Lemezismertetők

SALTATIO MORTIS – Sturm Aufs Paradies

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.saltatio-mortis.com

Kiadás éve: 2011

Stílus: Medieval Rock

Brief Sum: Convincing album once again, however it isn’t perfect. Into the bustle of the middle-age.

 

Érdekesen működik a metal világa. Ugyanis hiába van felfutóban (vagy most már leszálló) ágban az úgynevezett „népzenei metal” vonal, vannak zenekarok melyek hiába jelentkeznek önálló arculattal rendelkező zenével mégsem sikerül nekik az igazi áttörés. Ez szerintem, ha nem is teljes mértékben, de részben igaz az immár több mint egy évtizede létező német „Saltatio Mortis”-ra. Jó persze a saját hazájukban hatalmas rajongótáboruk van, de például itt Magyarországon nem örvendenek különösebb népszerűségnek. Ennek miértjének fejtegetésével most nem húznám az időt, a lényeg, hogy már a nyolcadik nagylemezüknél járnak, melyben ismét bebizonyítják, hogy még mindig milyen sokszínűen lehet rock\metal zenét játszani. Persze azon is ellehetne vitatkozni, hogy a fent említett stílusba mennyire is férnek bele, de hát kérem szépen, ez „középkori metal” melyben a gitárok mellett a különböző népi hangszerek viszik a hátán a muzsikát. Hát mi ez ha nem folk metal? Na, de a lényeg, az mindenképp a zenén van, melyben most sem kell csalatkoznunk.

Igaz különösebb változás nem történt a zene muzikális részét tekintve, de ismét egy kellemes kikapcsolódást nyújt a korongon szereplő 13 tétel. A dalok alapját a dob és gitár kettőse teszi ki, és erre épülnek rá a különböző régi középkori (főleg fúvós) hangszerek, és természetesen a zenekar énekesének dallamai. Ezen eszközök felhasználásával pedig egy másik dimenzióba képes repíteni a hallgatót. Az ezelőtti lemezhez képest, most nincsenek igazán kiugró slágeres tételek, de azért több kiváló dal is akad a lemezen. Ilyen a rock’n’roll-ba ágyazott, lazább „Ode An Die Feindschaft” , vagy a kiváló népies dallamokkal operáló „Eulenspiegel”. Erős nóta még a jó refrénnel kiálló „Nachtigall Und Rose”, vagy a zongorát is felvonultató lírai „Gott Würfelt Nicht”, de idelehet sorolni a dal végére még szép női éneket is felvonultató „Orpheus”-t. Természetesen a többi tétel sem rossz, csak azért egy-két nótát lecsíphettek volna, úgy még kerekebb lett volna a végeredmény. A hangzás most is tökéletes, mint ahogy az ötletes borító is tetszetős. Én amondó vagyok, hogy még most sem késő megismerkedni a „Saltatio Mortis”-al.

Ha bíród a népies rock\metal muzsikát és a sörlóbálós, harcba hívó, néha már unalmasnak ható zenekarokon kívül, valami különlegesebb zenei értékeket is hordózó bandával akarsz megismerkedni akkor tegyél velük egy próbát. Engem most is meggyőztek, még úgy is, hogy nem tökéletes ez a lemez, de különösebben nem érdekel. Benyomom a lejátszóba és irány a középkor zenei forgataga.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Habgier Und Tod
2. Hochzeitstanz
3. Ode An Die Feindschaft
4. Eulenspiegel
5. Sündenfall
6. Nachtigall Und Rose
7. Gott Würfelt Nicht
8. Nach Jahr Und Tag
9. Orpheus
10. Spiel Mit Dem Feuer
11. Fiat Lux
12. Der Letzte Spielmann
13. Wieder Unterwegs

Pontszám: 8.5

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Saltatio Mortis – „Wachstum über alles” – Videopremiere via EMP-Facebook

KMZ

Hot News: Saltatio Mortis – „Das schwarze Einmaleins” – Teaser

KMZ

Hot News – Napalm Records news: Saltatio Mortis – Skálmöld – Thulcandra

KMZ

Hot News – Saltatio Mortis: New Video & EPK

KMZ

SALTATIO MORTIS – Wer Wind Sæt

Menegroth

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek