Lemezismertetők

ROMBOLÓ – Köd

Kiadó: Division Nordwolf

Weboldal: www.rombolo.at.tf

Kiadás éve: 2008

Stílus: Black metal

 

 

 

 

Külhonba (egészen konkrétan Ausztriába) szakadt hazánk fia, Ördögvér művésznéven, áll a ROMBOLÓ név mögött, ő a mozgatórugója ennek a BM formációnak. Többet én sem tudok róla, illetve kinn tartózkodásának miértjéről, viszont több más csapatban is érdekelt (volt) bizonyos információk szerint a dobok kivételével minden másért felelős zenész.

Elsőre határozottan furcsa volt hallgatni az anyagot. Ezúttal viszont pozitív értelmet nyert a furcsa mivolt. Ami érdekessé teszi az egészet, az az, hogy a zene, bár egyértelműen a BM kategóriába helyezhető, mégsem tipikus elemekből építkezik. Nem várna ilyen nem-tipikus anyagot az ember egy ilyen fiatal csapattól, sokkal inkább egy tucat riffekkel és témákkal operáló kliségyűjteményt. Az intro szerepét betöltő “Enter Doom” is a teljes anyag ismeretében nyeri el jelentését, elsőre határozottan unszimpatikusan egyszerűnek tűnt. Nagy bajban is vagyok azzal, milyen zenekarokhoz, vagy egyáltalán a műfaj mely ágához is hasonlíthatnám a ROMBOLÓ-t.

Innovativitása (itt azért hozzátenném, hogy a műfaj kereteit ritkán lépi át a ROMBOLÓ, beleértve a hangzást is!) miatt talán a norvég színtér bizonyos másodgenerációs bandáit tudnám megnevezni, de talán ez sem fedi a valóságot rendesen. Tényleg egyedi, amit itt halhatunk. A fékeveszett zenei rombolás egyébként paradox módon nem jellemző a dalokra, inkább lassabb, középtempós megoldásokon van a hangsúly, fura dalszerkezetekkel, riffekkel, témaváltásokkal. Erre a változatosságra talán legjobb példa a címadó dal, ami majdnem tíz perc hosszú, ennek ellenére egy kompakt szerzemény. Tetszik az is, hogy nem egy átlag károgás szolgáltatja a vokáltémákat, hanem egy kellően extrém, de elég karakteres hang, ami kicsit a lengyel BM bandák világára emlékeztet.

Nyilván az örök igazság itt is érvényes, hogy azért lesz még hova fejlődni, és egy-két témát én például kihagytam volna, mint például a “Villámtánc” egyes komplexebb gitárrészeit, vagy a “Battleaxes Shining” című rövid átkötését, de mindenképpen jó úton halad a ROMBOLÓ. Tényleg kellemes meglepetés volt a lemez számomra. Az anyag viszontagságos mivolta (kétszer kellett rögzíteni) ezúttal valóban “indokolt” volt, megérte másodszor is nekifutni. Kíváncsi vagyok a következő anyagukra, ami már készülődik is, ha jól tudom…

Tracklist:

1. Enter: Doom
2. Bustum Pontefici
3. Demonic Dreams
4. Todeszug
5. Peaks Of Destiny
6. Köd
7. Villámtánc
8. Battleaxes Shining
9. Essence
10. Das Gewölbe

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek