Lemezismertetők

RUSSKAJA – Peace, Love & Russian Roll

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.russkaja.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Folk Ska / Punk

Brief Sum: Although Napalm Records still advertise them as “turbo polka metal”, Russkaja is still a folk ska/punk band with only a few metal(ish) elements on their latest album, Peace, Love & Russian Roll. The half of this new material contains awesome, real “Russian roll” and “RusSKAja” tracks as usual but the other half is full of romantic, melancholic and slow tracks focused in the middle of the tracklist – making it a little monotonous and too thick. Some of these songs should have been saved for a later material I guess. But for songs like Rock’n Roll Today or You Are The Revolution you should still get this album and don’t forget to check out their energetic live shows, too!

 

Az orosz énekes-zenekarvezetővel és nemzetközi tagsággal felálló folk ska/punk zenekar július 24-én immár második nagylemezét hozta ki a leginkább metalban utazó Napalm Recordsnál, nem véletlen hát, hogy a kiadó továbbra is turbó polka metalként hirdeti a bécsi Russkajat és annak negyedik korongját. Erre a lemezre azonban még az előző anyagnál is kevesebb metalos hatás került és ahogy az Energia albumon is, úgy a Peace, Love & Russian Rollon is inkább a kelet-európai melankólia a meghatározó.

A szerintem kissé giccses és eksztatikus hatású borítóval érkező korong a hetesfogatra jellemző pörgősséggel indul. A Rock’n Roll Today és a Slap Your Face a címhez méltó, klasszikus rock’n’rollos elemekkel és a megszokott rézfúvos-hegedű kombóval operáló gyors, bulizós, koncert- és közönségkedvencek, azonban a folytatás kevésbé nyerte el a tetszésemet. Már a Hometown Polka is lassabb, bár zeneileg igen jól összerakott sírva vigadós nóta. Eztán azonban a lemezcím hármasából totálisan a „Love” elem veszi át a főszerepet és a szerelem különböző aspektusairól szóló lassú, néhol kifejezetten vontatott dalok következnek szinte teljesen egy kupacban, amitől eléggé leül az anyag. Ezt a sort töri meg kissé az El Pueblo Unido, a zenekar első spanyol nyelvű dala, mely inkább a „Peace”-re koncentrál és némileg pörgősebb nóta, bár összességében inkább középtempós, latinos ska. És míg a szintén a „Peace”-t zászlajára tűző, a ska/punk bandákra jellemző forradalmi hangulatú, megőrülős és együtténeklős You Are The Revolutionnel azt várnánk, hogy az utolsó tételekkel végleg visszatér a fokozott tempó, ezt még sikeresen megszakítja a Radio Song című, szarkasztikusan „nyálas” szerelmi vallomás, bár a záró címadóval ügyesen eléri a csapat, hogy a boogie az ember fülében és lábában maradjon a 44. perc után is.

Nem válik pozitívumává a PLRR-nak az sem, hogy a 12-ből 9 dal oroszos kiejtésű angol nyelven van (bár háromban orosz részek is felbukkannak és van két teljesen orosz meg egy spanyol is). Ez egy bizonyos fokig vicces, de a szerelmi kesergőkhöz és vallomásokhoz nagyon nem illik a szándékos akcentus. És míg az angol ezúttal erősen dominál, addig a német nyelv teljesen hiányzik az anyagról. Nem tudom, hogy ez kiadói nyomás vagy saját döntés volt-e, mindenesetre számomra kissé csalódás (elég csak a Dobrij Abend zsenialitására gondolni).

A zeneiség szokás szerint igazi tehetségről tesz tanúbizonyságot, a szövegek jelentős része komoly mondanivalójú és némi humorral is le vannak öntve, viszont a sok romantikus nóta középre helyezése nem volt jó ötlet; egy jobban strukturált számsorrend sokat dobott volna az anyag összhatásán. Sőt, én néhány dalt inkább félretettem volna a következő lemezre – a kevesebb néha több…

És bár szerintem így ez lett a csapat eddigi legkevésbé sikerült matériája, az általam is kiemelt számok nagyon jók és hozzák az elvárható színvonalat – remélhetőleg a koncertprogramba ezek épülnek be szervesen. Aki pedig hozzám hasonlóan kihagyta az augusztus végi hazai koncertjüket a Szegedi Ifjúsági Napokon, annak lesz lehetősége választ kapni e kérdésre a fővárosban november 21-én!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Rock’n Roll Today
2. Slap Your Face
3. Hometown Polka
4. There Was A Time
5. El Pueblo Unido
6. Lovegorod
7. Parachute
8. Let’s Die Together
9. Salty Rain
10. You Are The Revolution
11. Radio Song
12. Peace, Love And Russian Roll

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Powerwolf, The 69 Eyes, Russkaja – tovább bővült az idei koncertmenü

KMZ

Russkaja – Rock’n’Roll Today (Official Video)

KMZ

RUSSKAJA – Energia!

ST. Toma

Hot News: Russkaja – „Energia” Clip

KMZ

Hot News: Russkaja – German TV & Album Trailer

KMZ

Hot News: Russkaja – New Album & Upcoming Tour

KMZ

Hot News: Russkaja – Russian Turbo Polka Rock

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek