Lemezismertetők

RUMPROOF – Black Flag in the Sky EP

Kiadó:

Weboldal: facebook.com/rumproofofficial

Kiadás éve: 2016

Stílus: Pirate Metal / Folk Metal

 

(scroll down for English Version)

 

 

Az utóbbi években virágkorát éli a kalóz metal és a kelta punk színtér is. Bár előbbi az Alestorm 2007-es felbukkanásával hozott jó pár követőt, inkább 2010 után szaporodott meg számuk, mára pedig Kelet-Európában is gyökeret vert a stílus. Hazánkban első képviselőjévé 2012 őszén a Flaska vált, a csapat azonban pár buli és néhány gyengébb minőségű demódal után szinte inaktív lett. A kelta/ír punk avagy kocsma rock vonal a nagy klasszikusok, a Flogging Molly és a Dropkick Murphys nyomán már a ’90-es évek vége felé terjeszkedésbe kezdett, mégis inkább a 2000-es évek vége felé kezdett felfutni, elég csak az idei Rockmaratonra bejelentkezett ausztrál The Rumjacks-re vagy épp a hazai Firkinre és Paddy and the Rats-re gondolni. A nagy példaképek nyomán e kevésbé fémes vonulat is inkább 2010 után futott fel hazánkban, azóta is sűrűn bukkannak fel újabb és újabb csapatok.

E két folkos irányzat keresztmetszetében pedig a tengerészdalok és kalóztematika áll, előbbiben egyértelműen fókuszba állítva, utóbbiban pedig másodlagos, de szintén meghatározó elemként. Aki a 2014 őszén alakult pécsi Rumproofot látta már élőben, az pedig tudja, hogy e két irányzatot akár ötvözni is lehet: a csapat koncertrepertoárját a mai napig jelentős részben Alestorm és Paddy and the Rats nóták adják.

Sok tucatnyi koncert után pedig végre eljutottunk oda, hogy a baranyai korzárok egy saját anyaggal is megörvendeztették a nagyközönséget: idén március 20-án saját kiadásban megjelent első kislemezük, a Black Flag in the Sky! Bár a srácok ízig-vérig kalóz metalt játszanak, a saját dalokon is érződik a kelta punk hatása, dalaik könnyedebbek, a nem metalos közönség számára is emészthetőek. A 7 tételes, 25 perces EP-n egy hangulatos intró, két tengerészmonda, két iszogatós-mulatozós nóta, egy általánosabb „hangulatdal” és egy magyar nyelvű, kalózromantikával fűszerezett ballada kapott helyet – utóbbi igazán különleges ízt ad a zenéhez. Bízok benne, hogy az angol nyelvű dalok mellett később is megőrzik a magyar nyelvet is. Jól hallható e rövid anyagon is, hogy igen tehetséges muzsikusok alkotják a legénységet, bár zeneileg én néhol kissé lágyabbnak tartom a tételeket, mint lehetne. A két hősi hangulatú dalban (Sword of the Wild Winds, Vengeance of Charles Vane) például epikusabb szintitémák, rézfúvós hangszínek is simán megfértek volna, hasonlóak, mint az Alestorm vagy a Lagerstein legutóbbi lemezén, illetve a vokálok terén némileg több hörgés-acsarkodás is jöhetett volna, mint a Kalózszívben. A népi szekciót, főleg a karibi hangulatú átvezetőket külön kiemelném, nagyon sokat dobnak az atmoszférán, a Corsair’s Curse-t ez teszi nagy kedvencemmé.

A stúdiómunkálatok Pécs mellett, a komlói Cett Hangstúdióban készültek és a hangzásra nem is lehet igazán panasz, talán csak a hegedű nem lett eltalálva pár helyen. A grafikáért Csuka Viktor (FreddyArt) volt a felelős, aki többek között például a Kylfingar dizájnjaiért felel és akárcsak a jászsági vikingeknél, itt is kitűnő munkát végzett. Külön megemlítendő a korong maga – a felső oldal grafikája viszonylag egyszerű és ízléses, az írott felület viszont színfekete, szemkápráztatóan látványos.

Összességében ez az EP egy elég erős indulás, az sem baj, ha megmarad a Rumproof a könnyebben emészthető vonalon, bár én szívesen hallanék néhány igazon odacsapós, arcbalépősen kemény nótát is tőlük. Kíváncsian várom az első nagylemezt!


ENGLISH VERSION:

The last years are a true golden age of both the pirate metal and the Celtic punk scene. Although in the former, many bands started to follow Alestorm after their emergence in 2007, most followers appeared after 2010 and nowadays the subgenre took roots in Eastern Europe, too. Celtic/Irish punk or pub ‘n’ roll started expanding already in the late ‘90s, following the great classic bands such as Flogging Molly and Dropkick Murphy but until now it wasn’t that popular in our region. In the cross-section of these two genres we can find the topic of seafaring and pirates.

Rumproof from Hungary mixes these two subgenres from their birth in the autumn of 2014. On their concerts they play many covers from Alestorm and Paddy and the Rats, the most well-known Hungarian Celtic punk band. After dozens of gigs in Hungary and Croatia, they finally released their debut material, Black Flag in the Sky on March 20th. Although their own songs are pirate metal to the backbone, you can feel the influence of Celtic punk, too, making them a bit softer, easier to listen to for those who aren’t really into metal. The EP contains 7 tracks in 25 minutes with a catchy intro, two sailor legends, two pint-waving drinking songs, a “pirate concept track” and a piratical love ballad with Hungarian lyrics. Hopefully they’ll keep the idea that the most lyrics are written in English but some are in Hungarian; it makes them sound exotic, interesting and unique.

As for the music: you can hear already in that short album that the guys are really talented. However, for me, some parts are a bit too soft: some epic keyboards and brass tones could create a more elevated atmosphere in the heroic pieces of Sword of the Wild Winds and Vengeance of Charles Vane (e.g. on the latest albums of Alestorm or Lagerstein) and I’d also love to hear some more growls like in Kalózszív (“Pirate’s Heart”). On the other hand the folk section, especially the Caribbean-esque interludes are awesome – this is why Corsair’s Curse became my big favourite. The sound of the EP is good (it was recorded in a small studio near their hometown), only the violins are not perfect in a few tiny parts. The graphic artwork was made by Viktor Csuka (FreddyArt) known for his works for the Hungarian viking metal band, Kylfingar among others. The design and artwork is excellent and the CD looks amazing – its written side is night-black.

All in all this EP is a strong debut and I don’t even mind if Rumproof keeps this more easily digestible style – but of course I’d love to hear a few ass-kicking tracks, too. Looking forward to hear their first longplayer! Give them a try, the EP is online on Youtube!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Intro
2. Black Flag in the Sky
3. Drunken Brawl
4. Sword of the Wild Winds
5. Kalózszív
6. Corsair’s Curse
7. Vengeance of Charles Vane

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Kylfingar, Esperfall, Rumproof, Eravistae – végeláthatatlan érdeklődő arcok sokasága

KMZ

Alestorm’s Piratefest Budapest – Koncertbeszámoló

Steve

Dalriada „Áldás” lemezbemutató koncert – Koncertbeszámoló

ST. Toma

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek