Lemezismertetők

SCANNER – Hypertrace (Re-release)

Kiadó: Massacre Records

Weboldal: www.scanner4u.de

Kiadás éve: 2016

Stílus: Heavy / Power

Brief Sum: Hypertrace, originally released by Noise in 1988 and now reissued by Massacre, is the debut album of German heavy / power / speed metal band Scanner. The record was a few years behind Helloween’s classic debut Walls Of Jericho but had basically the same anthemic flare combined with raw guitar work and shrieking high pitch vocals. Add to this the science fiction concept which was quite new to the style back then.

 

A Scanner zenekar neve elsősorban az 1980-as évekbeli német heavy / power / speed metal vonulat odaadó híveinek mondhat valamit. A gelsenkircheni „Lapolvasó” az egyetlen albumot megért Lions Breedből fejlődött ki egyfajta sci-fi image és szövegi koncepció mentén, a már új név alatt 1988-ban kihozott Hypertrace legalábbis konkrét sztorit mesél el. A csapat a későbbiekben sem szakított ezzel a gyakorlattal. A Massacre most a hőskorban készült, a Noise által kiadott első két Scanner anyagot jelentette meg újra.

A történetről röviden annyit: a második világháború alatt különleges harcászati egység alakul genetikai beavatkozások egész során átesett elítéltekből. A hét mutáns „birodalmi rohamosztagos” azonban hirtelen a parancsnokai ellen fordul. Lázadásukat persze hamar megfékezik és az ellenszegülőket a világűrbe lövik fel, ahol azon nyomban meg is semmisítik őket… egyikük csodával határos módon mégis életben marad, földönkívüli lények találnak rá és győzik meg arról, hogy vigye el a béke üzenetét a világnak. Érdekes módon a dalok sorrendjét az album dinamikai felépítése határozta meg a történetvezetés helyett, a dalszövegek viszont a helyes logikai elrendezés szerint olvashatók a bookletben. E logika alapján példának okáért a korong második felében elhelyezett Grapes Of Fear lenne a nyitó tétel, kvázi helyet cserélve a Warp 7-nel, és a Terrion maradna a végére. Remélem, követhető…

A muzsika, mint már utaltunk rá, felpörgetett tempójú, himnikus dallamokban gazdag, jellegzetesen germános speed metal. Nagy általánosságban az első Helloween album, a Walls Of Jericho a legbiztosabb összehasonlítási alap, emellett a középtempós nótákban az Accept hatása (Retaliation Positive), illetve némi Stormwitch párhuzam (Across The Universe) is megmutatkozik. Michael Knoblich énekes szintén a fiatal Kai Hansennek egy hisztérikusabb változatát hozza lényegében.

Az eredeti kiadáshoz képest felkerült ide a CD-bónusz Wizard Force és a japán verzió plusz nótája, a Galactos. Előbbi a túlélő mutáns harcos és az alienek találkozását meséli el. Utóbbi annak idején a „törzsanyagtól” külön került rögzítésre és a gyökeresen eltérő hangzás miatt lemaradt róla (ellenben helyet kapott a Noise-nak a Doomsday News című válogatásán). Olyasmi ez a megoldás, mint egy film DVD-jén két extra jelenet.

Eredetinek ugyan nem mondható a zene – nem is tudott soha feljebb lépni a banda a Bundesliga 2-ből a legfelső osztályba, bár ebben egyéb tényezők is közrejátszottak –, de a jól megírt, élvezetes nóták ellensúlyozzák ezt. Az egy évvel későbbi második korongra, a Terminal Earthre ugyancsak érvényesek e megállapítások és hamarosan az a lemez is sorra fog kerülni nálunk, szóval folyt. köv.

SAMPLE:
YouTube link

Tracklist:

1. Warp 7
2. Terrion
3. Locked Out
4. Across The Universe
5. R.M.U.
6. Grapes Of Fear
7. Retaliation Positive
8. Killing Fields
9. Wizard Force
10. Galactos

Pontszám: 8

Kapcsolódó cikkek

SCANNER – The Galactos Tapes

Dehumanizer

Scanner – Terminal Earth (Re-release)

Dehumanizer

Szólj hozzá!

A továbblépéshez fogadja el a sütik használatát. Elfogadom Részletek