Lemezismertetők

RÜYYN – Chapter II : The Flames, The Fallen, The Fury

Ruyyn Cover240203

Szólózenekarok tekintetében a black metal talán a legjobban telített zenei műfaj a világon. A most következő Rüyyn-lemezismertető is egy ilyen projektről szól, amelyet a francia Romain Paulet hozott létre még 2021-ben.

A Blut Aus Nord, Gorgoroth, Mgła és Necrofier által kiépült lépcsőfokokon haladó banda debütalbuma tulajdonképpen egy történet elmondása részletekben, s amelynek mind a 42 perce a melankolikus-depresszív feketeség barátainak slágere lesz. A tartalmi egységet segíti a számcímek elhagyása, amelyek így szimplán a Part I–VI. elnevezés valamelyikét kapták.

Ez egy tökéletesre edzett régi és poros fém, fenségesen megírt dallamívekkel és ízlésesen kidolgozott változó tempókkal, amelyek a monotonitás elkerülése érdekében, adott esetben akár a teljes textúrát fellazítják. Egyszóval mind a hat dal szerkezetileg kellőképpen csiszolt ahhoz, hogy elvesszen a rendhagyó keménység, a post blackes összevisszaság, vagy akár a ’70-es évek progresszív/ambient rock hatások keszekusza útvesztőjében. Amit hallhatsz, az csúnya, disszonáns, de nem komor vagy nyomasztó, miként a sivárság mellett helyet kaptak a játékosabb dallamok is. A billentyűk hiánya miatt a játékvezetés mindenhol a gitárokra összpontosít, hogy megteremtse a megfelelő dallami hangulatot. A képlet tehát nem új, ellenben az öblös basszusgitár-kiemelések, a progresszív gitárszólók, valamint a dobok szilárd, dübörgő hangszíne mégis unikálissá teszik. A vokális részek egészen kiválóak, tele vannak dühvel és lendülettel, a hangszeres réteggel kombinálva pedig igazán kirobbanó elegyet alkotnak.

Minden tételben valami más tereli magára a figyelmet. Az elsőben az ütem és a lendület sodrában a tremolók és dobok együtt mozgása sötét szerenádban csúcsosodik ki, míg a másodikban a zseniális váltások, valamint a jammelő benyomást keltő basszus- és ritmusgitár virtuózkodásra ültetett kórus szólít epikus magasságokba. A darab harmadik eleme szintén nagy hozzáértéssel, a régi mesterek démoni eleganciájával, magas színvonalon lett megírva, s a gyors, dallamos black metal miliője járja át. A reszelő riffekhez, robbanások és démoni hörgések támadása csatlakozik. Ezalatt a dobok szaggatott harci mintákat vesznek fel, amelyek a fináléban egészen hipnotikus erejűvé válnak.

A negyedik csapáson az eszeveszett ritmus továbbra is mámorító, miközben megőriz néhány sikkes elemet a dühöngő dobok alatt, majd félidőben betér a könnyed ambient rock-gitármű, ami végig elkísér. Értem a lényegét, mindazonáltal számomra ez már kissé túlzottan művészi! Drámai hatású és sűrű megszólalású az ötödik vágás is, ám ez szerencsére atmoszférikus kereteken belül marad, s lassan, ám diadalmasan menetel végig. Az utolsó vágányra érve, a vokál dinamikáját különösen jónak ítélem. Végre Romain játszik kicsit a hangjával! A hangszeres megoldások a korábbiakhoz képest sokkal egyszerűbbek, mindamellett ugyanúgy betalálnak. A cinek nagyon szépen kiemelkednek a doromboló dobok közül, de akadnak itt vagány horgok és vibráló riffek egyaránt, amelyek felpörgetik az elmét és szinte kalapálják a nyakat.

A Joanna Maeyens tervezte borító szintén tökéletesen visszaadja a monumentalista etűdöket kísérő szuperlatívuszok témáját, amik az elmúlás, a pszichedelikus gondolatok, illetve a transzcendens bizonyosságokat veszített végidőben a nihilizmus viharjában hánykolódó lélek küzdelmeit járják körbe.

A Chapter II: The Flames, the Fallen, the Fury tehát a sötétség és a hanyatlás metafizikai megélése között dülöngél, egy csepp remény, vagy akár egy szál fény nélkül. Szívesen meghallgatnád? Én nem tartalak vissza, sokkal inkább rábeszélnélek, mert ez tényleg egy remek bemutatkozás!

Kiadó: Les Acteurs de L’Ombre Productions
Kiadás éve: 2023
Stílus: Melodic Black Metal
Web: facebook.com/ruyyn.official

Tracklist:

  1. The Flames, the Fury, the Fallen part I
  2. The Flames, the Fury, the Fallen part II
  3. The Flames, the Fury, the Fallen part III
  4. The Flames, the Fury, the Fallen part IV
  5. The Flames, the Fury, the Fallen part V
  6. The Flames, the Fury, the Fallen part VI

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek