Lemezismertetők

RUTHLESS – They Rise

Kiadó: Pure Steel Records

Weboldal: www.ruthlessmetal.com

Kiadás éve: 2015

Stílus: Power Metal

Brief Sum: “They Rise” showcases us a pretty vivid, energetic bunch, and while it may not lure in new fans, it shows how to properly perform American heavy/power metal. A great comeback.

 

 

A ’80-as évek közepén Los Angeles az amerikai, illetve nemzetközi thrash metal mozgalom egyik fellegvára volt. Miután a Slayer, a Metallica, a Savage Grace, az Armored Saint és az Abattoir megnyitotta a kapukat, elképesztő mennyiségben kezdtek el létrejönni a thrash bandák az Angyalok városában. De nem csak thrash, hanem power metal csapatok is alakultak szép számmal.

Jellemző volt az akkori túltelített színtérre, a tömegtermelésre, hogy sok zenekar egy vagy két lemez megjelentetése után szinte szó nélkül szívódott fel és tűnt el a süllyesztőben. Olyan bandákra gondolok, mint pl. a Viking, a Commander, a Heretic, a Hirax, a Bloodlust, a Recipients Of Death, a Bloodcum vagy a Ruthless. (A csak demókat megélt formációkról pl. Wargod, Necropolis, Decapitator/Decapitation, Archenemy már nem is beszélve). A Ruthless gyökerei, pályafutásuk kezdete 1982-ig nyúlik vissza, tehát az elsőgenerációs thrash/power (jobban mondva heavy/power) nemzedék képviselőihez tartoznak. Amit tudni kell eddigi karrierjükről, hogy 1984-ben jött ki a The Fever/Mass Killer single és a Metal Without Mercy Ep, 1986-ban adták ki a Discipline Of Steel albumot, majd nekiálltak 1989-re kitűzött második anyaguk munkálatainak, de feloszlottak. Hardcore című nótájukkal szerepeltek a kultikus, francia Black Dragon Records által gondozott, 1992-es Metal Without Mercy – Volume 1. válogatáson, 2009-ben pedig a Metal Without Mercy + 6 jelent meg, amely a ’84-es Ep első, hivatalos, cd-n forgalomba került kiadása volt, megtoldva hat, korábban sohasem publikált felvétellel. 2008-ban tértek vissza (remélem lesz lehetőség egy interjúra, hogy mi motiválta őket), a klasszikus tagságból viszont csak ketten képviseltetik magukat, Sammy DeJohn énekes illetve Ken McGee gitáros, társaik pedig Dave Watson gitáros, Marc McGee basszusgitáros és Jason VanSlyke dobos. (A rend kedvéért, korábban Jack Black bőgős (Ep és album), Todd Billings dobos, Rollen Legman gitáros (mindketten az Ep-n szerepeltek), Bryant Scott dobos, Steve Tzz gitáros (ők a bemutatkozó korongon játszottak) fordultak meg soraikban, de Jim Durkin (Dark Angel, Dreams Of Damnation) és Bob Guitrau dobos is kisegített náluk). Esetükben is elsüthetem a Warrantnál leírtakat: mi motiválja/motiválta a zenekart, hogy visszatérjenek, kihez juthat el zenéjük, mit jelentenek a mai zene hallgatók számára? A Discipline Of Steel, ha klasszikusnak nem is, de kultikusnak feltétlenül nevezhető lemez. Ugyanúgy mint a Warrant, a Ruthless sem fordult át trendybe, nem szakítottak múltjukkal, gyökereikkel, súlyos, amerikai heavy/power metalt kínálnak, mai, friss hangzással megfejelve.

Döngölős, középtempós dallal (Defender) kezdődik a lemez, amely előrevetíti, hogy nem csalatkozunk az anyagban, megfáradásnak, kiégésnek, nyoma sincs. Túlnyomórészt a középtempók, a közepesen gyors, kimért témák, tételek uralják az anyagot, a gyors, tekerős szerzeményekből kevesebb van. Eme utóbbiakra jó példa az Armored Saintre és Metal Churchre hajazó Hang Man valamint a Frustration. Az akusztikus kezdéssel kombinált Laceration az Over Killre emlékeztet, a Circle Of Trust kezdése a U2 With Or Without You szerzeményét juttatta eszembe, a Time Waits power ballada jellegű felvétel, tehát mindenképpen változatos a korong. Sammy DeJohn hangja Bobby Blitz Ellsworth (Over Kill) és David Wayne (Metal Church, Reverebd, Wayne – R. I. P.) orgánumát idézi, a riffek, a szólók, a ritmusszekció alapozása, munkája, a dallamok abszolút indokolttá teszik a zenekar létezését, létjogosultságát, semmi oka sincs az embernek a fanyalgásra. A 9 vadonatúj szerzemény mellé pedig mintegy ajándékként megkapjuk a Metal Without Mercy Ep mind az öt dalát.

Egy kifejezetten jó formában lévő, energikus társaságot mutat a They Rise és ha új rajongókat nem feltétlenül fognak avatni, megmutatják, hogyan kell hitelesen előadni az amerikai heavy/power metalt. Kiváló visszatérés.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Defender
2. Laceration
3. Traitor
4. They Rise 5. Hang Man
6. Time Waits
7. Out Of The Ashes
8. Frustration
9. Systematic Terror
10. Gates Of Hell
11. Metal Without Mercy
12. Bury The Axe 13. The Fever
14. Mass Killer

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

Ruthless Interjú

Dr. Feelgood

Ruthless – „They Rise” részletek

KMZ

Hot News: Ruthless Signed A Worldwide Deal with Pure Steel Records

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek