Lemezismertetők

ROMUVOS – Infront of Destiny

Kiadó: No Colours Records

Weboldal: facebook.com/romuvos

Kiadás éve: 2016

Stílus: Epic Folk / Viking Metal

Brief Sum: After several listenings I managed to overcome the similarities and started to see where Romuvos should head if they want to become unique. „Around” and „Let Thy Gods Sing” towards the end shows the right path. I hope that next time I won’t have to point out the influences so much because these are fundamentally good songs.

 

Vannak csapatok, akik jellemzését egy mondattal meg lehet adni. A Romuvos pont ebbe a csoportba tartozik. A név mögött egy folk/viking metalt játszó egyszemélyes litván formáció áll. Azt hiszem, ezzel lényegében mindent elmondtunk és majd minden igaz, amit ez a kis mondat még magával vonz. A fő példakép a Falkenbach, ami néha nem csak nyomokban érhető tetten. Mindenféle következtetésre adhat okot, hogy 2014-től számítható a csapat alakulása. (Csak megjegyzem egy évvel vagyunk a Falkenbach Asa-ja után.) Ebben az évben már lemezzel jelentkezett a Romuvos mögött álló Velnias. Nem ismerem a művet, de ezt az újat meghallgatva perverz kíváncsiság ütötte fel fejét bennem irányába. Mindenesetre ekkora főhajtást, mint az Infront of Destiny eddig csak az első Thulcandra lemeznél hallottam, de aztán ők is kinőtték a következőkre.

Azt hiszem, a bevezető után sejteni lehet, milyen muzsikával találja szemben magát az ember. Jobbára lassú, folkos hangulatot árasztó, sok helyen akusztikus gitárral megtámogatott zenét hallani. Velnias tiszta éneket használ, persze a kötelező kórusok sem maradhatnak el, sőt néha több éneksávval operál.

A folkos elemek jobban vannak hangsúlyozva, mint példaképénél, sőt némi keleties beütés is fellelhető ebben. Nincsennek rossz dalok a lemezen, inkább csak az  a baj, hogy folyton beugrik róluk valami más előadó konkrét dala. A Winds Blow Over Seas akusztikus keretre épülő szerzemény a kiemelkedőbbek közül való. Az Around the Bonfire az egyéni hangvétele miatt kiemelkedő, főleg akusztikus gitárra épül, de a közepén a vonósok is belépnek, semmi torzítás, csak a dobok és a szépen dörmögő basszusgitár visz a dalba rockot. A Golden Coasts kellemes dallamvezetésével fogja meg az embert, szintén az erősségek közé tartozik.

Hallani sok helyütt Falkenbachot a zenében, nem is szeretnék erre különösebben kitérni, de a legmeghökkentőbbet meg kell említenem, a The Return Back Home-t, amit először hallva azt hittem, az Eweroun (Falkenbach) dal feldolgozása, de nem az, van benne egy kis csavar, ami miatt azt mondható, hogy nem.

Abban is hasonlít a Romuvos a Falkenbachra, hogy mindkettőjüknél úgy vélem, ehhez a stílushoz kicsit retkesebb hangzás jobban illene, de ezzel a dologgal már megbékéltem.

Többszöri meghallgatás után, miután felülemelkedtem a hasonlóságokon, kezdem látni, milyen irányban haladhat a Romuvos, ha egyéni szeretne lenni. A fent emlegetett Around és a végefelé hallható Let Thy Gods Sing jó utat jelöl ki. Remélem, legközelebb már nem kell a hatások témával foglalkoznom, mert alapvetően jó dalokról van szó.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Infront of Destiny We Shall Face Our Death
2. We Travel South
3. Winds Blow Over Seas
4. Our Spirits Pass Through the Underworld
5. Around the Bonfire Our Souls Will Unite
6. While The Cliffs Stand Tall in the Horizon
7. The Return Back Home
8. For as Long as Enemies Lay in Defeat
9. Golden Coasts Filled with Amber Stones
10. Let Thy Gods Sing Your Glory Hymn
11. Outro

Pontszám: 7

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek