Lemezismertetők

SALCESON X – Qui Penis Aqua Turbat

A lengyel underground death metal színtér meghatározó szereplője, a Salceson X, nyolc éve nem adott hírt magáról. Amikor már azt hittem, hogy végleg szögre akasztották a hangszereket, egyszer csak megérkezett hozzám harmadik egészjátékosuk, a provokatív című Qui Penis Aquam Turbat.

Noha az album hossza nem éri el a 30 percet sem, a Salceson X homályos gitárjaival és primitív, de magabiztos groove-dús hangzásával egy súlyos death ‘n’ roll anyagot rakott össze, grind, hardcore, punk és thrash hatásokkal megspékelve. Miként a hangzás több zenei inspirációból áll össze, úgy a lengyel nyelvű szcenárió egyaránt számos témát érint, köztük a fekete humort, a lengyel társadalmat vagy az antikommunizmust.

A pakli első eleme az alig hallható kakaskukorékolással indító Womity. A banda már itt jelzi, hogy mennyire is kell őket komolyan venni. Tipikus rövid grindcore förtelem szédítő tempóval, telt cinekkel, gyors gitárokkal és hangos bandaénekkel, amit néha egy hörgés vagy hardcore kiabálás szakít félbe. Az érdes, próbatermi megszólalás ugyan valamivel egyedibb, undergroundosabb benyomást kelt, és nincs is igazán baj vele, csupán nem szerencsés pont ezt a lecsupaszított nótát legelőre helyezni. Szerencsére a folytatás, a Wieczorynka egy komplexebb és dallamosabb alkotás, ami tényleg meghozza a hallgatási kedvet. A deathes alapra brutális riffalat és iszonyat erős grooveot húztak (méltó kihívás volt az 1000 wattos hifim számára), továbbá a mixbe bedobtak pár emlékezetes tiszta akkordot is, ami a tízes csomag egyik legjobb darabjává teszi. A 13 ismét förtelmes húrokkal, gyors, grindos tempóban, hatalmas ütésekkel támad. A durva, lepusztult death ’n’ roll megoldások párosítása a hardcore csoportvokállal egyáltalán nem rossz ötlet, ilyenkor sajnálom csak igazán, hogy nem beszélem lengyel barátaim nyelvét. A düh és az intenzitás felfokozott érzése állati őrjöngésekben tör ki a Panaceum-ban is, és bár a rifftöréseket brutál jól eltalálták, de picit keveslem belőle az olyan finomítási pontokat, mint például a 13-ban szebben kihallható cineket. Ettől sokkal kedvesebb számomra a Proludzki, egy komolyabb ábrázolása az albumnak, amely újfent prezentálja a csapat vágyát a nagy riffek és a komplexebb intonációk iránt. Mesteri felvezetésekkel és vágtató ritmussal rendelkezik, ami kiváló párosítást mutat a thrashes alapáramlattal. Az akusztikus lezárás pedig valóban szépre sikerült.

Félúton trappolunk, a Bezmiar czerni-vel. Ez a track is lendületes teljesítményt ad megnyerő horgokkal, bombasztikus dobolással, valamint a hardcore károgást fel-felváltó kántált háttérénekkel. Gitárműve egészen heavy érzetet ébreszt! Ezzel szemben a Chrobry árnyalt és tele van húsos death metal bonyodalmakkal anélkül, hogy feleslegesen telített volna. Ahogy a Womity végén, itt is feltűnik egy rövid elektronikus szegmens, ami rövidsége ellenére ügyesen felkészít a soron következő pszichedelikus, gyereksírásokkal telített ambient tételre (***).

Még két dal maradt, amiről szólnom kell, a Metakondukt, illetve a Kot w sosie pomidorowym. Előbbinek stabil struktúráját és dallamvilágát szeretném kiemelni, míg utóbbinak inkább az absztraktsága fogott meg. Nem akarom eltitkolni, hogy a Metakondukt nyerte el tetszésem. Ugyan nem egy jövőorientált kortárs szerzemény, de a blackes vokál miatt fantasztikusan szól. Tipikusan az a szám, amit akár tízszer is le lehet pörgetni anélkül, hogy ráunnánk. A rövid zárótétel zord alappilléreihez a blast beatek és rifftömegek baljós hangulatához zárásként egy disszonáns szólócsonkot biggyesztettek, mindazonáltal nem is ez, hanem a szám végi hülyéskedés veszi el az egész élét, újfent emlékeztetve, hogy itt nem sok mindent kell komolyan venni.

A zseniális produkcióban a hangmérnöki teendőket Rafał Chruścicki (Czarnuch) lát el, míg a borítóképet a Kocia Ksiezniczka és Marc Vader készítették.

Számomra ez a crossover szemlélet tisztább stúdiókörnyezetben jobban tetszett volna, ám a végeredmény így is rendkívül hatásos! Legyen szó átmeneti tempóváltásokról vagy a brigád által előidézett atmoszféráról, ki kell mondani, hogy az album egy Leopard harckocsi erejével gördül át hallgatóján.

Kiadó: –
Kiadás éve: 2023
Stílus: Death ‘n’ Roll
Webfacebook.com/SalcesonX

Tracklist:

  1. Womity
  2. Wieczorynka
  3. 13
  4. Panaceum
  5. Proludzki
  6. Bezmiar czerni
  7. Chrobry
  8. ***
  9. Metakondukt
  10. Kot w sosie pomidorowym (True Vege Satan Mix)

Pontszám: 9,5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek