Lemezismertetők

RORCAL – Vilàgvège

Kiadó: Lost Pilgrims Records

Weboldal: www.rorcal.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Sludge / Doom /Post-Hardcore

Brief Sum: The Swiss Rorcal came out with with probably the heaviest and darkest album of 2013. True extreme delicacy

 

Napjaink egyik legsúlyosabb zenekarának harmadik nagylemeze a Világvége címet viselő korong, ami nem csak a címválasztás miatt unikum; hanem azért is mert a svájci arcok rendkívül egyedi és atmoszférikus hangzással rendelkeznek. Ezt sikerült is mindkét alkalommal bizonyítaniuk mikor Pesten játszottak. Először 2011 áprilisában zúzták meg a Dürer Kertet a francia Dirge társaságában, majd két évvel később az akkor még Tündérgyár néven futó szórakozóhelyen mutatták be a szóban forgó lemez néhány tételét.

Figyelmesen hallgatva az új matériát hamar lejön, hogy az előző, Heliogabalus címet viselő kiadványhoz képest túl sok változás nincsen. Talán annyi, hogy most valamivel több gyors rész kapott helyet. Ettől függetlenül a jól bevált és megszokott lassú, döngölős, fekete doom témák adják meg még mindig azt az igazán Rorcalos ízt a dolognak. Az egymás után következő számozott tételek hangulata természetesen rendkívül fekete, és a néhol beszúrt rövid vészjósló kórusok csak tetézik ezt. A régi iránytól még talán annyiban tér el a ,,Világvége”, hogy több helyen is nagyon fifikás váltásokat sikerült becsempészni az egyes témák közé, az állandóan ,,zúgó,búgó” alap miatt viszont ez sosem töri meg az egész egységét. Már emiatt nyugodtan mondhatnánk, hogy a zenekar valami elképesztő módon zseniális, ám az album igazi pozitívuma a lemez vége felé egyre feljebb ívelő színvonal, ahogy jobbnál jobb témák ütik fel a fejüket a számokat hallgatva.

A Haliogabalusnál megszokott monotonitás mellett sokszor az érdekes, néhol death metalos váltásokat részesítik előnyben. A legkézzelfoghatóbb szám talán a záró, római 8-ast viselő track. Ebben a 8! Perces riffáradatban fellelhetünk mindenféle zenei stílust, melyből táplálkozik a zenekar, a nagyon tipikus doom témákon át a black metalig gyakorlatilag a legtöbb extrém zenei irányzat hatása hallható, mégsem tolakodó és egyáltalán nem ,,majmoló” módon. A Világvége kapcsán a régebbi összes megjelent cuccot végighallgatva hamar felfedezhető a fejlődés és az, hogy 2013-ra abszolút kiforrott a Rorcal. Így az év vége felé közeledve nem igazán tudom elképzelni, hogy idén lesz ennél súlyosabb album. Legalábbis ezt a morózus hangzást és zord hangulatot elég nehéz lesz ,,elkalapálni”.

Akik szeretik a black metalt, az őrlő doomot, a Neurosisos vészjósló zenei hangulatokat mindenképp tegyenek egy próbát!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. I
2. D
3. II
4. V
5. IV
6. VII
7. VI
8. VIII

Pontszám: 9

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek