Lemezismertetők

SARKOM – Aggravation Of Mind (Reissue)

2400x2400frontKiadó: Dark Essence Records

Weboldal: www.sarkomsect.com

Kiadás éve: 2013

Stílus: Black Metal

Brief Sum: These Norwegians are playing aggressive but melodic black metal – if you like Limbonic Art of Naglfar, you have to try them! First Sarkom album called Aggravation of Mind is a good start, excellent ideas, but unfortunately the songs are much longer then the ideal, resulting in boring monotony quite often.

 

Kicsit kásásan szól – ez volt az első gondolat. Hú, elég izgalmas kezdés – ez meg a második. A Bloodstains on the Horns énekének megszólalása után a hallgatónak hirtelen az a véleménye alakulhat ki, hogy na, itt megint valami agyatlan üvöltésbe oltott döngölés lesz. És nem, és nem – remek megoldások, dallamos riff-ek az énekhang alatt, a versszakok közötti átkötés is szervesen illeszkedik az énekes szakaszokhoz. Erős, nagyon jó kezdés. Egy perc környékén kellemes disszonanciák – mint az olvasó látni fogja, ez a legkevésbé sem idegen a Sarkom-tól. A második perc utáni szóló is jó fogás: lassú háromnegyedes alapra játszott négynegyedes dallam, bizonytalan lebegés az egyszerre használt háromnegyedek és négynegyedek miatt. A harmadik perc előtt felcsendülő szép lassú kiállásból valami eszement döngetést is ki lehetne hozni, de ez már tényleg csak a hab lenne a tortán.

Embraced You Shall Be kezdése is igencsak egyedire sikerült – izgalmas és szokatlan megoldás, különösen a második negyedre ütő dob. A második tétel első hallásra eléggé ijesztően disszonáns és nehezen emészthető, azonban a hetvenedik másodperctől hallható, kicsit keleties beütéssel bíró dallam remekül ellenpontozza. Itt szerintem hamis az énekhang, de hogy szándékosan vagy véletlenül, az kérdéses, mindenesetre kellően beteg a végeredmény. Ötletes, szervesen ízesülő átkötések és kellemes dallamvezetés; koncertre nem javasolt, mert helyenként annyira húzós és annyira dinamikus, hogy a hallgatóság a végén még hajlamos lebontani a koncerttermet.

Az Alpha Omega hű marad a hagyományokhoz: bizonytalan, lebegő, szép, dallamos kezdés, majd egyre inkább kezd egy Gorgoroth-szerzeményre emlékeztetni a dal, sajnos annak monotonitásával együtt; a két és fél percnél lévő átkötés csak megerősítette ezt az elképzelést. Legelőször itt merült fel a gyanú, ami a továbbiakban is többször olvasható lesz: a kevesebb biztosan több lett volna. Ezt a dalt istenigazából – szerintem – négy percesnek gondolták a szerzők, rejtély, hogy hogyan lett belőle a duplája. Tele van csodálatos ötletekkel – például a teljesen beteg, szólónak induló átkötés négy és fél perc után –, ám a sok ismétlés egyszerűen agyoncsapja ezen ötletek jó részét, és keserű szájízt hagy a hallgatóban.

The Chosen One felütése is igencsak agresszívre sikerült: atomrobbanás-szerű zúzás, amire szervesen és szépen épül rá a harmincötödik másodperctől következő gyors és dallamos rész. Az énekhang…khm…hamisságát ennél a dalnál már sajnos tényként kellett elkönyvelni: talán ez az a dolog, ami itt sem volt túl kellemes, és a fentebb említett Gorgoroth esetén is kifejezetten bántó tud lenni. A második perc végén éles váltás, lassulás, maga a rész fele-fele Burzum és Dark Funeral, nem kérdéses. Ez a dal elég izgalmas, bár a két és feledik perc környékén már tényleg az volt a gyanúm, hogy ebből minimum három különböző (és kilenc percnél mindenképpen rövidebb) dalt lett volna érdemes írni; egyes későbbi tételek (pl. négy és fél perc táján) megerősítették ezt az elképzelést.

A címadó Aggravation of Mind’s Syndrome bevezető tételének stílusa a későbbikben a Sarkom névjegye lesz: lassú dallamvezetés mellett maximális fordulatszámon pörgő háromnegyedes zene, kár, hogy az első és második versszakok alatti riff-ek eléggé fantáziátlanra sikerültek. Szerencsére a második perc után már változást hallhatunk: lassan, de vitathatatlanul változó dallamok, melyek a harmadik perctől jelleget váltanak. Élénkülő és időnként ellenpontozó dob, de sajnos a meglévő alapprobléma nem változik: egy majdnem nyolc perces szám egyszerűen nem jön ki ezekből az időnként csodás zenei ötletekből – ehhez egy Dan Swanö zsenialitása kell.

Az Inside the Memories bevezetése egyedülálló a Sarkom-diszkográfiában: negyvenöt másodpercnyi zaj, amely mögül lassan kúszik elő egy atomjai torzított gitár dallama. Nem túl sűrű a black metal-ban az instrumentális dal, hát íme egy példa. Jó az elképzelés, de a gitár karcossága nekem már bántó, a legkorábbi, (azt hiszem, headset-tel készült) Burzum-felvételek „tisztasága” és élvezhetősége jutott eszembe.

Passion for Suicide élénk háromnegyedes kezdése a későbbi lassúbb tételeken keresztül teljesen ellaposodik – két és fél perc után a nem túl izgalmas, feszes, pattogó palm muting-os rész már tiszta megváltás volt. Sajnos azt kell mondjam, az egész album legjellegtelenebb számával állunk szemben, és ismét, ismét: túl sok a kilenc és egynegyed perc ehhez a dalhoz. Természetesen nem a hossz maga a gond (lásd Edge of Sanity: Crimson), és mondjuk az 1349-nek is simán vannak ezzel összemérhető hosszúságú dalai, de ott valahogy sikerült egyfajta transz-szerű hangulatot elérni a monotóniával, és ez az, ami a Sarkom-nak sajnos nem ment.

Na ezek után jött a majdnem tizenhárom perces Cryptic Void. Az első huszonhat másodperces riff után már csak egy kérdés maradt: ha ez tényleg ebben a tempóban megy a végéig, azt hogyan élik túl a zenészek? A negyedik percnél már kicsit más volt a kérdés: hogyan élik ezt túl a hallgatók? Szép és kevésbé fantáziadús ötletek váltakozása, mindegyikből egy Ihsahn-kategóriájú ember egy-egy dalt simán összerak, itt azonban valahogy nagyon-nagyon vontatottan következtek egymásból a részek, mintha egy riff különböző klónjait hallanánk. És a hetedik perc közepén egyszer csak elvágták, és itt a vége…

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Bloodstains on the Horns
2. Embraced You Shall Be
3. Alpha – Omega
4. The Chosen One
5. Aggravation of Mind’s Syndrome
6. Inside the Memories
7. Passion for Suicide
8. Cryptic Void


Pontszám: 6

Kapcsolódó cikkek

A norvég Sarkom az új albumáról nyilatkozott

KMZ

SARKOM – Doomsday Elite

Cryonus

SARKOM – Bestial Supremacy (Reissue)

Cryonus

Hot News: First Two Full-Length Albums From Norwegian Black Metallers Sarkom Released Digitally On Dark Essence Records

KMZ

Hot News: Dark Essence Records Streams Second Track From Latest Album From Norwegian Black Metallers Sarkom

KMZ

Hot News: Dark Essence Records Previews Track From Upcoming Album From Norwegian Black Metallers Sarkom

KMZ

Hot News: Dark Essence Records Inks Deal With Norwegian Black Metallers Sarkom

KMZ

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek