Lemezismertetők

SALTATIO MORTIS – Wer Wind Sæt

Kiadó: Napalm Records

Weboldal: www.saltatio-mortis.com

Kiadás éve: 2009

Stílus: Folk Metal

 

(scroll down for English Version)

 

Valamikor 2000-ben egy téli estén alakult meg a Németországból származó Saltatio Mortis. Már a kezdeti időkben kialakították hangzásvilágukat és zenéjüket, melyet csak egyszerűen középkori muzsikának hívtak. E szó hallatán olyan zenekarok jutottak eszembe, mint az In Extremo és a Haggard. A bandáról ez idáig nem nagyon halottam, de most sikerült behatóbban is megismerkedni velük, méghozzá a nemrégiben megjelent immár hetedik korongjuk a „Wer Wind Sæt” képében. Nem tudom régebben hogy volt, de most rengeteg rock/metal hangzás is szerves részét képezi a muzsikájuknak. Aki esetleg velem együtt még nem ismerte a zenekart, nehogy valami szokványos folk/viking metal bandára kezdjen el gondolni. Ugyanis a Saltatio Mortis-ban ennél sokkal több lakozik. Már maga a középkori stílus miatt is rengeteg erre a korra jellemző népi hangszert szólaltatnak meg. Ezek közül is inkább a fúvós hangszerek dominálnak, melyek nem csak megbújnak a dalokban, hanem rengetegszer szinte a nóták fő dallamait, vázát adják. Mivel az összes hangszeren tényleg játszanak (tehát nem valami szintetizátorból elővarázsolt utánzat), így a színpadon sem lehet egyszerű látvány a sok népi hangszer garmadája. A zenekar másik erőssége az énekes, Alea der Bescheidene. Hangja olyannyira jól illeszkedik a nóták egészéhez, hogy az káprázatos. Itt nem kell hörgésre/károgásra gondolni, hanem maximálisan kidolgozott énekrészekre, melyek között nem egy emlékezetes téma is akad. Természetesen anyanyelvükön szólalnak meg a dalok, amit annak ellenére, hogy az elején kicsit szokni kell, maximálisan illeszkednek a koncepcióhoz.

A másik nagyon fontos tényező, ami csöppet sem elhanyagolható, hogy ebben a bandában hatalmas érzés van. Magából az egész muzsikából tényleg árad az a bizonyos középkori hangulat. Ezáltal könnyen elvarázsolja a hallgatót. Nem akarnak ők harcba hívni, nem akarják, hogy részegre idd magad. Csupán szórakoztatni, elmélyülni a zenében, és ez az, ami tökéletesen megy nekik. Ez persze nem is csoda, hisz számos kiváló nóta kapott helyet ezen a korongon. Ilyen az azonnal megjegyezhető refrénű „Doro Pesch”-el előadott „Salome”, vagy a két gyönyörű lírai dal a „Letzte Worte” és a „Aus Träumen Gebaut”. Persze akadnak keményebb kötésű dalok, mint például a „Miststück”, de a „Tief In Mir” is ide sorolható. Igaz ezekben is a népi hangszerek adják a fő dallamot. A „La Jument De Michao” pedig nem csak az egyetlen nem német nyelvű dal miatt lóg ki a korongról, hanem ez az egyik legvidámabb is egyben. Még ezeken kívül is vannak kiemelkedő dalok. Elég meghallgatni a „Kaltes Herz”-et, vagy a „Manus Manum Lavat” -at. Egyébként a hangzásra sem lehet panaszt mondani, mindent szépen tisztán hallani. A borító is szépen mutat. Ismételve önmagam, a hangulat az, ami miatt elvarázsol a Saltatio Mortis, és emellett, hogy még nem fukarkodtak a kiváló dalokkal sem, csak külön öröm a számomra.

Ez egy kihagyhatatlan alkotás azoknak, akik szeretik az említett korból merítő zenekarok muzsikáját, vagy csak szimplán valami érdekes zenére vágynak. A „Wer Wind Sæt” egy nagyon jó lemez, mely tökéletes hallgatnivaló a mostanában sok unalmas anyagot kipréselő folk/viking metal bandák muzsikája között. Hallgassátok és utazattok egyet a Saltatio Mortis-al.

————————–

ENGLISH VERSION:

Saltatio Mortis from Germany was formed on a Winter night in 2000. They established their sound and music in the beginning which they simply call medieval music. Hearing that word, such bands come to mind as In Extremo or Haggard. I haven’t heard anything of the band previously, but now I managed to get to know them better with the help of their seventh record titled Wer Wind Sæt. I don’t if this was the case earlier but now several rock/metal sounds form the organic base of their music. Those who, together with me, haven’t known them before, do not imagine a traditional folk/viking metal band since there is much more than that in Saltatio Mortis. Already, due to the medieval style they use a lot of folk instruments characteristic of that age. Of these, mainly wind instruments dominate, which aren’t lurking in the background only but form the main melody, base of the songs. Since these instruments are real (not samples), in a live environment it can be a great experience. The other strong factor of the band is the singer Alea der Bescheidene. His voice fits the tracks in an incredible way. Do not think of grunts/croaking but absolutely worked-out vocal parts among which there are several memorable passages. Of course they sing on their native tongue, which is a bit strange at first, but fits the concept perfectly.

The other important factor is that there is a tremendous feeling in this band. The whole music emanates this medieval feeling which bewitches the listener. They do not want to call us to battle, they do not want you to drink yourself to death. They only want to entertain you and immerse you in the music and they do this perfectly. No wonder since there are several excellent songs on the album. Such tunes are Salome performed with Doro Pesch with a catchy chorus, or the two beautiful lyric Letzte Worte and Aus Träumen Gebaut. Of course there are harder songs such as Miststück or Tief In Mir. But in these songs the folk instruments give the main melodies. La Jument De Michao isn’t only different because it has non-German lyrics but due to its happy nature. Besides these, there are also outstanding songs. Enough to listen to Kaltes Herz or Manum Lavat. Anyway, we cannot complain about the sound either, everything sounds clean. The cover is also nice. Repeating myself, it is the mood that bewitches us, and, besides that, there are also quite some outstanding songs, and this is a but a plus pleasure to me.

This is an unmissable work for those who like the music of bands taking inspiration from the mentioned era, or, simply, they are longing for some interesting music. Wer Wind Sæt is a very good album, a perfect album in between those boring stuffs of folk/viking metal bands of mass production. Listen to it, and travel with Saltatio Mortis.

SAMPLE:
MySpace link

Tracklist:

1. Ebenbild
2. Salome
3. La Jument de Michao
4. Letzte Worte
5. Kaltes Herz
6. Rastlos
7. Miststück
8. Tief in mir
9. Aus Träumen gebaut
10. Manus Manum Lavat
11. Vergessene Götter
12. Wir säen den Wind

Pontszám: 9

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Saltatio Mortis – „Wachstum über alles” – Videopremiere via EMP-Facebook

KMZ

Hot News: Saltatio Mortis – „Das schwarze Einmaleins” – Teaser

KMZ

SALTATIO MORTIS – Sturm Aufs Paradies

Menegroth

Hot News – Napalm Records news: Saltatio Mortis – Skálmöld – Thulcandra

KMZ

Hot News – Saltatio Mortis: New Video & EPK

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek