Lemezismertetők

ROMANTIKUS ERŐSZAK – Minden Vészen Át (Újrakiadás)

Kiadó: Hadak Útja Kiadó

Weboldal: www.romantikuseroszak.hu

Kiadás éve: 2007

Stílus: Folk Rock / Oi!

 

 

 

 

Az előző kritikámban már szó esett arról, hogy a HUK kiadónak köszönhetőn 2 albumot is újra kiadtak. Most a másik, 2006-os „Minden vészen át” lemezről esik szó. Biztosan már eddig is sokan ismerték a dalokat, de mindenképp megéri újra megvásárolni a kiadványt, hiszen ezzel a hazánkat, az igazi hazafiakat támogatják, akik képesek kitartatni és tisztességesen harcolni a magyarságért.

Természetesen, a tőlük megszokott folkos elemek folyamatosan jelen vannak a zenéjükben, ilyenek pl. a duda, furulya, hegedű. Ez az album egy eléggé buzdításra ösztökélő lemez, de most erről nem akarok beszélni, mert én a zenét értékelem. A szokásos -hatásos- kezdés után rögtön egy zúzósabb Oi! zenét kapunk, amiben Sziva Balázs harcias hangja remekül illeszkedik a dalokhoz. Egy nagyon kicsit talán túl visszhangosnak találtam az egészet, de az is lehet hogy direkt így szerették volna megoldani. A kórusok is nagyon hatásosak és persze Vraskó János gitáros és Kovács Richárd basszusgitáros teljesítménye is figyelemre méltó. Felpörögve a következő dalban ismét egy kicsit vissza vesznek a tempóból és a folk témák is jobban előtérbe kerülnek. A hegedűvel kísért harcias gitár játék és Judit/Balázs kórusai megfelelőek és jól illeszkednek egymáshoz.

A szövegek természetesen a magyarságról szólnak, és ismét megemlíteném, hogy mennyire is jó, hogy vannak ilyen zenekarok, akik büszkén kiállnak és igaz magyarnak vallják magukat és lelkesítik a többi hazafit is. A hatodik dal előtt Barna Emese híreit hallhatjuk, ami a magyarok bántalmazásairól szól, aztán egy remek dal alakul ki belőle, ami szinte táncra perdít. A hetedik dalban pedig Székely Kata balladáját hallhatjuk, ami az 1944 őszén, szerb partizánok által lemészárolt bukovinai székelyek emlékére íródott. A „magyar mondák” albumhoz képest, itt egy kicsit rockosabb, buzdító dalokat hallhatunk, de még így is rengeteg folk elemet találhatunk. Szinte csak dicsérő szavakkal tudom illetni ezt a produkciót is. A Romantikus Erőszak minden bizonnyal minden vészen át kifog tartani.

Tracklist:

1. Kezd a hajnal hasadni
2. Minden vészen át
3. Szabad madár
4. A piros, a fehér, a zöld
5. Volt országom, mikor volt
6. Napom, Napom
7. Székely Kata balladája
8. Barikádok – Független Adó feldolgozás
9. Rab vagyok
10. Szülőföldem szép határa

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Romantikus Erőszak – Huns not dead

KMZ

Romantikus Erőszak – Itt az első klip az új lemezről

KMZ

Romantikus Erőszak Interjú

KMZ

ROMANTIKUS ERŐSZAK – A Hazát Semmiért (Dual Disc)

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek