formájukban adják elő, hamar észre lehet venni, hogy a zenekar saját köntösében hallhatjuk ezt a stílust. A zenei sokszínűség ott is jelentkezik, hogy a srácok mellett még más hangszeresek is színesítik az összképet. A 4 alaphangszer mellett még közreműködik a szólógitár, harsona, billentyű illetve vokálok is egyaránt. Szóval nem vetik meg a rock and roll-t, az alteresebb megközelítést és a világzenét sem. Biztos vagyok benne, hogy találnak maguknak megfelelő bázist, hiszen kellőképpen meg van a popularitása is az anyagnak. A többi persze csak kiadó, ismerős, no meg egy nagy adag szerencse kérdése.

A címadó szám kellőképpen elmond mindent, amiről szól a lemez tartalmi szempontból. A borító dizájn is ötletes, a zenei összképet is megkoronázva. Boogie is van a zenében, kellőképpen sötét is, amit talán a szövegek tesznek azzá, bár a zene is segít ebben nem is keveset. Nem egy slágeres alter szám van a lemezen, amit simán klipesíteni lehetne, s akkor nagyobb névre tennének szert. Jó dalok sorakoznak a lemezen, amik azért könnyen emészthetőek, ezért nem baj, hogy ilyen sok tételt tartalmaz az album. Szóval biztos hallotok még róluk, mert bennük van a potenciál.

Tracklist:

1. Be
2. Inges alakok
3. Disco
4. Save_as
5. Lekésett vonat
6. Ürgáb
7. Ha kérdeznéd
8. Lent
9. Lilöpig fíling
10. Üldögélek
11. Hulla zeső
12. Szódás
13. Kéremszépen legyenszíves
14. Lassuló zuhanás
15. Zsíroshajú
16. Utolsó hajnal
17. Ki

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek