Lemezismertetők

SARGEIST – Let The Devil In

Kiadó: Moribund Records

Weboldal: myspace.com/sargeist

Kiadás éve: 2010

Stílus: Black metal

Brief Sum: Traditional, Scandinavian black metal, nothing more or less. Whether it’s true or not true, everyone decide for themselves.

 

Ha az európai black metal kerül szóba, egyértelműen Skandináviára asszociálunk elsőként, ezen belül is Svédországra illetve Norvégiára. Mindannyian tudjuk, hogy a ’90-es évek elején bekövetkezett, mindent elsöprő black metal robbanásban Norvégia komoly szerepet játszott és mára már klasszikussá vált albumok készültek akkoriban.
Úgy érzem, hogy Finnország kimaradt a „szórásból”, holott ott is voltak black bandák, jól lehet nem olyan mennyiségben, mint Norvégiában. Mindenképpen a legjelentősebbek közé kell sorolni az Archgoat-ot, az Impaled Nazarene-t és a Beherit-et, talán ezek a csapatok tették le névjegyüket az undergroundban, ezek lettek a legismertebb finn bandák. Napjainkban a Flame, az Urn és a Horna nevei csenghetnek ismerősen a fanatikusok fülében.

A tizenegy évvel ezelőtt Lappeenranta/Tampere-ben alakult trió régi motorosnak számít a szakmában. Shatraug gitáros projectjének indult a Sargeist, mely név a Rotting Christ The Old Coffin Spirit dalából származik és két német szóból (Sarg = koporsó, Geist = szellem) tevődik össze. Hosszú fennállásuk ellenére ez még csak a harmadik sorlemezük, ellenben tengernyi demót, split-et és Ep-t készítettek pályafutásuk során. Nekem ez az első találkozásom velük, de van egy olyan érzésem, hogy túl nagy változatosságot nem mutat a Let the Devil In az előző, 2005-ben megjelentetett Disciple Of The Heinous Path-hoz képest. Ha ismered az előző Sargeist albumokat, akkor ezt is ismered.

Standard, old school black metalt kínál a korong a stílus szabályait szem előtt tartva. Shatraug nyers, durva riffelése és Horns dobos szélvész tempói viszik a prímet, ugyanakkor az agresszív témák között itt-ott dallamok is megbújnak és átjárja a lemezt a skandináv black bandákra jellemző fagyos, északi hangulat. Elsősorban a gyors, intenzív black témák dominálnak, mint pl. az Empire Of Suffering-ben, az A Spell To Awaken The Temple-ben vagy a Burning Voice Of Adoration-ben, azonban megpróbálják elkerülni, hogy unalmassá, egydimenzióssá váljon az anyag, lévén hangulatos, lassú, doomos témákkal, dalokkal variálják az intenzitást, ahogy az a From The Black Coffin Lair-ben, a Nocturnal Revelation-ben vagy a Twilight Breath Of Satan-ban hallható. Hoath Torog, aki Horns dobossal egyetemben a Behexen tagja is, a műfajra jellemző károgással tolmácsolja a szerzeményeket, értelemszerűen mind a lemez, mind a zenekar a Behexen-nel mutat hasonlóságot. A stílus jellemzőinek megfelelően nyersen, agresszíven szól a lemez, mintegy északi hóvihart szimbolizálva.

Véleményem szerint a black metal szellemiségének ápolói, a forradalmian újra való törekvés távol áll tőlük. Sokkal jobb ez a lemez, mint a legutóbbi Gorgoroth vagy a visszatérő Immortal album, ugyanakkor nem éri el a műfaj klasszikusainak (pl. korai Bathory, Impaled Nazarene, Immortal, Emperor, Mayhem stb.) színvonalát. Tehát a kettő között helyezkedik el.

Tracklist:

1. Empire of Suffering
2. A Spell to Awaken the Temple
3. From the Black Coffin Lair
4. Burning Voice of Adoration
5. Nocturnal Revelation
6. Discovering the Enshrouded Eye
7. Let the Devil In
8. Sanguine Rituals
9. Twilight Breath of Satan
10. As Darkness Tears the World Apart

Pontszám: 7

Kapcsolódó cikkek

Hot News: Sargeist stream new W.T.C. album on Noisey

KMZ

Hot News: Sargeist premiere new track on InvisibleOranges.com

KMZ

Hot News: Sargeist premiere new track on Stereogum.com, set release date for first album in four years, prepare for Euro tour

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek