Lemezismertetők

SAVAGE MASTER – Creature of the Flames EP

Kiadó: Skol Records

Weboldal: @ Facebook

Kiadás éve: 2017

Stílus: Heavy Metal

Brief Sum: Five track release from Savage Master, based in Louisville, Kentucky, fronted by Stacey Peak. The band had brought out two full length albums and an EP before. Not much surprises here, maybe apart from the Holocaust cover, but that’s most likely the way it should be in this case. Pure heavy metal for the fans of the NWOBHM movement.

 

Az USA Kentucky államában honos Savage Master 2014 óta gondoskodik róla, hogy az új hullámos brit heavy metal hívei ne maradjanak éves hallgatnivaló nélkül. Két teljes album között egyszer már kipottyantottak egy EP-t, a Creature of the Flames pedig újabb ötszámos kis szösszenet a Stacey „Savage” Peak énekesnő vezette, hóhérmaszkot viselő férfi hangszeresek alkotta louisville-i csapattól.

Az eddigi munkásságukat ismerők számára itt nincs túl sok meglepetés, de ez alighanem így van rendjén. A nyers, minden cicomától mentes megszólalás eleve az 1980-as évek elejét idézi, a zenei irányvonal nemkülönben. Ha valakinek az eddigiek alapján a Huntress és Jill Janus neve ugrana be párhuzamként, annak annyiban jó a ráindulása, hogy a NWOBHM szcéna és a Mercyful Fate hatásai mindkét zenekarban kimutathatók. Stacey-ék ellenben nem kacérkodnak az extrémebb stílusok elemeivel, az image-központúságot viszont csúcsra járatják.

Ami miatt tényleges lépéshátrányban van a Savage Master a kaliforniai kollégákhoz képest, az Stacey teljesítménye. Nem is annyira a szűk keretek között mozgó hangterjedelme, mint inkább a szerény dallamérzéke és előadói egyéniségének hiánya a gondom vele. Mondjuk öt számon keresztül folyamatosan hallgatni még nem jelent akkora megterhelést, egy teljes album azonban már sok belőle. A skót „ős-metalos” Holocaust Death Or Glory-jának értő módon eljátszott alapjaihoz sem tud sokat hozzátenni, de legalább jól állnak neki ezek az egyszerű melódiák. A saját termésből a gyors Burning Leather összhatása ezzel együtt kimondottan kedvező, de a címadó nóta, illetve a Child of the Witch döngöléséhez azért érdemes lett volna tovább agyalni a témáin. Egy rutinos énekproducer bevonása igazán nem minősülne semmiféle konvenció megsértésének. Egyébként nincs még veszve semmi: emlékezzünk csak arra, hogy Doro Peschnek is beletelt néhány évbe a Warlock időkben, mire megtalálta önmagát és németként neki bizony az angol nyelv megfelelő szintű elsajátítása is külön kihívást jelentett. Ehhez képest Staceynek jószerivel alig van ledolgoznivalója és tudatos, kitartó munkával egyszer ő is célhoz érhet még. Az se baj, ha kicsit lassabb ütemben követik majd egymást a banda kiadványai a jövőben, ha netán ezen múlik a meggyőzőbb eredmény…

Az arctalan trendkövetők mai áradatában kétségkívül őszintének hat a Savage Master hagyományápoló ténykedése, de nyilvánvaló hiányosságaikat ők sem palástolhatják vagy ellensúlyozhatják külsőségekkel. Drukkoljunk nekik az előrelépéshez!

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Child of the Witch
2. Burning Leather
3. Dark Enchantress
4. Creature of the Flames
5. Death or Glory (Holocaust cover)

Pontszám: 6.5

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek